Sideways, 2004, http://www.imdb.com/title/tt0375063/
Dejansko bi film težko uvrstil v kak žanr, še najbližje je drami, na imdb je uvrščen med komedija->drama->romanca
Zgodba govori o 40+ letnem Milesu, neobjavljenemu pisatelju in pred parimi leti ločenemu tipu, ki se bolj ali manj smili sam sebi, je depresiven in negativno nastrojen do življenja. Navkljub temu ima najboljšega kolega, best buddyija, rahlo neumnega Jacka. Ker se Jack naslednji teden poroči, se skupaj odpravita na deželo za en teden, da se izživita.
Pot ju vodi čez najrazličnejše vinske degustacije, Miles je namreč velik poznavalec vin in tako prideta tudi do nekega lokala ob avtocesti, kjer streže Maya, s strani Milesa že od nekdaj ogledana kelnarca. Stvari se potem zapletajo, odpletajo, vmes je ene par zanimivih scen, veliko je debat o vinu, film prikaže nasprotja med glavnima likoma..
Film traja dve uri, meni osebno veliko predolgo, sem ob gledanju že hotel ene parkrat ugasnit, ker mi ni bilo več zanimivo. Kaj naj rečem, en teden sofisticiranega žlampanja vina, umetno ustvarjenih problemov dveh (nezrelih) kolegov v štiridesetih razvlečeno na dve uri filmskega traku. Težko svetujem, če je film za pogledat, ker zna biti mnogim všeč, mnogim pa ne. Mene ni navdušil in gre zagotovo dol z diska asap. Moja ocena: 4/10 predvsem zaradi dolgočasne in meni nezanimive zgodbe. Igra in scene so sicer povsem solidno in ok izpeljane.