kmetijske subvencije

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
aja pa še glede kvalitete: je bolj kvalitetno seno, ker so novejši priključki "nežnejši" in ker imaš večjo storilnost, pospraviš krmo hitreje posledično je kvalitetnejša!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
softi: mi lahko poveš zakaj imaš svoj sekret in po možnosti v vsakem štuku svojega?Saj geš lahko k sosedu!
Mi lahko poveš zakaj si postavil žar na dvorišču če imaš pečico v bajti? (pa to ni osebna žalitev, samo primerjava?)
Pa zakaj ima tvoja žena (starši, otroc najbrž še ne) svoj avto če lahko bi lahko tovega vozila.

Pa tisto o 10% odstopanja zagotovo ne drži! Če pa misliš da drži pa mi citiraj pravilnik kjer to piše.
Največkrat kontrole delajo študentje, njih pa potem kontrolirajo inšpektorji, (njih pa potem evropa).

Skratka: ne vtikaj nosa tja kjer se ne spoznaš kaj preveč Nekaj nas je saj zraslo na kmetiji, nekateri imamo tudi še stike s kmetijo (mogoče malo drugače kot ti ko ga imaš preko TV, neta, in preko ARSKTRP)
za vse kar si napisal delam, dajem svoj denar, ne subvencij itd. kot mlada družina tudi evra nisem dobiol.

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Subvencije so med drugim tudi zato, da je hrana v štacuni, po toliko kot je, sem za ukinitev subvencij, takoj! in spraviti ceno hrane na realno raven, ko bo folk za kilo kruha dal 10€ ali več, enako za liter mleka, bomo pa videli kako hitro se bomo ratovali...
evil.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čudn da smi prejšnje stoeltje dal čez.

jaz bi temu rekel

bolj si požrešen, več hočeš, več je treba delat.

lahko kupim rabljen crt za 100e, lahko pa led za 3k. sam bom nosil davek luksuza.

hanzi
sem baliral stotine hektarjev z rakovico sicer..brez strehe..sonce..pa je slo. seveda je lazje v klimatiziranem stroju. ampak..

sem pa dojel, kar moj kolega domobran ni. pač cviček.

Kmet mora v dveh urah anrest to, kar je prej v 8, delovno okolje mora bit na nivoju dobro opremljene pisarne, posledično mor abit cena mleka trikrat višja. ker to, d aje kmet in dela od desetega leta, ni plačal knjig, faksov, prenočišč v ljubljani, se jebal za službo še ne pomeni, d aje njegovo delo lahko manj plačano.

vam pa predlagam, da si zabiujete vile v rit, kniigo v roke, pa za mizo. 5 let pa bodo špegli, bolečine v hrbtenici, recesija vam bo visela za vratom, sam mogoče boste v pisarni. in ne mi jokat, ker ste se sami odločil, da boste kmetje. tut pičkoserviser ne ***** k faše 60+ na mizo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Kmet mora v dveh urah anrest to, kar je prej v 8, delovno okolje mora bit na nivoju dobro opremljene pisarne, posledično mor abit cena mleka trikrat višja. ker to, d aje kmet in dela od desetega leta, ni plačal knjig, faksov, prenočišč v ljubljani, se jebal za službo še ne pomeni, d aje njegovo delo lahko manj plačano.

Potem se pa ne pritožuj če gre za to iz tvojega žepa.
evil.gif

Dobijo pa itaq tisti, ki imajo že dovolj.

Ne vem pa, kako se da nekaterim jebat s papirologijo za 200€.
bonk.gif

Kje pa si baliral? U Fužinama?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
na zadnji vrstice...
kmet bo pa fasal raka ker je skoz na soncu (ne mi o klimah v traktorju), hrbtenico si bo definitvno bolj zjebal ker ima slabše pogoje dela kot ti v pisarni (tvojga stola nič ne ruka)...

Mleko že sedaj stane manj kot voda, in 4x manj kot pivo. (v trgovini) Kmet dobi itak manj kot polovico od trgovinske cene za njega.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Pri nas večina, ko nabavi nov subvencioniran traktor, kupi takega s +80 KM in ga imajo za težja opravila. Kosijo in sušijo pa s tastarim, lažjim, tako da....

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
na PM ti lahko povem kje sem baliral. za 14 dni baliranja, vsak dan od zore do mraka sem dobil 30 DEM. v naslednjih 14 dneh sem zagonil 250 v gostilni.

mah, kmeti.

u fužinama se asflatira.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
v rudniku ni hrbtenice?... mogoče sedaj, ampak dvomim da gre brez nje....

Sicer pa mi gre samo to v nos, da gredo subvencije nekaterim v nos.
Ni treba veliko narediti da jih tudi sami dobijo (vsaj po njihovem mnenju). Naj prodajo flat in avto in kupijo grunt. stroje bodo dobili skupaj z gruntom, če pa bo kaj manjkalo bodo pa itak s subvencijami kupili.
Če pa nimajo flata pa naj kmetijo najamejo oziroma naj gredo za skrbnike. Stanovnjski problem bodo imeli rešen, kmetijo bodo pa tudi lahko obdelovali in vlekli subvencije....

14 dni si delal od zore do mraka za 30 mark (predvidevam da na dan). Kdo ti je bil kriv.....;)

u fužinama pada kiša posledično se ne more asflatirat

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
rudar v rudniku ima bonificiran stalež in zelo lepo plačo, kar se tiuče kmeta in njegovega težkega dela to da je delo na kmetiji težko bo težko nekdo preko debate dokazal da ni ampak je potrebno vedet nekaj, kmet je celo življenje dela fizično na kmetiji in je močno utrjen in navajen težkega dela. Subvencije pa pa dobi prav za vsako delo, ki ga opravi. Sem pa siguren, da me niti te subvencije ne spravijo, da bi živel na kmetiji.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
No zadnji stavek mi je všeč

sem napisal tako kot pač je. Živeti na kmetiji sigurno kljub vsem subvencijam ni lahko. Zato pa so subvencije za vsako delo, ker tistega ki kmetovanje veseli mu to pomaga da si nekak uresniči svoje cilje.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Da še jaz napišem kakšen komentar o subvencijah. Kmetu še zdaleč ni tako lahko kot tukaj nekateri mislijo, kmetija ne samo daje ampak tudi ogromno požre, če nočeš da ti vse skupaj propade. Mi doma smo pri 24h hribovska kmetija, 14 je gozda ostalo so travniki, njiv nimamo dobili 2400€ subvencij za skop,strmine,EKO0. Katasterski, davki, vračila so nanesli dobrih 1400€. Se pravi je ostalo borih 1000€. Od živali je dohodek skoraj nulti, če bi v to vštev še strošek gradnje hleva smo pa tako še naslednjih 30 let v minosu. Kje je vzdrževanje strojev, vso delo,... se moraš kar znajt, da konec leta kaj ostane. Seveda je tistim ki imajo 50h+ lesa finančno lažje ali pa 100+ glav živine, ampak dela pa stroškov imajo pa tudi ogromno. Zakaj se še takšni in podobni bavimo s kmetijstvom to je pa eni mestni srajci zelo težko razložiti. Se pa že kar pozna, da se kljub subvencijam bregi vedno manj obdelujejo, ker preprosto ni več ljudi za delo, se bo zgodilo da bodo prenekateri hribovski travniki pašniki, po katerih se mestjanarji radi sprehajajo počasi začeli prehajati v zaraščanje,gozd itd.

Pa dajmo napisati nekaj vrstic o samih subvencijah ter kontrolah. S tem ko gre v nek program, trenutno je to POV, KOP(se da samo še letos vstopiti pod pogojem da si EKO kmetija), SKOP se izteka in je letos zadnje leto, se seveda glede na določene podprograme REJ,SOR,EKO,STRMINE, itd. zaveže da se bo držal nekih napisanih pravil. V kolikor noče vračati sredstev mora kar dobro naštudirati kaj sploh je podpisal, tu pa nastaja kar dosti problemov, sploh pri starejših osebah, ki jim svetovalne službe samo povejo ta program da tolko denarja, ta tolko,.... Skoraj nihče pa se ne pozanima o obveznostih, potem pa pride kontrolor, pa so tu problemi, ker so nekateri kmeti sveto prepričani da jim je država dolžna dati denar, pa temu žal ni tako. Vsako leto se prekontrolira določen procent KMG in seveda se vsako šmuglanje tudi kaznuje. Denar se izpačuje, vendar pa je za ta denar potrebno marsikaj tudi storiti. Trenutno je pač v interesu SLO, EU, da je podeželje lepo obdelano, da se vzdržuje neka konkurenčnost kmetov, itd.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.333
113
@softi Enostavno, pošljem vse nekam v 3 krasne, prodam živino in njive (če bi jih sploh še imel komu) pa grem na borzo oz. v službo, ker to bi bila pa res pika na i. Naj se zaraste vse pa fertik. Mleko je trenutno pri nas že na 23 centov, po tem ko si vsi v tej verigi odbijejo svoje deleže.

Mi smo leta 1995 postavili hišo za rešitev stanovanjskega problema, leta 2000 ko je oče zgubil službo smo zgradili hlev z krediti (20 milijonov) in kupili krave molznice 300000 SIT za kravo, leta 2003 traktor, najcenejši kar se je takrat dalo dobiti moči 95 konjev, takrat je stal 7,4 milijona, kar se nam sedaj sicer vrača s tem, da se že kvari(malo para, malo muzike) in lani smo investirali v nakup strojev (cisterna, plug, rotobrana, kosa in pajek 45000 EUR) saj so bili stari stroji že čez 20 let in kaj druga kot popravljali jih več nismo. Cel ta čas smo vsako leto kupili nakaj zemlje, tako da je sedaj obdelujemo nekaj manj kot 30 hektarov(z najemom vred) in pa tudi nekaj rabljenih strojev, nakladalka je že čez 30 let in vsako leto je treba kaj na njo dati, ker cene novih strojev so nenormalne. Zraven tega pa imamo še dva druga traktorja, eden je star 25 in ima že tretjo generalko, drugi pa 35 let(1 generalka).

in kljub vsem subvencijam 11000 EUR letno in kolikor je pač miloščine za mleko še zmeraj imamo z krediti, mešalnico, veterinarji, nekaj pa tudi privat približno 45000 EUR dolgov. Če odštejem kredite se številka sicer bistveno zniža, pa vendar jih moramo plačevati še do leta 2014, takrat bo pa že zopet kaj za menjati, da sploh ne omenjam, da še ne vem natančno kako bom rešil še svoj stanovanjski problem.

Drugače pa smo "dobili" od države: Pri gradnji hleva je bil ribniški kredit, 4700000 SIT kredita in 4700000 SIT nepovratnih sredstev. Ko bo odplačan bomo vrnili vsega skupaj 9500000 tolarjev. In pa sedaj pri teh zadnjih strojih smo dobili nekaj čez 10000 EUR, kar ravno nekje pokrije obresti na banki.

Zadnjič smo ravno prodali tri krave in zanje dobili vsega skupaj 1388 EUR oz. še bomo, saj še ni plačano, tudi prava miloščina. Koliko je KG mesa v trgovini in ali na njem piše ali je od frizijke ali simentalke? Ker frizijke ko jih prodaš niso nič vredne, v mesnici pa je vso meso isto.

Zanima koga še kaj? Kupite kmetijo in uživajte v subvencijah, jaz že vem, da me bo najbrž pobralo 10 let prej zaradi sekiranja, ker te stalno nekdo je*e v glavo, vsake toliko je kakšen nov davek in predpis, zraven pa imaš še za ogromne kupe papirja birokracije.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zanimivo

nekdo, ki ga poznam ima 50 ha zemlje, 20 ha gozda
obdeluje z 25 let starim imt 539
ima navden plug in vse ostale anavdne priključke. seno spravlja na roke, trosilca gnoja tut nima. v štali nima pojilnikov, ampak nosi kanto okol. hlev je naredil za nekaj tisoč evrov.

me pa zanima a res rabite tok in take traktorje, tak hlev itd. 20 mio sit za hlev je mal huda. sej nima high tech elektornike. al je tko, da k drek apde, avtomatska roka dvigne rep, obrise rit, pobere kravjak in ga fukne na njivo.

to kar imate vi, lahko fura trikratno površino, ki jo navajaš. dane slovenski kmet pomankanje svojega časa, ali pa delovne sile, poskuša prinest not z dragimi stroji. pač no go.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Samo besedo ali dve o traktorjih.
Pri nas imamo tudi dva. Prvega je fotr kupil pred cca 18 leti, ko je začel kmetovat. Ta drugi je k hiši prišel pred dvema letoma. Kupljen je bil v izredno slabem stanju, zato je bila tudi cena temu primerna. Po nekaj tedenskem delu na njem, je bil traktor usposobljen za delo na terenu.
Dejstvo je, da se traktorja ne rabi vsak dan, vsaj pri nas ne, a ko ga rabiš bi bili tudi trije lahko včasih premalo. Mislim, saj ne da se ne da vse naredit z enim, sam ko te na travniku čaka hektare pokošene suhe trave, da jo zgrabiš in zbaliraš, nad tabo pa grozijo črni oblaki da se bodo zjokali. Vam povem, da ni luštno. In to so situacije, ko nujno potrebuješ več mehanizacije. Vsi, ki ste to že doživeli že veste o čem govorim, za ostale pa ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
softi: rad bi spoznal tega kmeta in preživel kak dan pri njem. Sem mu pripravljen pomagat po svojih močeh.
Predvsem me zanima kaj naredi v gozdu s 539. Pač to je traktor ki v gozdu 0. (lahek zadnji konec, brez špere...)
Razen če ima kje ob muri gozd