Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Jaz.
Zakaj ne.
1. Živimo v pokvarjeni družbi. Nekdo z veliko denarja lahko pride do podatkov o osebah, ki imajo zdrave in združljive orggane, katere on potrebuje.
2. V primeru nesreče, se lahko hitreje zgodi, da ti vzamejo potreben organ, čeprav bi mogoče obstajala mala verjetnost, da te rešijo. (napake se dogajajo)

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Trenutno je kar 50:50...
redface-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Država se je odločila namesto nas in nam povedala, da ji preprosto pripadamo tudi z mesom in krvjo, ne samo z denarjem. Kdo pa se bo šel pisno opredeljevat, da je proti? Po mojem jih veliko ne bo. Tako kot jih je sedaj bilo verjetno malo takih, ki so se opredeljevali, da so za.
Ali kdo verjame, da bi bil denimo predsednik države, ki bi potreboval organ v isti čakalni vrsti in to za mano, če bi zame ugotovili pet minut prej, da ga rabim? Ne dvomim, da v tako pravljico malokdo verjame. Ali ne bi z neko ekspertizo ugotovili, da je njegovo stanje bolj resno? Če bo organov več, se bo dal iz tega delati večji biznis, ljudje bodo pa še zmeraj umirali. Pri nas ne izkoristimo še številnih drugih možnosti. Na žalost vem iz prve roke. Mojemu očetu je zdravnica sama rekla, da bi njegov problem s srcem v Ameriki rešili z operacijo tudi pri tej starosti. Pri nas pa s kemijo in ga sedaj pač že nekaj let ni več.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
jaz nimam nič proti posmrtnemu darovanju mojih organov, sploh če s tem komu drugemu dejansko rešim življenje.

sem pa odločno proti temu, da me k darovanju z zakonom zavežejo fukači živali, homoseksualci ki sicer tega še sebi ne upajo priznati, podkupljivi skorumpiranci in ostala slovenska kvazi elita, združena v parlamentu...

definitivno se jim gladko jebe za zdravje in srečo ljudi, v ozadju je denar. tako ali drugače...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Pri nas ne izkoristimo še številnih drugih možnosti. Na žalost vem iz prve roke. Mojemu očetu je zdravnica sama rekla, da bi njegov problem s srcem v Ameriki rešili z operacijo tudi pri tej starosti. Pri nas pa s kemijo in ga sedaj pač že nekaj let ni več.

Ti se raje obrni na zavarovalnico, zakaj tega ne plača.
Tudi pri nas bi šlo, če bi sam plačal. Kar bi najverjetneje moral narediti tudi v ZDA.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo je brat te odgovore. V ljudeh je toliko sovraštva in nezaupanja, da bi želeli še po smrti koga zasrat, če bi le lahko.

Argumenti so seveda čista populistična klasika - zloraba, zloraba, zlobni, zlobni zdravniki in politiki. Če ima nekdo takšne veze, da bi lahko dobil organe prej (v kar sicer dvomim), ima takšne veze že danes in je argument popolnoma nesmiseln. Korupcija v zdravstvu. Ojej, ja kdo pa naj opravlja transplantacije organov? Ekonomisti? Pravniki? Kakšna brezposelna delavka iz Mure?

V vseh teh odgovorih pa ni bilo niti enega, ki bi se postavil v vlogo bolnika. Npr. nekoga v akutni jetrni odpovedi (da ne bo slučajno kdo najprej pomislil na alkoholike), ki ima še 48ur časa, da dobi nova jetra. No... en se je, ampak še on je "slišal", da to počnejo bolje v ZDA (FYI... obstaja dober razlog, zakaj starih ljudi ne operiramo. V ZDA jih, na njihove lastne stroške, rezultati pa so, kakršni pač so.).

Omenjeni zakon ne bi bil potreben, če bi se več ljudi odločalo za darovalstvo, oziroma če ne bi njihove družine tako masovno egoistično komplicirale ob proglasitvi smrti. Oziroma če določena verska skupnost ne bi s svojimi lobiji zavirala raziskav na matičnih celic, kot rezultat katerih bi lahko že danes imeli umetno vzgojene organe.

Face it. Po smrti smo samo kup neuporabnega (oz. pogojno uporabnega) mesa. Kdor ima kakšne verske zadržke ob darovanju organov, je pač idi0t. Tistim, ki imajo politične ali ekonomske zadržke... well... tistim pa sploh ne vem, kaj bi rekel.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Na prvi pogled sem absolutno za. Morda me kdo prepriča nasprotno.

Sliši se morbidno in kot iz kakšnega slabega ZF filma, ampak bi bilo praktično. Skorajda nikoli nebi primanjkovalo organov. Še kri naj vzamejo. Še pojedo lahko meso zaradi mene, ne rabim več telesa ko umrem, je res samo še "odpadni" material. Seveda z opcijo, da lahko sam pisno izraziš prepoved posega v telo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Po smrti smo samo kup neuporabnega (oz. pogojno uporabnega) mesa.
Tisti, ki rabi 48 ur do presaditve jeter, ki jih ni, pa bo to čez 48 ur. Mogoče ima pa on kak uporaben organ? Kdo pa je bolj primeren kandidat za darovalca kot tisti, ki ima že vse preiskave narejene pred zelo kratkim časom. Žalostno, ampak realno.
Glej Jernej, dvomov v zdravnike ne bi bilo, če ne bi bilo problematičnih posameznikov, ki pa jih po občutku laikov iz zadnjih nekaj afer razne zbornice ščitijo na vse pretege.
Vemo za štorije iz tujine, ko so tuje emigrante še povsem žive uporabili za "darovalce" organov. Kdo je to naredil? Lokalni mesar ali zdravniki? Ali lahko verjamemo, da je naš zdravstveni samonadzor (zunanji praktično ni možen), dovolj dober, da takih deviacij ne bo.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Mislim da je to, da nekomu brezplačno podaljšaš življenje ali imaš sam potencialno brezplačno podaljšano življenje zaradi nekoga drugega, vredno veliko več od majčkene možnosti, da te morda nekdo ubije le zaradi tega, da dobi tvoj organ.

Vsak ima pravico se odločiti za to, da ne bo darovalec. V vsakem ZD naj bo preprost obrazec za to, pa je stvar rešena. Al pa naj se to odloči pri prvem obisku svojega zdravnika.
Vendar potemtakem naj se to osebo tudi črta iz seznama čakajočih na organe nekoga drugega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Jp natanko tako .. pravilo vzajemnost; kdo noče dat dela svojega (mrtvega) telesa naj tudi ne dobi delov drugega mrtvega telesa .. tako veli bog in tako naj bo!

Torej obrazec v stilu "DA odrekam se darovanju in vgradnji ogranov ..." pa bo najbolje!

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.445
2.393
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Vsak ima pravico se odločiti za to, da ne bo darovalec. V vsakem ZD naj bo preprost obrazec za to, pa je stvar rešena. Al pa naj se to odloči pri prvem obisku svojega zdravnika.
Vendar potemtakem naj se to osebo tudi črta iz seznama čakajočih na organe nekoga drugega.

Evo pa smo tam. Veliko bi jih imelo, le malo bi jih dalo. Človek pač.

Razmišljanje pediatra podpiram 100%.

Čakajte, da še vskoči RKC, bo sigurno kaj pametnega predlagala.

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Glej, s svojimi izjavami lepo kažeš, da nimaš pojma o medicini (kar ti sploh ne štejem v slabo), zato si namišljaš takšne in drugačne hipotetične scenarije, ki so v praksi povsem nemogoči (kar pa je slabo). Če bi vedel, kako rigorozno se izbira donorje organov, bi vedel, da v poštev pridejo v 99% primerov samo mladi, žrtve prometnih nesreč (zato imajo motoristi tudi vzdevek "donorji"). Štorije iz tujine
smile-1.gif
. Pa a ti čisto vse informacije črpaš iz trač časopisov? Oziroma misliš, da je celoten svet takšen, kot je v Lady?

In ja, organ lahko odvzame tudi lokalni mesar, ki si o stvareh malo prebere na internetu (na katere strukture mora pazit, da jih ne poškoduje). Organ vsadi pa lahko samo usposobljen kirurg.

Pediater je lepo napisal. Vzajemnost. Kdor podpiše izjavo, se tudi odpoveduje prejetju organov. Za vedno. To ti je všeč? Ali si samo še eden izmed tistih, ki bi samo jemali? Res me zanima, kaj misliš o točno tem vprašanju.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Pediater je lepo napisal. Vzajemnost. Kdor podpiše izjavo, se tudi odpoveduje prejetju organov. Za vedno. To ti je všeč? Ali si samo še eden izmed tistih, ki bi samo jemali?

Tole je SUPER predlog!

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Jaz.
Zakaj ne.
1. Živimo v pokvarjeni družbi. Nekdo z veliko denarja lahko pride do podatkov o osebah, ki imajo zdrave in združljive orggane, katere on potrebuje.
2. V primeru nesreče, se lahko hitreje zgodi, da ti vzamejo potreben organ, čeprav bi mogoče obstajala mala verjetnost, da te rešijo. (napake se dogajajo)

takole nekak mislim tudi jaz - lahko bi pa tudi kako dodal
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Narobe misliš.

Komisija, ki proglasi smrt, nima nobene zveze s transplantacijsko ekipo. Poleg tega so predpisani protokoli za te primere. Ni tako, da pride zdravnik na urgenco in reče, da rabi ta pa da organ.

A lahko prosim tisti, ki ste tako zagreto proti - še napišete, če ste tudi proti temu, da se vaše življenje rešuje s transplantiranimi organi? Torej ali zavračate tudi tuje organe, ali bi samo tuje imeli, svojih (po smrti) pa ne bi privoščili nikomur?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ob vsem tem se spomnem, kako je bilo pred kakimi 15. leti. Preklical sem od Rdečega križa do ne vem česa vse, kje lahko podpišem, da sem darovalec.

Potem sem pa slučajno prišel do tistega kartončka.
cheer.gif

Kako je pa sedaj urejeno?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Trenutno je daleč najlažje, da poveš svojim bližnjim o teh željah. Ker tudi če je nekdo darovalec (v LJ dobiš kartico v KC, prvo nadstropje), lahko še vedno njegova družina prekine postopek.

Vsakega, ki je potencialni donor in je proglašen za mrtvega, bodo s pomočjo aparatur ohranjali pri biološkem življenju, dokler se ne razjasni volja svojcev. Tako da brez skrbi, tudi če nimaš kartice, organi ne bodo šli v nič.