Kitajski "napad"

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.857
1.301
113
Ti si pa jado k se ne zaveda tega. Sprasujes bedarije, ce bi bil pismen bi vse to ze lahko najdu v teh temah. Si pismen al te sam spomin zlate ribce jebe? Cel svet to ze uporablja ti pa toplo vodo izumlas - vpras se clovk... Kot receno, lepo doma bos zaugal, kot 99% ostalih. Bo ok al treba se 1001 razlagat pa se glupga delat? Najbols pa da na smrdlivcu ostanes, oldskul dinozaver pa to...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

hermann

Guru
19. mar 2014
10.118
7.136
113
Jop, vse je izumljeno in napisano, pol pa jočejo Ljubljančani na jutubu, ker grejo eno nedeljo v Piran na morje pa čakajo 8 ur na prosto polnilnico. Valda bomo večinoma doma zaugali, ampak ne se delat ko da ni tranzita in da ne bo treba n-krat več polnilnih mest kot je zdaj črpalk ob tako počasnem obratu na polnilnicah. Miljarde v omrežje so v vsakem primeru samoumevne.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.632
5.497
113
Jop, vse je izumljeno in napisano, pol pa jočejo Ljubljančani na jutubu, ker grejo eno nedeljo v Piran na morje pa čakajo 8 ur na prosto polnilnico. Valda bomo večinoma doma zaugali, ampak ne se delat ko da ni tranzita in da ne bo treba n-krat več polnilnih mest kot je zdaj črpalk ob tako počasnem obratu na polnilnicah. Miljarde v omrežje so v vsakem primeru samoumevne.
Kaj tisto zastonj??
Če plačaš je vedno plac

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.857
1.301
113
Iz prve roke ti povem da trenutno vse dela ok in ni panike. Kaj bi ce bi scenarije pa preigravate taki, k se vsega bojite in prav iscete nemogoce scenarije. Trenutno pri nas nimas servisa za menjavo baterij ala NIO (ne poznam nobenega, niti uporabljal ne bi) etc... Torej ne obremenjuj se s tem. SUC in ekvivalente imas na voljo, so sam drazji, navadnih polnilnic je trenutno dovolj. Strom doma pa itak imas. Je pa res, da bos malo vec scenarijev preigral, ko se bos odpravil na daljso pot (krajse niso problem) ampak nic groznega, edin ce se ti na pasmater mudi. Ne vem kaj je treba tolk besed o tem, ker je ze vse n-krat napisano. Je tudi res, da trenutno je ICE se vedno najbolj komot, tko da ce ti trenutno vse spila in nisi 'avanturist' pac ostani na tem, simpl. Ce stanujes v bloku isto, tega ne poznam in verjamem, da je problem, ce v to smer tisis. Na splosno pa EV ni problem oz. vsak dan manjsi. Zacuda, se omrezje se nadgrajuje...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.632
5.497
113
Ok, imaš avto, ki se ga polni 40x dlje in ima 3x manj dosega kot avtomobili, ki dandanašnji zavijajo na črpalke.

Mene še vedno zanima kako naj bi to izgledalo, ko bojo vsi avti električni.
Za **VW Golf 8 dizel (rezervoar ~50 L)**:

### ⛽ Hitrost točenja
- Realno: **35–45 litrov na minuto** (standardna črpalka)

### ⏱️ Čas polnjenja
- Če je rezervoar skoraj prazen:
- **50 L ÷ ~40 L/min ≈ 1,2 minute**
- to je približno **1 minuta in 10–20 sekund**

### ⚠️ V praksi
- Zadnjih nekaj litrov gre počasneje (črpalka avtomatsko zmanjšuje pretok)
- Tako je celoten čas običajno:
- **1,5 do 2 minuti**

✅ **Preprost odgovor:**
Tvoj Golf lahko v 1 minuti natoči približno **35–45 litrov**, cel rezervoar pa napolniš v **okoli 1,5 minute**.

Evo pa si se za 50% zlagal

igi

Guru
13. okt 2007
5.841
1.384
113
Celje
Kar nekaj "težav" bi lahko precej hitro rešili s spremembo zakonodaje in pripravo smernic.

Konkretno jaz imam težavo, ker imam avto parkiran v garažni hiši na LASTNIŠKEM parkirnem prostoru. In upravnik se na vse pretege trudi in išče izgovore, da ja ne bi bilo potrebno se ukvarjati še s polnilnicami.
In ja če že dobim soglasja lastnikov (pa bi bilo težko, ker je 300 parkirnih mest), da lahko priklopim si nov elektro števec na objekt in potegnem svoj kabel po OBSTOJEČIH kinetah, že imam "obljubo", da me bo miniral zaradi "poslabšanja požarne varnosti". In ko to omeni na zboru lastnikov, se vedno najde še nekdo, ki tudi zelo dobro ve kako električna vozila gorijo in smo takoj na koncu.

Da bi uporabili obstoječ skupen priklop (in povečali priključno moč) ter dodali dinamične polnilnice, pa sploh misija nemogoče.

Tu bi morala država spisati smernice in tistim, ki potrebujejo priklop pač to omogočiti (seveda na lastne stroške). Ampak to verjetno še ne bo kaj kmalu :).

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.857
1.301
113
igi: socustvujem, sam nimam tega problema. V takih primerih si mal nasajen, jebiga. Ni druge kot cakat vec podobnih pa pol skup 'lobirate'.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
893
500
93
Kar nekaj "težav" bi lahko precej hitro rešili s spremembo zakonodaje in pripravo smernic.

Konkretno jaz imam težavo, ker imam avto parkiran v garažni hiši na LASTNIŠKEM parkirnem prostoru. In upravnik se na vse pretege trudi in išče izgovore, da ja ne bi bilo potrebno se ukvarjati še s polnilnicami.
In ja če že dobim soglasja lastnikov (pa bi bilo težko, ker je 300 parkirnih mest), da lahko priklopim si nov elektro števec na objekt in potegnem svoj kabel po OBSTOJEČIH kinetah, že imam "obljubo", da me bo miniral zaradi "poslabšanja požarne varnosti". In ko to omeni na zboru lastnikov, se vedno najde še nekdo, ki tudi zelo dobro ve kako električna vozila gorijo in smo takoj na koncu.

Da bi uporabili obstoječ skupen priklop (in povečali priključno moč) ter dodali dinamične polnilnice, pa sploh misija nemogoče.

Tu bi morala država spisati smernice in tistim, ki potrebujejo priklop pač to omogočiti (seveda na lastne stroške). Ampak to verjetno še ne bo kaj kmalu :).
A sva midva soseda? :D Prav identične bučke so pri nas...
Že če se EV mim bloka pelje, je možnost da se vse vžge, pol je blok pa sam še za zdrušit. Seveda stara dizl kanta se ne more samoužgat.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.279
7.560
113
Polni se ko ni navala…saj tudi ice pumpa ni zasedena na polno ves cas pa ima 10 rock pa ne vem kolko hektolitrov zalogovnikov…in ponoci je najmanj navala ter najcenejsi strom.

hermann

Guru
19. mar 2014
10.118
7.136
113
Saj pri nas je isto. Omeniš, da bo treba počasi o tem razmišljat, pa začne parim pemzičem para iz ušes uhajat. Ena soseda si je v garaži potegnila štrom in naredila polnilnico brez soglasja. So prišli iz elektra in potegnili iz števca tistih par metrov. Jaz se ne bunim, drugih pa tudi ne moti zaenkrat. Bi pa dejansko morala država posredovat, ker z iskanjem soglasij ne bo zelenega prehoda.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.896
1.837
113
Že če se EV mim bloka pelje, je možnost da se vse vžge, pol je blok pa sam še za zdrušit. Seveda stara dizl kanta se ne more samoužgat.
Na hrvaškem je dejansko bil sprožen sodni postopek zoper upravnike stavb in parkirišč, kjer so imeli napise porepoved parkiranja za električna vozila.
Rezultat je, da so morali prepovedi umaknit.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.459
4.945
113

Napišite na ministrstvo , ker to je treba rešit .
Saj pri nas je isto. Omeniš, da bo treba počasi o tem razmišljat, pa začne parim pemzičem para iz ušes uhajat. Ena soseda si je v garaži potegnila štrom in naredila polnilnico brez soglasja. So prišli iz elektra in potegnili iz števca tistih par metrov. Jaz se ne bunim, drugih pa tudi ne moti zaenkrat. Bi pa dejansko morala država posredovat, ker z iskanjem soglasij ne bo zelenega prehoda.
Sem mu že na ZS dal, pa lahko še tukaj:
Hja, jaz sem šel po "liniji najmanjšega odpora". Najprej sem dal na elektro vlogo za novo MM 3X25A in predložil dokazilo, da sem lastnik dveh parkirnih mest od 45. Elektro mi je dal soglasje v njihovi glavni omarici - potem jih ne briga, kako jaz to peljem do svojega parkinga. K sreči imam do svojega parkinga že kabelske police in preboje za glavni dovodni kabel in smo rabili na novo postavit samo 15m kanala (kovinskega) čez 4 sosednje lastniške parkinge, s čimer so se načelno strinjali lastniki (nisem jih kaj dosti spraševal).
Potem sem javil upravniku, da bomo zmontirali čez vikend in v ponedeljek je že imel pritožbo da kradem skupno elektriko. Smo naredili sestanek na lokaciji tudi "s ta glasno sosedo), so pogledali in se strinjali, da je vse OK - samo da se štrom ne krade.

Da bi se EV vžgal pa je taka možnost, kot da se ti po klančini v vrata garaže zapelje kombi, parkiran nasproti vhoda v garažo. ;) No nam se je to zgodilo 4 leta nazaj, pa še plačali smo lahko sami, ker je bil kombi neregistrirana podrtija. :(

Sem pa obljubil onim 4., da če bodo rabili kabel vlečt lahko to naredijo po mojem kanalu.

igi

Guru
13. okt 2007
5.841
1.384
113
Celje
Kje imaš pa speljan kanal? Če si kjerkoli po stenah pa stropu šaril rabiš soglasje vseh solastnikov ne samo tistih 4.
Sej to je problem. Ker ni nekih skupnih smernic in potem vsak upravnik po svoje pametuje. In tisti, ki želijo biti čim manj izpostavljeni, pač raje blokirajo zadevo čim dlje. Spet nekateri upravniki pa morebiti niso toliko natančni in pač pustijo zaradi ljubega miru.

In če bi tu ministrstvo spisalo pravila igre, bi pač bilo za vse lažje.

Ker rešitve "vsak po svoje se znajde in podaljški tu in tam" so v bistvu pa lahko res problematiče.

hermann

Guru
19. mar 2014
10.118
7.136
113
Prvi problem je, da so stropi in stene skupna lastnina in ne moreš po njih vrtat in vlačit kablov brez soglasja. Upravnik z drugimi problemi je potem naslednja stopnja.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.459
4.945
113
Kje imaš pa speljan kanal? Če si kjerkoli po stenah pa stropu šaril rabiš soglasje vseh solastnikov ne samo tistih 4.
Rabiš 50% soglasja če že in stene so lastniške, pač posebna situacija. 50% lahko zagotovim v pol ure in vsi to vedo. ;)

Se pa strinjam, da je sistemska rešitev potrebna, vendar v sistemu, ki zagotavlja neokrnjeno lastniško pravico, država tu ne more kaj veliko.
Moj plan B je bil, da od števca v omarici elektra vlečem podaljšek za vsako polnjenje, pa bi videli kdo ima boljše živce. :D