Kitajski "napad"

sad

Guru
24. avg 2007
23.349
12.175
113
Torej si mislil na ID Polo. Jaz sem imel v mislih navaden Polo.
Ok, niti ni čisto tako, ker je vseeno cenejši, ampak ja, bistveno manjša baterija, itd.
Kakorkoli, sem že napisal, da ni potrebe po debatiranju na to temo, no vsaj z mano ne, ker se tukaj strinjava.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.014
8.757
113
pri taščici
EU avto ima eno veliko prednost, če že omenjaš vse to in sicer ni obdavčen z 40% carino, če pa to ne morejo izkoristiti potem je pa res žalostno

Na žalost bodo počasi Kitajci narejeni v Evropi, v tovarnah ki so se pa se še bodo zaprle.
Xpeng se od jeseni sestavlja v Gradcu.
Kaj to dejansko pomeni ne vem.
1. Vse pripeljejo sem v kontejnerjih in sestavljajo?
2.V Gradcu samo znak nakepujo na havbo?
3. Dejansko se ze v Evropi kak kos proizvede in se potem sestavi v Gradcu?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.901
5.232
113
Se za Teslo lahko čakaš mesece dele baje, pa se mesece na frej termin pri enem iz med dveh pooblascenih kleparjev v SLO (vsaj en salabajzer).
Za golfa 6? Se ze pred leti ni dalo dobiti novih vrat (beseda licarja, ki je našel vrata za Teslo izven uradne SLO mreze) .
Poudarek na baje!

Zadnji odbijač za M3 - dva tedna pa je bil v LJ in to že v original barvi, prideš počakaš dve uri in se odpelješ.

Zadnjič mi kaže Yka napako senzorja zaprtosti havbe. Poklikam servis, naročen naslednji dan dopoldan v Gradcu (ker mi je bližje in do tam 2 gradbišč), v LJ bi lahko bil še isti dan. Ob naročilu še info o predvidenem strošku servisa. Napaka po par urah čudežno izginila. :rolleyes:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.901
5.232
113
Če se ne motim obstaja nek %, koliko delov mora bit is EU in kolikšen % sestavljanja mora bit tukaj, da je poreklo EU.

UI:
Da bi se kitajski avtomobil, sestavljen v Evropski uniji, uradno smatral za izdelek s poreklom iz EU (kar preprečuje plačilo uvoznih carin v višini 10 % ali več), zakonodaja in carinska pravila ne ločujejo strogo med odstotkom "sestavnih delov" in "vloženega dela", temveč gledajo celotno dodano vrednost blaga na tovarniški ravni (t.i. Ex-Works cena).
Glavna pravila glede zahtevanih deležev so naslednja:

1. Splošno carinsko pravilo za avtomobile (Uredba EU)​

Za pridobitev nepreferencialnega ali preferencialnega porekla EU za klasična vozila velja, da vrednost materialov brez porekla (izven EU, npr. iz Kitajske) ne sme presegati 45 % končne tovarniške cene vozila. [1]

• To pomeni, da mora biti najmanj 55 % celotne vrednosti avtomobila ustvarjene v EU. [1, 2]
  • V teh 55 % sta všteta tako vrednost vseh lokalno kupljenih komponent (EU deli) kot tudi celoten strošek dela, sestavljanja, režijski stroški in dobiček tovarne v EU.
  • Zgolj enostavno sestavljanje že pripravljenih delov (t.i. screwdriver assembly ali CKD kompleti) ne zadošča, saj delo in nekaj lokalnih komponent običajno ne dosežejo zahtevanega 55-odstotnega vrednostnega praga.

2. Posebna pravila za električna vozila (EV) in baterije​

Če gre za električni avtomobil, so pravila še strožja, saj levji delež vrednosti predstavlja baterija: [3]

• Pravilo 55 % vrednosti: Enako kot pri klasičnih vozilih mora vsaj 55 % končne vrednosti vozila izvirati iz EU.
  • Baterijski paket: Od leta 2027 naprej morajo biti baterijske celice ali vsaj baterijski paket (ki predstavlja približno 30–40 % vrednosti avtomobila) sestavljeni v EU in vsebovati visok delež lokalnih ključnih materialov (npr. katodnih materialov iz EU). Če je baterija v celoti uvožena iz Kitajske, avtomobil praktično ne more doseči pogojev za poreklo EU. [1, 2, 3, 4]

3. Novi zakon o industrijskem pospeševanju (Industrial Accelerator Act)​

V letu 2026 je EU sprejela nov zakon Industrial Accelerator Act (Zakon o industrijskem pospeševanju), ki uvaja pogoje t.i. "Made in Europe" za dodeljevanje državnih subvencij in sodelovanje na javnih razpisih. [5, 6, 7]

• Ta zakon določa, da morajo imeti električna in hibridna vozila najmanj 70 % komponent in vrednosti s poreklom iz EU, da so sploh upravičena do državnih spodbud. [5, 6, 8]
Če vas zanimajo podrobnosti o izračunu carinske vrednosti ali vas zanima, kako pravila vplivajo na konkretno znamko, mi sporočite:

• Ali gre za električno (EV) ali klasično (bencin/dizel) vozilo?
  • Ali vas zanima izogibanje carinam ali upravičenost do subvencij v EU?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.519
7.608
113
Enim ni jasno da se subvencije kanalizirajo iz naslova pobranih dajatev ki jih ICE tako ali drugace prispevajo zaradi zastruljanja okolja in ce bi pred 10 leti zaceli pocasi prehajat na EV bi bilo zdaj v “boljsem” stanju…tako pa se pac moralo trmarit

sad

Guru
24. avg 2007
23.349
12.175
113
Enim ni jasno, da sano zato, ker denar je (isto kot za davke), ga ni treba porabiti za neumnosti, ampak se ga lahko porabi na več načnov. Recimo za novo NEK, kar bi pomenilo, da bi povprečni CO2 na kW konretno padel in bi bilo vse bolj zeleno. Saj imaš polna usta narave, nje?

• Haha
Reactions: jonny77

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.504
14.414
113
mislim da vrata gor šraufajo... epski loop hole.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.519
7.608
113
V graz pridejo avti po delih v kontejnerih in potem sestavijo. Ampak saj tako ima evropski delavec placo al kaj je problem?

• Haha
Reactions: sad

Steve

Guru
13. avg 2007
10.775
2.965
113
Nedolgo nazaj mi je prišlo na uho, kaj mercedes zdaj zahteva od svojih dobaviteljev. -20% pri ceni. To so tisti dobavitelji, ki so že zdaj iztisnjeni ko limone in en za drugim zapirajo vrata. Oni zdaj morajo plačati ceno požrešnosti in vseh napak preteklih let.
Posledica je seveda jasna....kvaliteta še bolj dol. Pa bi si mislil da so že dosegli dno.
To je sicer mercedes, ampak dvomim da je pri drugih kaj drugače. Torej čaka nas še mnogo let šrot kvalitete

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in sad

zakon

Guru
16. maj 2008
9.846
1.323
113
toti Maribor
Torej čaka nas še mnogo let šrot kvalitete
Ki se že kaže:

https://svet24.si/novice/avtomobilizem/stellantis-vpoklic-jeep-1905186

itd.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: novaa in Marxon

sad

Guru
24. avg 2007
23.349
12.175
113
Ni nujno, da so vsi taki.
Recimo Stellantis je bil v ZDA par let nazaj najbolj osovražen kupec s strani dobaviteljev, Toyota najboljša. Je pa potem Stellantis že spremenil strategijo, ko je ugotovil, da stiskanje do konca in naprej ne pije več vode.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.775
2.965
113
Obstajata 2 stopnji šparanja. Prva je design to cost. To pomeni že v fazi planiranja se gleda na vsaki cent. Sama izvedba, proizvodni postopki, tehnologija, uporabljeni materiali,...
Naslednja faza pa je potem stiskanje dobaviteljev do nezavesti, oz do roba bankrota.

Najlepši primer design to cost so danes armaturke ene premije. Sveto pravilo v evropi od vedno, do nekaj let nazaj je bilo: Ne špara se na vidnih mestih. Šparalo se je pod plehom.

10 let nazaj miljon enih detajlov, gumbov, linij, dragih materialov,...
Danes? Vse ravno, pokrito v kombinacijo poceni kitajskih ekranov in piano plastike.
Identiteta? Je več ni. Če v notranjosti mercedesa pokriješ zvezdo, se več ne loči od low budget kitajca, ki obstaja 2 leti.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.005
1.341
113
Ki se že kaže:

https://svet24.si/novice/avtomobilizem/stellantis-vpoklic-jeep-1905186

itd.

To je ta EU zanesljivost, kakovost ... mmm kako smo dobri, ne moze nam niko nista... Yeah sure...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.775
2.965
113
Stelantis je ekstremni primer racionalizacije in požrešnosti. Ostali pa ne zaostajajo kaj veliko.

Kot rečeno, problemi se ne rešujejo z inovacijami, večjo produktivnostjo, ampak s šparanjem. Da to ne deluje, je že zdaj vidno. Potem pa po nekem čudnem naključju v EU lani prodajo samo 10 mio avtov. Na špici pred korono pa skoraj 15 mio.

• Všeč mi je
Reactions: sad

hermann

Guru
19. mar 2014
10.189
7.241
113
Praktično vsi proizvajalci so prišli na okus "manj za več" med korono. Ne kazat s prstom samo na evropske proizvajalce, ker Japonci pa Korejci so bili tudi s prsti v marmeladi. In vse zdaj šolajo Kitajci.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.519
7.608
113
"šolajo"....samo zaradi dumpinga, ker si ga pač kot edini lahko privoščijo.

no..sedaj se še filipinci nekaj silijo ali vietnamci...pač poceni delovna sila in v kitajski nemajna podpra partije(finance), če si na pravi strani.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.232
2.937
113
Stelantis je ekstremni primer racionalizacije in požrešnosti. Ostali pa ne zaostajajo kaj veliko.

Kot rečeno, problemi se ne rešujejo z inovacijami, večjo produktivnostjo, ampak s šparanjem. Da to ne deluje, je že zdaj vidno. Potem pa po nekem čudnem naključju v EU lani prodajo samo 10 mio avtov. Na špici pred korono pa skoraj 15 mio.
Po mojem moraš gledati bolj globalno.

Vir chatgpt:
Skupina proizvajalcev
Prodana vozila​
Evropski proizvajalci (Volkswagen Group, Stellantis, Renault Group, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars, JLR, Ferrari itd.)
približno 30–35 milijonov
Kitajski proizvajalci (BYD, SAIC, Geely, Chery, Changan, GWM, Dongfeng, FAW, BAIC, GAC itd.)
približno 31–33 milijonov

Zanimivo je, da je Kitajska kot avtomobilska industrija zdaj že približno na ravni ali celo nekoliko pred vsemi evropskimi proizvajalci skupaj po številu prodanih vozil, medtem ko evropski proizvajalci še vedno ustvarijo precej več prihodkov in dobička na vozilo.

Mene pri tej kitajskih vozilih moti nekaj stvari:
- površnost pri dizajnu, v smislu da so bolj ali manj vsi za videt enaki, ni neke rdeče niti in je na sploh dizaj bolj čuden, ne po mojem okusu (itak subjektivna ocena)
- dolgoživost znamke je vprašljiva, nekateri ne bodo preživeli ali pa ne bodo več podpirali EU trga zaradi takih in drugačnih vzrokov
- šparanje se kaže na napačnih mestih, če že karoserija vsem rjavi, kako naj bom prepričan, da podvozje ne
- imam izkušnje samo s kitajskim MG ZS in ne glede na ceno, ga ne bi imel, ker je tudi za uporabnika en tak mix čudnih in polovičarsko narejenih stvari

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam