Klima

gorch

Zelenc'
24. maj 2015
15
0
1
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pri FH ni možno nastaviti temp, ko razvlažuje, zato me zanima kaj ima sprogramirano...

Preko wifi se pa,da nastavljati temp.tudi pri razvlaževanju.Samo nisem nikoli testiral če zadeva deluje kaj drugače,kot preko daljinca.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Zanimivo...lahko sprobam ob priliki
smile-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Mam ene 11 let staro panasonic klimo, ki še ni inverterska. Pri obeh načinih se da nastavljat temperatrura, opažam pa da pri razvlaževanju dalj časa dela kompresopr in pihanje. Pri isti temperaturi pri hlajenju se prej vse skupaj izklopi, tako da je posledično poraba elektrike pri razvlaževanju večja. Učinek je nekje enak, morda pri razvlaževanju za odtenek boljši občutek zaradi manj vlage. Vglavnem večina uporabljam samo hlajenje.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Imam eno vprašanje. Imam invertersko klimo CS-RE12NKR, ki ima priključno električno moč 940W pri hlajenju.
Z merilcem porabe električne energije (v W) sem meril porabo od vklopa.
Poraba je nihala nekje med 200W in 400W. Res da je bilo v prostoru cca 24st.c. ampak mi je vseeno zanimivo da ni šla do 940w, četudi sem dal na 16st.c. in na powerfull je šlo do cca 500W.

Ali to pomeni, da ima klima še toliko rezerve (mogoče za takrat ko bi bilo not 30 st.c.)?
Ali pa merilec meri s tako napako kar skoraj ne verjamem.

Meritev sem pa izvajal iz radovednosti koliko porabi kaj štroma. Ker v grobem izračunu sem vedno upošteval da klima rabi cca 1kW več ali manj konstantno, nisem pa vedel da lahko obratuje s tako zmanjšano močjo in še vedno hladi lepo.

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Zato pa je inverterska, poleg tega da konpresor vrti motor s trenutno potrebnimi vrtljaji, je zato tudi poraba moči le toliko, kot je potrebno da motor vrti kompresor. Pri on/off starih klimah je motor vrtel kompresor na vso moč in je takrat porabil toliko, kot je bila nazivna moč, ko je dosege ldoločene parametre (temperatura prostora), se je klima izklopila. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, zaradi napredka in kakšnih 20 let razvoja so inverterji pač v prednosti.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Citat:
Katere monterje klime na Gorenjskem priporočate?S tem da vse uredi on sam od nakupa do izvedbe do servisiranja.
Kaj pravite na nakup preko enaA.com
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/dept.asp?dept_id=2513&stran=1
Kakšni so monterji?
Izbira je dokaj velika.Cene tudi solidne
sprasujem se.gif

Čeprav ne najdem nikjer možnosti nakupa na eno zunanjo dve notranji enoti.To bi bil verjetno potreben dodaten dogovor.
Po mojih izračunih popravite me če se motim
spalnica: 40m3 = 1,5kW
kuhinja:20m3+dnevna:40m3= 60m3 = 2,5kW
SKUPAJ 100m3 = Potem takem naj bi bila dovolj moč zunanje enote tam 3,5kW - 4kW(za hlajenje)
Kar iščeš se imenuje multisplit.
http://www.topeldom.si/klima-naprave/mitsubishi/dom-in-pisarna/multisplit/

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Najlepša ti hvala zelo koristno in ugodno.
Za moje potrebe Zunanja enota MXZ-2DM40VA in 2 x Multi inverter zidna notranja enota MSZ-DM25VA več kot dovolj Cena z montažo in 9,5%DDV 1.499€

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
elektron12
Če se ne motim bi moral merilnik upoštevati tudi cos fi (ki se spreminja med 0 in 90), kajti pri inverterju enačba za moč ni P= U*I .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Citat:
Za moje potrebe Zunanja enota MXZ-2DM40VA in 2 x Multi inverter zidna notranja enota MSZ-DM25VA več kot dovolj Cena z montažo in 9,5%DDV 1.499€
Zakaj vztrajas na eni zunanji enoti. Ko ti bo ta enlta crknila bos brez obeh klim.
2xDM klimi pri istem ponudniku sta 60 evrov cenejsi. Glede na to da bi vzel dve, sem preprican da ju dobis vsaj 100 evrov ceneje. Ni hudica da se tistih 40 evrov ujame pri montazi dveh klim hkrati.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Ja ga meri. Verjetno ga potem tudi upošteva v izračunu. Po drugi strani nam pa elektro distributer zaračuna samo delovno moč. Jalove pa ne.

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Zakaj vztrajas na eni zunanji enoti. Ko ti bo ta enlta crknila bos brez obeh klim.
2xDM klimi pri istem ponudniku sta 60 evrov cenejsi. Glede na to da bi vzel dve, sem preprican da ju dobis vsaj 100 evrov ceneje. Ni hudica da se tistih 40 evrov ujame pri montazi dveh klim hkrati.
Vztrajam?
Nikjer še ni nič dorečenega,zato pa tukaj sprašujem za nasvete v nakup grem pa enkrat jeseni oziroma do naslednjega poletja.
Je pa tako.Na balkonu nimam prostora za dve zunanji enoti že ena mi bo preveč pa tudi ne vem no,kaj pa potem vzdrževanje dveh zunanjih enot in pa še več možnosti da kaj crkne enkrat pri eni drugič pri drugi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Alter klimas ni zagovornik multi enot.
Pa je nekako tudi mojo zlahto preprical. So lepo kupil tri ločene sisteme.
Me prav zanima koliko ljudje "vzdrzuje" zunanje enote. Dokler piha hladno je vse OK.
wink-1.gif

Ko ti spusti plin pri eni notranji enoti, moras najprej najti pri kateri, potem pa nafilati plin za obe enoti.

Prostora pa ena enota res nekoliko manj zasede. Ampak za dvojčka je vecja kot solo. Da ne bos mislil da je enako velika.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.204
113
www.adriamedia.si
Tri ločene sisteme? Cela bajta nasrana z zunanjimi enotami?
Tipično. Koga briga, kako zgleda. Imam zake sosede. Za zunajo enoto predviden plac, nasrali so jih pa vsepovsod, nrjaje sredi sprednje fasade ...

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Zato pa je inverterska, poleg tega da konpresor vrti motor s trenutno potrebnimi vrtljaji, je zato tudi poraba moči le toliko, kot je potrebno da motor vrti kompresor. Pri on/off starih klimah je motor vrtel kompresor na vso moč in je takrat porabil toliko, kot je bila nazivna moč, ko je dosege ldoločene parametre (temperatura prostora), se je klima izklopila. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, zaradi napredka in kakšnih 20 let razvoja so inverterji pač v prednosti.

Jest samo hladim z klimo tista 2 meseca poleti, za drugo je ne uporabljam. Pa še to ne vsak dan ampak po potrebi. Tam je čisto vseeno ali je navadna ali inverterska. Razlika v porabi skoraj nična.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Sem prejsnji teden videl na nekem ZD. So jih nametali na kup in pokrili z neko mrežasto masko. Mkras kar dobro pogledat kaj je za tisto mrezo.
Kaj vse ljudje tlacimo na fasade. Se pa strinjam, da ce je teh enot vec, da ni vsaka posebej nametana prosto po presernu.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik map pravi:
Citat:
Uporabnik damirj pravi:

Jest samo hladim z klimo tista 2 meseca poleti, za drugo je ne uporabljam. Pa še to ne vsak dan ampak po potrebi. Tam je čisto vseeno ali je navadna ali inverterska. Razlika v porabi skoraj nična.

Ja kar se tiče porabe energije je skoraj vseeno in bi res težko upravičil investicijo. Iz stališča prijaznosti do uporabnika pa ni primerjave. Najprej je tu glasnost, ki je pri inverterjih PRECEJ nižja. Potem je tu moč pihanja notranje enote, ki se pri kvalitetnih inverterjih spreminja popolnoma zvezno. In pa predvsem temperatura izpihanega zraka. Pri klasiki je enkrat ZELO hladen (kakšnih 6 stopinj) in drugič samo mešanje in vpihovanje vlage v prostor. Pri kvalitetnem inverterju pa se spet popolnoma zvezno prilagaja in uporabnik dosti manj občuti pihanje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Vztrajam?
Nikjer še ni nič dorečenega,zato pa tukaj sprašujem za nasvete v nakup grem pa enkrat jeseni oziroma do naslednjega poletja.
Je pa tako.Na balkonu nimam prostora za dve zunanji enoti že ena mi bo preveč pa tudi ne vem no,kaj pa potem vzdrževanje dveh zunanjih enot in pa še več možnosti da kaj crkne enkrat pri eni drugič pri drugi?

Jaz sem "pristaš" ločenih enot takrat, ko bi instalacija zaradi ene zunanje pomenila 15+m več cevi za vsako enoto in pa v primeru ko bo klima služila kot primarni način ogrevanja.

V tvojem primeru, ko pa imaš vse na dosegu roke in balkon bi jaz priporočal multisplit. Moraš pa vedeti, da izbrani DM model ni nek presežek. Je popolnoma vstopni model, ki je še vedno boljši od žnj proizvajalcev. Vendar nekega hudega ogrevanja z njim ne boš izvajal. Tudi regulacija inverterja je drugačna od višjega modela multisplit sistema (MXZ zunanja enota). Cena je pa ugodna.
Ko boš delal me klikni. Mogoče pa vseeno prideva skupaj, čeprav zgornja cena je precej dobra.