kmetijske subvencije

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Na 700 metrih raste koruza. Kak mesec kasneje je zrela. So pa, vsaj pri nas, problem jazbeci.
10.gif

Seveda, da raste na tej nadmorski samo, da kasneje dozori. Pri nas pa divji prašiči, samo vse zagredimo s pastirjem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Žalostno, da v EU še nismo toliko vredni, da bi v iskalniku delali šumniki...
Sicer pa, kdor bi rad obogatel: imam eno kmetijo na voljo, subvencij je bilo dobrih 2500€, gotovo pa se da pridobiti še bistveno več, če se greš denimo EKO kmetijo. Jaz ne vidim, kako bi naredil nekaj, da bi se mi splačalo. Bolje kako naduro v službi in je ziher denar.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Aja, pa moti me, da niso enako objavljeni še podatki ostalih kvazi socialnih transferjev, da denimo lahko pogledam, kolikšen delež plača občina sosedu za vrtec.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Saj takih kot si ti Pepe je vedno več.
samo mestne srajce vidijo te subvencije....
Naj se pozanimajo koliko dobi KPL in rast za urejanje parkov....(€/ha)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Ne bi rad zapenjal... ampak zakaj hočete vsi biti sp in mestne srajce...
velike kmetije se prodajajo po ceni povprečnega stanovanja. Prodajte stanovanje,kupite kmetijo in uživajte v subvencijah.
A smo res slovenci tako zabiti da raje rinemo v mesta in v sp kot pa v kmetije.(kmetij je vedno manj!).(recimo poznam ogromno "pepetov" in jih popolnoma razumem). Fučka se jim za tiste subvencije, raje grejo na šiht in se imajo lepo.

Sicer pa kakor mi je znano je precejšen % subvencij izplačan iz evropskih sredstev. Če boste hoteli "ukinit" subvecije kmetom, jih boste morali celi evropi.

Sicer se boste držali reka, če jaz ne morem imeti krave naj še sosedu crkne.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kmet dobi subvencijo, da bo enkrat pokosil travnik.

novembra ga inšpektor dobi, da je nepokošeno. reče bom jutri in to je to. subvencijo se mu ne prekliče, ker je rekel da bo.

še par let, pa subvencij ne bo več. danes se lepo živi z njimi. insajderske info iz agencije.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kmet dobi subvencijo, da bo enkrat pokosil travnik.
novembra ga inšpektor dobi, da je nepokošeno. reče bom jutri in to je to. subvencijo se mu ne prekliče, ker je rekel da bo.
še par let, pa subvencij ne bo več. danes se lepo živi z njimi. insajderske info iz agencije.
Še nisem slišal za tako dobrosrčnega inšpektorja. Sem pa slišal za takega, ki z GPS napravo meri površino in ko v bližini visokih dreves natančnost pade, reče obdelovalna površino, ki jo lahko zmerim je do sem in pika. Njegov izsledek se zabeleži in ker imaš manjšo obdelovalno površino pač moraš vrniti del prejetega za zadnjih pet let. Ne vem, kje slišite vse te lepe zgodbe? Vem tudi za konkreten primer, ko je človek imel koruzo, vendar jo je uporabil za drug namen kot je napovedal (denimo namesto za prodajo za silažo), ker je pač bila toča in je pač rabil za lastno in je moral vrniti subvencijo za tisto površino, čeprav bi bila enaka za oba namena.
Jaz sem vsekakor zato, da se kmetijske subvencije ukinejo po celi Evropi naenkrat in da se dovoli prost pretok hrane samo z območij, kjer so minimalno enaki standardi. Sosed, ki je resen mali kmet (živi samo od tega, kot so tudi moji starši), je bil hudo užaljen, ko sem mu rekel, da je to njegovo početje brezveze in da so kontrole, ki jih je imel v tistem letu stale več kot je dobil subvencij. Če pride visoko izobražen inšpektor na dom, je njegova ura v Sloveniji z vsemi spremljajočimi stroški vredna okrog 100€. Sedaj pa izvolite računati. In ne sanjajte, da je ta postavka nižja. Ta človek rabi še stavbo v kateri dela, opremo, avto itd... Razen tega ni vsak dan na terenu in bi lahko smatrali, da so samo terenske ure "plačane od stranke". Če odvzame še kake vzorce, ki jih pregleda specializiran laboratorij, so cene verjetno tudi kar konkretne. Dejstvo je, da se ta šport s subvencijami malim ne splača, ker ne morejo slediti zahtevam, politika pa pravi, da so ravno zaradi malih. Lari fari, subvencije so zaradi velikih, ki lahko pridejo do lepega denarja na zanje preprost način.
Softi, sicer pa kmetija je v SV Sloveniji, mama še živi od nje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako dela agencija vem, pač poznam nekaj ljudi tam. 100€ na uro je malo, ne bi pa o konkretnih številkah. mogoče so kej na netu.

pravila igre so znana. odstopanje več kot 10% pri površini se sankcionira, manj ne.
v kolikor nekaj ni narejeno, pa kemt pravi da bo, potem bo in pika. oktobr alahko reče, da bo posadil kropmpir..in ga pač bo..subvencija pade.

če je pa kdo nepoučen, pa naj to pripiše sebi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
v kolikor nekaj ni narejeno, pa kemt pravi da bo, potem bo in pika. oktobr alahko reče, da bo posadil kropmpir..in ga pač bo..subvencija pade.
Odvisno, če stvar ni že v pravilih časovno omejena. Nekatere stvari, denimo ozelenitev morajo biti min od datuma do datuma. Verjemi pa, da imaš najmanj težavo, če si v subvencijski vlogi označil, da imaš na površini koruzo, ki ti jo je pa toča pobila do konca in sedaj vseješ kaj drugega.
Bolj kot za take "miš maše" bi država lahko kvečjemu ukrepala na področju uporabe kemije, ki se mogoče resda malo zmanjšuje, ampak bi se mogoče lahko še hitreje. Zakaj se ne hitreje? Zato ker so veliki kemijski koncerni pomembni davkoplačevalci in lobisti in ne zaradi kmetov. Seveda mislim vso kemijo, ki pride v hrano. Tudi tisto, ki jo prineseš domov, da boš z njo čistil WC in se v trgovini pomika po enakem traku pred blagajno kot kruh.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Točno tako, sam mam status kmeta... in subvencije so pesek v oči......

Če bi softi vedu kok pridejo stroji, nafta blabla in še vremenski vplivi..... bi verjetno reku, kdo se sploh hoče stem še onegavit......

No mi smo obupal in dal v najem, ter najemojemalec pobira subvencije in še vedno je na meji rentabilnosti....., ko nam plača še najemnino...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ko bi enkrat vidu, leasing za mašine, kvarljivost le teh, stroške semen, veterinarjev, bla bla bla bla...

bi se usedu na trdo......

nabolj optimizirane farme, ki jih je malo so na meji rentabilnosti pr nas......, poleg tega kmeta obremenjuje še birokratje, za katere morjo biti pravi poznavalci uradnega lista, da jih pridobijo, medtem ko kmetiska zbornica le pobira članarino in je sama sebi striošek...

En račun on traktorja JOHN DEER bi vidu in eno lising položnico, bi reku a se je vredno sploh še jebat, ker v štal morš delat 7 dni v tednu..... poleg tega te jebejo stalne kontrole mleka, veterinarji in vedno nižje odkupne cene mleke...

na vse to pa pride še vremenski vplivi in požrte zavarovalnice...

softi vem da si ozek, sam tolk mal pa si zračunej provizoriš boš vidu, da je vse na meji rentabilnosti.... ko kmeta več ne bo, bodo izdelki še 5 krat dražji, uvoz pa nestabilen.....

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
John Deer, ja.

Koji [censored] je treba imet traktorje za 80+ jurjev, če lahko s takim za 10-15 ravno tako narediš?!

Aja, država sofinancira pa bi bilo škoda pustit.

Pa če oreng crkne v garanciji in ga je treba odpeljat v fabriko da ga popravijo, lahko proizvajalca iztožiš za izpad dohodka, čeprav si lahko tisto naredil z drugim, tretjim ali četrtim traktorjem.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zanimiv.

hrvati v slavoniji obdelujejo 50 ha zemlje z enim imt 539. letnik sedemdeset, mogoče osemdeset.

na drugi strani kolega parkira traktor na dovozu do parcele, ker na dvorišče ne gre. ima 5ha travnika, pa 5 gozda. zakaj ma tak traktor? ker sosedom obdeluej, če kdo kaj rabi. ampak jamra kako je težko bit kmet.

seveda je težko bit kmet. treba je met traktor za rotacijo, pa drugega za zgrabljalnik, pa tretjega za nakladalko, pa puhalnik doma.
al pa za uno pvc balirko, pa ne vem kaj. k se kmetu mudi na šiht ma vilice za pvc bale za spredaj in za zadaj.
men k s emudi na šiht se vsedem v isti avto kukr k grem na sončenje na plažo, po amterial v štacuno, na kurbe, al pa na relacijo. nimam porša, roadsetrja, kombi pa limuzino.
sam slovenski mkmet mora met svoj 6 brazdni plug, svoj vitel, cepilec, skropilko, nakladalko, zajemalko, [censored] in palac. pravi kemtje pa s pol manj mehanizacije obdelujejo 10 krat več zemlje.

piksna

Zelenc'
5. mar 2009
3
0
1
Kva se pa ti tolk užigaš????
Glede na napisano nimaš pojma o kmetijstvu!!! Škoda besed da bi ti karkol pisal!