Zivjo, danes tocim v keg pivo in bi rad da je pivo pitno ze v petek...Prosim za nasvet kako naj izvedem karbonizacijo....V petek bo sod na sobni tem. priklopljen na tocilni avtomat.
Hvala
tresenje, valjanje.. prvo je dobro da je keg ohlajen (ne na sobni temperaturi), saj hitreje vpija co2, potem nabiješ regulator na kake 2 bara in valjaš in treseš keg par minut (3-4 minute), nazaj v hladilnik, pustiš kake pol ure pri miru, malo sprostiš pritisk, natočiš, probaš, ponoviš vajo .. baje naj bi isto funkcioniralo sicer tudi pri sobni temperaturi, le da moraš v tem primeru še bolj pojačati pritisk med tresenjem na kake 3 bare, ampak tega nisem še probal.
Osebno sem imel s temi raznimi hitrimi karbonacijskimi metodami čisto mešane rezultate, nekajkrat je super funkcioniralo, večinoma je bilo treba pa vajo ponoviti tudi po večkrat pa še vedno to ni bilo čisto to to. Pomoje je zelo odvisno od tega kako visoko sem keg napolnil, vsak extra centimeter headspace-a se pomoje pozna. Kakorkoli, po nekaj bolj ali manj uspešnih poskusih (ideje sem dobival na youtube - searchaj npr. "fast carbonation keg") tega ne delam več. Še najbolj zato, ker ko sem to 5x ponovil pa vsakič čakal pa vsakič potem pritisk popustil, poskusil, pa spet od začetka vse delal, sem pomoje porabil 10x toliko plina kot če bi enostavno nabil pritisk pa pustil kak teden pri miru
Seveda pa štekam, da bi rad mel do petka pitno, tako da je to pač edina varianta.
edit: napisal sem kot izkušen strokovnjak, v resnici se pa s keggingom šele kak mesec ukvarjam, sem pa vseeno v tem času 9 kegov force-carbal na različne metode in edino kar je bilo res uspešno, je bilo pač nastaviti pritisk počakati, vse ostalo je bilo bolj tako-tako