Klima razvlazevanje

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Imami micko ki ima mode razvlazevanje. Tukaj se temperature ne nastavi. Kako to deluje oz kaj je bolj racionalno uporabljat, hlajenje ali razvlazevanje?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.776
5.924
113
Jaz bi rekel, da hladiš na nastavljeno temperaturo. Razvlaževanje pa skušča temperaturo maksimalno možno da se na rebra ujame čimveč vlage, kar pa menda neboš počel.

22. jul 2007
13.443
1.682
113
124
Novejši modeli klim zelo slabo razvlažujejo, saj je interes da odvajajo toploto pri čim višji temperaturi, da je izkoristek čim večji.
To sem lani spraševal, ker mi 20 let stara klima lepo razvlažuje, pri VOX-u katerega sem lani nabavil pa je ta funkcija bolj smeh, sicer si ne delam utvar pri 300€.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
Jaz imam vecino casa na razvlazevanju klimo. Tale vrocinski val je sel tako cez, naslednjega pa raje potem prizgem talno hlajenje in klimo na razvalezvanje. Top!

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Pri micki je skoraj zagovoto tako, da pri hlajenju dela kompresor minimalno možno, da še utegne ohranjati temperaturo, ki je nastavljena. Pri razvlaževanju pa dela kompresor maksimalno možno in lahko spreminjaš samo hitrost ventilatorja, temperature pa ne, tako po občutku bi rekel, da se nastavi na kakšnih 20stC.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
En serviser mi je enkrat rekel, da se pri razvlaževanju na/v klimi ustvarja dosti več mikroorganizmov in plesni kot pa v normalnem delovanju klime. Ne vem pa če je to res ali ne niti nisem kaj dosti preverjal tega. Sam že od nekdaj uporabljam klimo za hlajenje in ne razvlaževanje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Zna biti da ti je povedal prav, to je rekel tudi meni. Jaz sem lani pred vselitvijo v hišo celo poletje šibal 4 klime na programu razvlaževanje. Šlo je za novogradnjo, sem sklepal da ne more škodit. Je pa res da je sedaj iz klim tu in tam ko piha iz njih malo manj hladno zatohel vonj. Sem že študiral da bi bilo treba notranje enote malo razkužiti, našpricati satje? Čeprav serviser pravi da ne, da satje samo oprati z čisto ali destilirano vodo. Zdaj pa bodi pameten.. A kdo od vas sezonsko razkužuje notranje enote?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
Pac vedno je treba malo posusiti vse skupaj, ne samo ugasniti. Ce ugasnes enkrat na leto (ce prizges julija in avgusta ugasnes), se gre. Ce imas pa dnevne tike na daljincu je pa klinc... Na koncu pa enostavno das na eno uro gretja minimalnega ce ni samo ventilatorja ali kaj takega, da se notri vse posusi. Na suhem plesni in posledicno vonja po zatohlem ni

• Všeč mi je
Reactions: tony

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri moji micki je opcija Clean. Ko klimo ugasneš, deluje še kake četrt ure, da se v tem času vse posuši.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
Pri moji ( Sinclair ) tudi, s tem, da lahko to možnost tudi izklopim in potem pri izklopu ugasne takoj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Pac vedno je treba malo posusiti vse skupaj, ne samo ugasniti. Ce ugasnes enkrat na leto (ce prizges julija in avgusta ugasnes), se gre. Ce imas pa dnevne tike na daljincu je pa klinc... Na koncu pa enostavno das na eno uro gretja minimalnega ce ni samo ventilatorja ali kaj takega, da se notri vse posusi. Na suhem plesni in posledicno vonja po zatohlem ni

Jabe kot so ti omenili, to funkcijo CLEAN imam tudi jaz na Toshibi ampak vonj na momente vseeno ni lep, sploh v spalnici.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Filtre pa precej bolj pogosto (z isto peno ki je tudi za klimo pucat).
Ob pogostem umivanju zadostuje milnica in voda (prebrišeš z mirkokrpico na kateri je milo ter splahneš). Imaš razkuženo in ne vnašaš nobene kemije, ki potem piha nate (in praktično zastonj ;)).

Avtorju teme..razvlaževanje je zgolj delovanje klime ob minimalnih vrtljajih kompresorja - da se lahko tvori kondenz moraš imeti temperaturno razliko, torej mora kompresor toliko nerestano (!) delati, da hladi izmenjevalec na katerem se nabira kondenz, ki odteka ven oz. v odtok. Ker kakorhitro bi klima še regulirala temperaturo bi se lahko dogajalo, da bi se kompresor ohlajal (ker bi bilo notri hladneje kot bi bila nastavljena temperatura) in bi se izgubil pomen 'razvlaževanja'. In ker si sam vklopil to funkcijo se predvideva, da veš kaj delaš - rabiš odvajanjae vlage, ne potrebuješ pa nižanja temperature.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
Brez nižanja temperature razvlaževanje ne deluje....
Ker nekak para kondenzira, ko pride na hladnejšo površino. Torej se zrak ohlaja.

22. jul 2007
13.443
1.682
113
124
Novejši modeli klim zelo slabo razvlažujejo, saj je interes da odvajajo toploto pri čim višji temperaturi, da je izkoristek čim večji.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
2x letno, ko preklopim z gretja na hlajenje in obratno. Filtre pa precej bolj pogosto (z isto peno ki je tudi za klimo pucat).

Sem govoril z enim drugim serviserjem ki je rekel niti slučajno tega not špricar da če sem nor, da je to sama kemija. Njegov predlog, glede na to da so klime nove, naj sedaj poleti dam na program gretja, na najvišjo temperaturo za ene 15 minut in bo menda takrat ko se bo zagrelo pokurilo tiste bakterije ali karkoli daje rahlo neprijeten vonj. Verjamem da ta metoda ne pomaga pri klimah kjer je not že zaredila plesen in še kaj. Je za poskusit. Sicer pa študiram nekaj drugega. Kaj če dam v šprico medicinski 70% alkohol in ga fajn našpricam med satje not in pustim da se posuši?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113

da se ne ponavljam BV, ker se vse vrti okoli tega...
ko obrneš na gretje (na peš ali clean funkcija ali kakorkoli že marketinško pravijo temu protokolu pri različnih firmah), se zadeve posušijo in takrat plesni ni. ne ad karkoli pobija, ampak na suhem pač ne uspevajo. posušiti je treba zadeve. Plesen se zaredi na fajhtnem. v klimi, na spaletah, po kotih, na drugih toplotnih mostovih, poleti cunje smrdijo, če je par dni soparno in se jih "suši zunaj". Tle ni nobene silne znanosti. vedno ista pravila...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
No ja Jabe, vse štima, teorijo obvladaš, sedi 5. Ampak ko se tebi na špaleti nabere plesen ni dovlj da jo samo posušiš, spore ostane (ali kako se imenuje ta mikrobiološka kuga pri plesni) v zidu, treba je to z nečim zalit da ne raste dalje. Torej, zanimivo bi bilo vedeti koliko se to satje segreje če nabiješ gretje na max. in rekel bi da vročina pobije marsikaj. Če bi bilo tako simpl kot ti praviš bi plesen pocrkala ko se klima ustavi in vlaga posuši. Ampak ne, jo vklopiš in kr hitro začne pihati zatohel vonj, pa ne mi rečt da je to od "sproti". Verjetno je produkt prejšnjih delovanj. Torej debatiramo kaj naredit da ne špricamo te kemije v satje in potem tega vdihujemo. Pač izkušnje, a je to kis, a je to alkohol, ali je to milnica kot je nekdo rekel ali...