Kitajski "napad"

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.398
7.586
113
Tudi to je opcija, da se končno reši ruse in dobimo poceni energent in vse bo spet OK.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.398
7.586
113
So v isti smeri še poljaki, edini ki so v zgodovini zasedli moskvo. Tam gori pa jih tudi finci ne morejo.

Sploh ni problem po apetitih.

sad

Guru
24. avg 2007
23.282
12.112
113
Vidiš, glede podvozja in "programiranih" napak (za podvozje) si si sam odgovoril. Komponente so skonstruirane, da crknejo "pravočasno". Glej tisto o povečanju prihodkov iz poprodajnih storitev pri BMW.
Jaz bi bolj rekel, da je to posledica manj kvalitetnih delov, ki jih vgrajujejo, da je dobiček višji. Kot rečeno, briga vodstvo za vzdržljivost avtomobilov, važno da je konec leta plus x.
Kaj bo čez 3-4 leta nobenega ne zanima, ker bo že kje drugje, saj bo mandat potekel.
Tisto pri MB električarju je bilo pa dejansko sprogramirano. Komponenta je imela vgrajen števec števila vklopov in po preseženi meji se je samo-izolirala, ugasnila. Rešitev: menjava za 40k €.
Nisem rekel, da ni bilo sprogramirano, ampak da se je za vprašati ali je to dejansko potrebno. Recimo lahko neka komponenta zdrži x preklopov, potem pa je verjetnost odpovedi precej visoka. Na pamet: nek sistem za zaščito baterije, da le ta ne gre v luft. In seveda je fajn, da crkne, preden gre avto v luft. Ampak ne more biti cena tega taka, da je avto potem ekonomska totalka. To mora biti potem tako dizajnirano, da je pol ure dela z menjavo in del par 100 EUR.
Da se razumemo, "programiranje" crkljivosti ni endemično na avtomobilski sektor. Tekaške copate sem že omenil. Redko kateri zdrži 600 km. Kajak čolni: plastiki dodana spojina, ki po nekem času povzroči degradacijo ob UV svetlobi. Pralni stroji so nekoč delali po 20+ let. Danes skoraj vsak crkne po 5 letih.
Razumeti je potrebno tudi, da 20+ let nazaj pralni stroj ni stal današnjih 200 EUR. ;)
Da ne govorimo o pralnih strojih izpred 40ih let. Takrat se je tudi še splačalo popravljati, sedaj te pa pride skoraj več samo obisk serviserja, tako da gre stroj pač na odpad, ti pa po novega za 200 EUR. Očitno gre tudi avtomobilska industrija v to smer.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.901
1.310
113
Vprašanje je, kaj bomo počeli, ko bo industrija crknila? Proizvajal papirje, pravilnike? Se šli turizem, butlerje kitajčkom? Tko na izi se govori "pa naj crkne". ni več veliko panog v evropi, kjer se sploh proizvaja kaj drugega kot megla. In da ena tako velikih, kot je avtoindustrija, potone, smo v težavah. Škoda, ker to ne prebije pohlepnim lastnikom in vodstvom.... boli jih k... za miljone ljudi, ki bodo ostal brez vsega.

Kdo pa kaj dela? Popoldne odprem ta forum in me kar mine brat, tolk je napisanga? Delate al ste v penziji? Ce prvo je vse jasno...

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.808
2.430
113
Razumeti je potrebno tudi, da 20+ let nazaj pralni stroj ni stal današnjih 200 EUR. ;)
Da ne govorimo o pralnih strojih izpred 40ih let. Takrat se je tudi še splačalo popravljati, sedaj te pa pride skoraj več samo obisk serviserja, tako da gre stroj pač na odpad, ti pa po novega za 200 EUR. Očitno gre tudi avtomobilska industrija v to smer.

Po tej logiki bi moral bit nov Golf 5 jurjev. A6 pa 10.

sad

Guru
24. avg 2007
23.282
12.112
113
Niti ne, ker je verjetno že sama proizvodna cena vozila danes takšna ali še malo večja.
Ampak pozabil si na eno malenkost, na katero sem tudi opozoril: požrešnost in hlastanje po vedno večjem dobičku.
Poleg tega pa še ena zadeva: današnjega Pola lahko primerjaš z Golfom 1, pa še od tega je večji. Tako da ne gre direktna primerjava po modelih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.905
8.697
113
pri taščici
Jaz bi bolj rekel, da je to posledica manj kvalitetnih delov, ki jih vgrajujejo, da je dobiček višji. Kot rečeno, briga vodstvo za vzdržljivost avtomobilov, važno da je konec leta plus x.
Kaj bo čez 3-4 leta nobenega ne zanima, ker bo že kje drugje, saj bo mandat potekel.

Nisem rekel, da ni bilo sprogramirano, ampak da se je za vprašati ali je to dejansko potrebno. Recimo lahko neka komponenta zdrži x preklopov, potem pa je verjetnost odpovedi precej visoka. Na pamet: nek sistem za zaščito baterije, da le ta ne gre v luft. In seveda je fajn, da crkne, preden gre avto v luft. Ampak ne more biti cena tega taka, da je avto potem ekonomska totalka. To mora biti potem tako dizajnirano, da je pol ure dela z menjavo in del par 100 EUR.

Za hladilnike to drzi.
Pred 18 leti sva dala za kombinirani hladilnik Gorenje nekih 700€, danes so cenejsi.
Pa je bila takrat 700€ neka "povprecna" placa.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.398
7.586
113
Verjetno res
Ne obeta pa to nic dobrega.
Avtoindustrija je bila slaba samo za okolje, vojaska bo pa se za ljudi
no ja..med ww2 je marsikateri proizvajalec "avtov" začel delat za armijo...

During World War II, Peugeot’s main factory in Sochaux, France, was seized and heavily utilized by the German occupation forces. The Germans forced the plant to manufacture tank turrets and Focke-Wulf aircraft engine components. Because of this, the facility was a primary target for Allied bombings and French Resistance sabotage.

So pa baje naredli eno finto, ko so šipko za kontrolo nivoja olja prilagodili, da je kazala OK nivo olja, dejansko pa ni bil in je zato velikokrat mašinerija odpovedala :)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.905
8.697
113
pri taščici
In kaj je dobrega prinesla WW2.
Ker gledaš z danasnjimi ocmi je res prinesla veliko napredka, ce pa bi jo takrat prezivel na fronti, taboriscu ali docakal zasut v nekem grobu/jami pa ...

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
23.282
12.112
113
Verjetno res
Ne obeta pa to nic dobrega.
Avtoindustrija je bila slaba samo za okolje, vojaska bo pa se za ljudi
Ne verjetno res, ampak se to že dogaja ;).
Za hladilnike to drzi.
Pred 18 leti sva dala za kombinirani hladilnik Gorenje nekih 700€, danes so cenejsi.
Pa je bila takrat 700€ neka "povprecna" placa.
Tudi za ostale male in večje gospodinjske aparate velja.
Pač, kupiš in čez 3 leta odpelješ na odpad in novo. Zelo trajnostno naravnano.
Isto kot z modo. Imaš ljudi, ki so izjemno ponosni, da vsak teden nosijo nov pofl za par EUR, staro gre pa v smeti ali v najboljšem primeru v Humano.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in MrDaco

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.808
2.430
113
Največji problem je da je to edini način, da ekonomski sistem ki smo ga izbrali sploh lavfa. Čisti cancer mentality.

Trošimo, trošimo, trošimo, dokler ne zmanjka resourcev in pol crknemo.

hermann

Guru
19. mar 2014
10.141
7.150
113
Brez trošenja, trošenja, trošenja ni gospodarske rasti, da plačamo kredite. Dobro smo se ujeli. Kljub temu, da vemo kakšna neumnost je to vseeno vsi sodelujemo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
23.282
12.112
113
Največji problem je da je to edini način, da ekonomski sistem ki smo ga izbrali sploh lavfa. Čisti cancer mentality.

Trošimo, trošimo, trošimo, dokler ne zmanjka resourcev in pol crknemo.
Ni res.
Ker lahko enako trošiš, pa nisi popolni mentalni invalid.
Recimo kupiš znamko za 5x ceno, ki bo trajala najmanj 5x več, ne pa cheap shit, ki ga takoj odvržeš.
Recimo še vedno imam majico staro že skoraj 25 let. Kot nova. Stala je pa 2x cheap shit majice.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

hermann

Guru
19. mar 2014
10.141
7.150
113
Meni, ironično, najdlje trajajo majice z raznimi motivi, ki sem jih nabavil na aliexpressu.

Kar kupim pri nas made in bangladesh pa vietnam je dobesedno za enkratno uporabo...

disc

Guru
4. feb 2011
2.625
719
113
Še vedno se mi zdi žalostno to, da nimam občutka ,da bi se evropska avto industrija posebej trudila obdržati evropske kupce. Še vedno delajo predrage avtomobile (ki so na kitajskem cenejša z boljšimi materiali v notranjosti). Bolj se nadejajo dodatnih carin na kitajska vozila, ki bi odvrnili evropske kupce.
Sem gledal test audija RS3 in je med minusi cenena plastika :bonk:mislim, a se hecajo, pri avtu v tem cenovnem rangu?