Klima

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Zato pa je inverterska, poleg tega da konpresor vrti motor s trenutno potrebnimi vrtljaji, je zato tudi poraba moči le toliko, kot je potrebno da motor vrti kompresor. Pri on/off starih klimah je motor vrtel kompresor na vso moč in je takrat porabil toliko, kot je bila nazivna moč, ko je dosege ldoločene parametre (temperatura prostora), se je klima izklopila. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, zaradi napredka in kakšnih 20 let razvoja so inverterji pač v prednosti.

Jest samo hladim z klimo tista 2 meseca poleti, za drugo je ne uporabljam. Pa še to ne vsak dan ampak po potrebi. Tam je čisto vseeno ali je navadna ali inverterska. Razlika v porabi skoraj nična.

Ja kar se tiče porabe energije je skoraj vseeno in bi res težko upravičil investicijo. Iz stališča prijaznosti do uporabnika pa ni primerjave. Najprej je tu glasnost, ki je pri inverterjih PRECEJ nižja. Potem je tu moč pihanja notranje enote, ki se pri kvalitetnih inverterjih spreminja popolnoma zvezno. In pa predvsem temperatura izpihanega zraka. Pri klasiki je enkrat ZELO hladen (kakšnih 6 stopinj) in drugič samo mešanje in vpihovanje vlage v prostor. Pri kvalitetnem inverterju pa se spet popolnoma zvezno prilagaja in uporabnik dosti manj občuti pihanje.

Enih 11 let nazaj ko so se inverterji komaj uveljavljali, je bilo za te potrebe rez brez veze dajati takrat dosti več denarja za inverter, danes bi pa dal dober inverter. Ampak zaenkrat se ne splača. Ko bo stara crknila, potem pa ja.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tri ločene sisteme? Cela bajta nasrana z zunanjimi enotami?
Tipično. Koga briga, kako zgleda. Imam zake sosede. Za zunajo enoto predviden plac, nasrali so jih pa vsepovsod, nrjaje sredi sprednje fasade ...

Se strinjam, potem imaš pa še hrup treh zunanjih enot
zmaga.gif

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
V tvojem primeru, ko pa imaš vse na dosegu roke in balkon bi jaz priporočal multisplit. Moraš pa vedeti, da izbrani DM model ni nek presežek. Je popolnoma vstopni model, ki je še vedno boljši od žnj proizvajalcev. Vendar nekega hudega ogrevanja z njim ne boš izvajal. Tudi regulacija inverterja je drugačna od višjega modela multisplit sistema (MXZ zunanja enota). Cena je pa ugodna.
Ko boš delal me klikni. Mogoče pa vseeno prideva skupaj, čeprav zgornja cena je precej dobra.
zmaga.gif

Če pogledaš moj načrt je vse skupaj v enem m3 tako da inštalacije ni nič od nič bo večji problem vsa skupaj stlačit v tako majhni prostor.
Kot sem pa že povedal ogrevanja ne bo oziroma bo res minimalno kar se pa tiče hlajenaj je pa tudi več ali manj za cca 2-3 meseca ostalo bo izklopljena.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik map pravi:
Enih 11 let nazaj ko so se inverterji komaj uveljavljali, je bilo za te potrebe rez brez veze dajati takrat dosti več denarja za inverter, danes bi pa dal dober inverter. Ampak zaenkrat se ne splača. Ko bo stara crknila, potem pa ja.

Kolikor vem, se smejo v EU prodajati samo še inverterji.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.532
267
83
KZS

ker vem da ste tukaj bolj znalci o klimah.

Mogoče kdo ve, ali Samsungova klima AQ12FAN omogoča priklom wifi modula? Radi bi jo namreč nareč občasno remote vklopili.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
Mitsubishi DM35VA vs MSZ-FH35VE; razlika v ceni je +65%, v masi 9/24 kg vs 13.5/37 kg (notranja/zunanja enota), zakaj taka razlika v masi ? Več je boljše ?

Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Najlepša ti hvala zelo koristno in ugodno.
Za moje potrebe Zunanja enota MXZ-2DM40VA in 2 x Multi inverter zidna notranja enota MSZ-DM25VA več kot dovolj Cena z montažo in 9,5%DDV 1.499€
Zakaj vztrajas na eni zunanji enoti. Ko ti bo ta enlta crknila bos brez obeh klim.
2xDM klimi pri istem ponudniku sta 60 evrov cenejsi. Glede na to da bi vzel dve, sem preprican da ju dobis vsaj 100 evrov ceneje. Ni hudica da se tistih 40 evrov ujame pri montazi dveh klim hkrati.
Vztrajam?
Nikjer še ni nič dorečenega,zato pa tukaj sprašujem za nasvete v nakup grem pa enkrat jeseni oziroma do naslednjega poletja.
Je pa tako.Na balkonu nimam prostora za dve zunanji enoti že ena mi bo preveč pa tudi ne vem no,kaj pa potem vzdrževanje dveh zunanjih enot in pa še več možnosti da kaj crkne enkrat pri eni drugič pri drugi?

kaj pa klima brez zunanje enote? letos jo je en forumaš prav na alterju nabavu, olimpia splendid cena 900 €. sam če jo boš rabu tud za gretje je taprvo treba prevert do kje še ta stvar greje, da ne boš sred zime pri sosedu na toplem
evil.gif

tko da vrž kak uč še klime na senza unita esterna
cool-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Mitsubishi DM35VA vs MSZ-FH35VE; razlika v ceni je +65%, v masi 9/24 kg vs 13.5/37 kg (notranja/zunanja enota), zakaj taka razlika v masi ? Več je boljše ?

Zadeva NI primerljiva. Enako kot clio vs espace. Z obema gre 120km/h.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Ksz
Darjan? Vceraj popoldne micko GE dal na razvlazevanje. In je v treh urah odsotnosti prostor ohladila iz 26 na 21. Sem dal kar lepo nazaj na hlajenje. Ker 26 je cisto ok temleratura za to okolje.
Tudi jaz bi lahko samo ventilator/hitrost stelal. Temperature ne morem.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ksz
Darjan? Vceraj popoldne micko GE dal na razvlazevanje. In je v treh urah odsotnosti prostor ohladila iz 26 na 21. Sem dal kar lepo nazaj na hlajenje. Ker 26 je cisto ok temleratura za to okolje.
Tudi jaz bi lahko samo ventilator/hitrost stelal. Temperature ne morem.

Če daš na razvlaževanje, potem ti je prioriteta razvlaževanje in ne do katere temperature hladi. Vsaj pri mickah je ta logika. In ona bo delala.....
Če pa daš hlajenje se pa vmes celo kaj ugasne ko doseže želeno temperaturo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Dela tako potihem, da se nisem zasledil da bi ugasnila. Niti zgodaj zjutraj ko se recimo res ze ohladi na tistih nastavljenih 26 (prizgana celo noc). Možno pa je, ne bom trdil da ni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Tudi jaz na FH nisem opazil, da bi se ugasnila, ko doseže želeno temperaturo, vedno nekaj piha, kar me mogoče tudi malo moti...pa nimam nekih nizkih temp nastavljenih, na 26 recimo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tudi jaz na FH nisem opazil, da bi se ugasnila, ko doseže želeno temperaturo, vedno nekaj piha, kar me mogoče tudi malo moti...pa nimam nekih nizkih temp nastavljenih, na 26 recimo.

notranja enota se praktično nikoli ne izklopi. Zmanjša obrate na minimum, ampak vseeno meša zrak. Razlog je predvsem v pravilnik podatkih o temperaturi na notranji enoti. Če bi ugasnila ventilator bi temperatura na senzorju bila drugačna kot v prostoru.

Zunanja enota pa se seveda tudi ugasne ko ni več potrebe.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Včeraj sem bil malce bolj pozoren in dejansko se je ugašal ventilator in se na vsake toliko spet prižigal, torej je tako ja, kot si rekel
smile-1.gif

Škoda sicer, da recimo namesto tega, ne piha bolj "mlačen" zrak, ker vseeno ko začne pihat spet, je dokaj hladen luft, lahko bi bil za nekaj stopinj manj hladen, pa bi pač potem dlje časa pihalo, bi bilo tako bolj znosno, če direktno piha v človeka
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Škoda sicer, da recimo namesto tega, ne piha bolj "mlačen" zrak, ker vseeno ko začne pihat spet, je dokaj hladen luft, lahko bi bil za nekaj stopinj manj hladen, pa bi pač potem dlje časa pihalo, bi bilo tako bolj znosno, če direktno piha v človeka
wink-1.gif

Saj prilagodi temperaturo pihanja... Mogoče je ti ne občutiš, ampak če jo izmeriš je sigurno manj kot če imaš na "powerful".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
To itak ja...no...saj pretirano moteče tudi ni, ampak če bi kaka oseba z malim otrokom prišla na obisk, pa bi se že lahko kompliciralo...češ da se ne prehladijo, ipd..od pihanja
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To itak ja...no...saj pretirano moteče tudi ni, ampak če bi kaka oseba z malim otrokom prišla na obisk, pa bi se že lahko kompliciralo...češ da se ne prehladijo, ipd..od pihanja
smile-1.gif
Eni so biseri. Sem zadnjic nekoga takega spoznal. Ko ga ni v hisi ima klimo nastavljeno na 21, ko se vrne je ugasne.... In potem ko zakuha spet 21..... Jaz sem novorojencka julija postavil 2m od klime. Prezivel brez problemov. Najbrz z bi kdo v takem primeru celo socialno klical....
bonk.gif

Aja, moja klima ni na 21 nastavljena.