Klasika: Katere filme ste gledali? III

mistique

Guru
16. jun 2009
14.013
1.823
113
Emona / Carnium
Fruitvale station - 7/10
Posneto po resničnem dogodku in to je najmočnejši atribut filma. Poleg solidne igre glavnega junaka, ki ga film prikaže kot fanta, ki je v preteklosti grešil a se trudi splavati iz začaranega kroga "ghetto" življenja. Bolj kot film, pa je zanimiv epilog dogodka s postaje Fruitvale.
V filmu so posnetki (narejeni s telefonom) resničnega dogodka.

Nazadnje urejeno:

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Star Trek - Into Darkness 7 / 10

WARP
cheer.gif

Kadet

Pripravnik
3. feb 2014
53
0
6
Danes sem s Partisa zvlekel dol nov film Captain Phillips. http://www.imdb.com/title/tt1535109/

Zgodba govori o kapitanu Maersk tovorne ladje, ki so jo ugrabili leta 2009 nekje ob obali Somalije. Štirje pirati se vkrcajo na krov ladje, ugrabijo kapitana in zahtevajo odkupnino.

Film sam po sebi ni slab, zgodba ok, igralci tudi ok, ni nepotrebnih neumnih scen, skratka film sam po sebi je z moje strani ocenjen 7/10. Me je pa zmotilo nekaj drugega kar mu niža oceno – SPOILER v naslednjem odstavku:

Kako za vraga je možno, da je tako velika tovorna ladja brez nekega sefa z orožjem? Kako je možno, da na celi ladji ni ene pištole, ene puške? Res mi ni jasno kaj so razmišljala podjetja? Ne glede na to, da plujejo po nevarnih vodah bi morala taka ogromna ladja imeti nekaj orožja. Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi, in ko prevažaš na stotine ton materijala vrednega par deset milijonov dolarjev, ne bi smelo biti prostora za tveganje in za napake. Štirje pirati so zavzeli ladjo z okoli 15 člani posadke? Poudarjam, nisem šel študirati resničnega primera, govorim le na podlagi filma. Z eno pištolo bi bilo posadki veliko lažje obvladat pirate. Ko sem pogooglal geslo 'why is there no weapons on cargo ships?' sem odkril, da sploh nisem edini ki se sprašuje enako po ogledu omenjenega filma. Za reševanje so zapravili ogromno denarja, da ne omenjam kakšne psihične travme so morali preživeti član posadke. Na srečo se jim je izšlo brez žrtev, a kaj lahko bi se zadeve močno zakomplicirale. Kakorkoli, je morda kdo iz te stroke, ki zna povedat kako je to urejeno danes? Kolikor sem slišal ladje po navadi plujejo v 'konvoju' na teh nevarnih območjih.. Zakaj torej Maersk Alabama ni plula v konvoju?

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
Zakaj ti to, da je posadka neoborožena zniža oceno? To je tako, kot da bi za Rush (Niki Lauda) znižal oceno zato, ker tistega usodne dne niso odpovedali dirke, zaradi prehudega dežja.

Brez usposobljene posadke ti orožje nič ne koristi, kvečjemu ogroziš življenja posadke. Kot si videl, v tem primeru so ladjo ugrabili 4je pirati. Če bi šlo vse po planu, bi jih bilo 8. Kaj če bi jih bilo 10-12? Predvidevam, da je tovor zavarovan. Človeška življenja pa ne. Daš jim tist denar, al pa jih vojaska zrihta, najbolj simpl način
smile-1.gif

Kot zanimivost, lansko leto niso Somalci ugrabili nobene ladje.
aplauz.gif

Kadet

Pripravnik
3. feb 2014
53
0
6
No, imas prav, ja.. Zdelo se mi je samo skrajno neumno, da nimajo enega sefa z orozjem na celi ladji..

Ma kaksna huda znanost je pa ustrelit parkrat v tist njihov colnicek? Moras vedet da so na takih ladjah deci, ne pa neke babe.. Ce pa bi bil ze res razlog neusposobljenost posadke za ravnanje z orozjem bi pa lahko imeli pac na nevarnih obmocjih po dva ostrostrelca, ki bi v zgornjem primeru v filmu potamanila take amaterske piratke..

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Captain Phillips

Se kar strinjam z oceno ( 8 / 10 ) in hkrati priporočam ogled. Film se sicer na sredini kar malo vleče, je pa toliko bolj napet proti koncu.

Pol pa še en mimosun (in spet potrditev, da so prvi deli nekega filma, ki ima nadaljevanje, vedno boljši):

The Hunger Games: part deux

in če še niste skapirali: total waste of (my) time
cry12bpy.gif
Od kje ocena 8 na Imdb se mi ne sanja ... moja je 5 / 10

(za prvi del bi pa dal tam okrog 7, mogoče 8, ja)

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
... tvoja potrditev je vredna pol piskra mrzle vode. Film je posnet po knjigi, ki ima več delov.

Also see - Terminator 2.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Tvoj pisker me bolj malo briga, pa tudi podatek, da je film posnet po knjigi z več deli, si lahko nekam zatakneš ... zdej dej pa mir, pa da mi ne pisneš več, jasno?

Film je še zmeri za en kurtz, pa če se na pol pretrgaš ...
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Zgleda, da sem zaspal vmes, ker se nič ne spomnim.

V tretjem delu bosta froca zaplodila... komaj čakam
grims-1.gif

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Captain Phillips

Se kar strinjam z oceno ( 8 / 10 ) in hkrati priporočam ogled. Film se sicer na sredini kar malo vleče, je pa toliko bolj napet proti koncu.

Se strinjam z oceno. Dober film
zmaga.gif

Se pa ne strinjam z delom, da se na sredini vleče...meni sta dve uri minili kot bi mignil
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
gledal ga še nisem,so se pa pojavle tožbe posadke, da v resnici,kapitan ni bil tak junak kot bi naj bil v filmu. Takoda, tisto po resničnih, je že malo zlajnano...v vseh filmih.