kje kupiti e-kolo?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.747
1.394
113
Glej če je bilo preveč pokonci je to zaradi geometrije, ker če bi bil stack za tvojo višinonok ne bi rabil nič obračat. Torej v osnovi prenizko sedež glede na višino sprednjega dela, prevelik okvir.
Isto ožanje bilance. Ožal si jo ker ti je reach predolg in si s tem zožal kokpit in dobil občutek krajšega okvirja.
L Giant v nobeni teoriji in praksi ni okvir za višino 176cm. Pa če se na trepalnice postaviš še kako užaljen.
Da, ampak nekateri izberejo večji model , ker so recimo na manjšem , preveč "zlomljeni", proti belanci in je večji preprosto udobnejši.
Odvisno je tudi od posmeznikove geometrije(ape. faktor), fleksibilnosti,.....

Najbolj to pride , do izraza ali pa zna biti problem pri "race" mašinah,(xc, cestni) ki so narejeni za dirkat, ne pa za udobno se vozit(ob nakupu se pač marsikdoi vidi da bo kot uni na TV ju,.....potem pa kmal pogrunta da jih ni vec 20.

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.362
851
113
tam ko se terc po tori rola
Geometrija, velikost... ko se smo v začetku '80 preganjali s specialkami, nismo imeli pojma o kakršnikoli geometriji ali velikostih... Doma se je dalo dobiti Rogove specialke (Sprint, Super, Professional in Prestige) itak le v eni velikosti.... še dandanes dobim kurjo kožo, ko pomislim, kako smo bili vpeti... Pedala s košaricani, pa Kerinovi čevlji z blokeji... to si moral, preden si se sploh začel ustavljati, z eno roko zrahljati pas na košarici, da si potem dobil nogo ven... Začuda nihče od nas ni padel (verjetno smo vozili z zavedanjem ''kaj pa če''...), pa smo se gonili res na polno... Je pa na Franji, leta točno ne vem, bil en množičen padec na startu, ko je start še bil v Tacnu, 1981 ali 82... k sreči sem bil na strani glavnine in smo se izognili...kolikor sem videl, ni bilo lepo... itak vsi vpeti ležali s kolesi...

luka51

Guru
16. avg 2007
15.340
6.654
113
Mogoče, ampak, če se lastniku zdi OK je čist vseeno kaj si mislimo ali pa kaj proizvajalec priporoča.
Hja ampak ali je lastnik vozil tudi kolo, ki mu je prav? Pa ne mislim 1 krog po parkirišču.

Bi pa verjel, da je proizvajalec, ki je vložo čas in denar v razvoj okvirja bolje vedel kako bi naj bilo, kot pa lastnik, ku kupi po enem krogu po trgovini (večinoma). Pride pa pol do tega kaj si gori opisoval. ko hoče folk preveč agresivno geometrijo malo bolj udobno naredit, pa te finte. Žal poznam preveč folka, ki vozi napačno velikost okvirja.

Ne vidim razloga v poplavi 101 okvirjev dan danes delat takih prilagoditev, kupiš okvir namenjen temu kaj boš uporabljal, kupiš pravo velikost in delaš finese. Torej sedež menjaš, kaki cm na bilanci porežeš (ali pa dodaš) in pa 0.5 al pa 1cm max na fajfi, pa kaka podložka gor dol. To je to, če ti je okvir prav.

Pač zadeve so šle kakih 10-15 let nazaj zelo naprej kaj se geometrij tiče. Pred tem je blo vse krnekaj, za nas pubece 190cm in več je zgledalo kto da bmx-e vozimo, tudi na tavelikih okvirjih. Potem je pa prišel 29, pa podaljšane zgornje cevi, kratke fajfe, široke bilance, podrti okvirji itd itd itd. In te moderne geometrije so Large dejansko Large, ne nek mali okvir z pol metra dolgo fajfo pa 23cm bilanco. Sedežne cevi pa tak dolge, da gledajo en meter iz okvirja ven. Ampak to je to, tako je bajk narejen dan danes. Ni več sedež par cm nad okvirjem, kar marsikomu ni najbolj jasno in je mnenja, da je okvir premali.

Itak pa kot povsod vsakemu svoje. Eni kupijo pravo velikost, drugi pa potem če pajajo pa kak je blo včasih pa nevem kaj vse. L velikost pa še vedno ni za 176cm visokega kolesarja. Isto kot drek, ga lahko nevem kak spoliraš pa bo še vedno drek.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.183
8.306
113
pri taščici
Zakaj me na e kolesu po pol ure zacnejo boleti ramena in lopatice.
Na stari klasiki treking nakamuri se ne spomnim teh bolečin.
Obcasno dobim tudi mtavljince v zapestje.
Razlika je v tem da sem imel na nakamuri dlan naravnost, pri e kolesu pa je konec balance nekoliko zasukan k meni.
Je to razlog?
Iskal in meril sem ze razdalje sedež balanca , višine... pa nekako ne najdem razloga.