Kegging

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ah ja un starejši gospod je šel verjetno v pokoj . Mi je omenil ,ko sem spolmladi tam polnil ,da ne ve kako bo potem ,ko bo šel v penzijo . Je pa še ena varijanta , če še imaš originalno cev za gašenje jo natakni gor in jim pojasni ,da si jo uporabil za to za kar je namenjena .
 
Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Zakaj je moj stout precej boljši iz soda kot pa iz flaše? Ali kdo opaža podobno? Isti kvas, isti recept, karbonizacija je približno enaka, vse s cukrom.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moja piva so vsa boljša iz soda
smile-1.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Možno. Čeprav dvomim ker pazim pri flaširanju, da se ne peni, pa še počakam 15 minut preden zaprem, da co2 izpodrine zrak
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Kako hitro pa stekleničiš? Recimo samo mikrobiološko zorenje piva poteka hitreje v večji količini. Tako da če prehitro stekleničiš se bo pivo prej "naredilo" v kegu (ker deluje kot sekundarni fermentor) kot pa v steklenicah.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Stekleničim po 4 tednih. Včasih še kakšen dan več. Direktno iz primarnega fermentorja, samo pretočim prej v polnilno posodo
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem imel bolj v mislih, da bolje "teče"
smile-1.gif
Ne vem, na splošno mi je točeno pivo ljubše, tudi v lokalu.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
A smo že pisali o čiščenju pip? Kako jo razstaviti itd. mi je jasno. Ali jih lahko namočim v kristali sodi? Lahko škoduje medenini oz. nerjavečemu jeklu? Kje bi dobil tisto majhno ščetko za čiščenje pipe (zgleda kot tista velika za čiščenje steklenic)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Najbolje narediš, če daš v en prazen corni vročo raztopino oxija, nato pa jo pošlješ preko pipe. Tako boš spucal celotno linijo in pipo. na koncu daj na izhod pipe prst in nato jo odpri (pazi oči), tako ti bo porinilo še pri vijaku ven svinjarijo. Nato lahko malo še s kašno krtačko ali paličico za ušesa noter po pipi popucaš, spustiš čez navadno vodo in je
 
Nazadnje urejeno:

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Tako kot je napisal pocast je super varijanta katere se poslužujem tudi sam. Ko pa čistim generalno pa razdrem na pra faktorje sperem z vodo in namočim v vroč oxi. Po namakanju poščetkam,sperem in sestavim.
nahrung002.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Vodo oz. star san spustim vsakič, ko menjam keg. zdaj sem pa vse odklopil in bom naredil generalno, s skrinjo vred, ker se mi nabira kondenz. Pipe sem že razstavil in so kar svinske, so se mi vmes tudi večkrat zalimale. Ma, OXIja nimam, pa ga ne bi samo za to kupoval. Bom verjetno namočil samo za 10min v vročo vodo s kristalno sodo, spucal s tamalo zobno ščetko, spral in fino namočil v star san, pa bo.

Hvala obema!
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Meni se pri prenašanju kegov dvigne kvas. Posledično je pivo bolj motno. Je pa res, da ponavadi prenašam sode, ki ne stojijo prav dolgo in se kvas še ne zalepi preveč na spodnji del kegga.
smile-1.gif

Drugih težav nisem imel.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Odvisno kako si jih karbal.
Če si jih naravno, zna biti kar nekja usedline in ko se premeša, bo motno pivo
 

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Oz. še boljše, kje dobiti tesnila v Sloveniji, pa da ne pridejo 10 eur po kegu.

Dihta d.o.o. tega ne pozna, pravi da se tudi cenovno nebi splačalo, razen mogoče ob večjem naročilu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Za notranja tesnila vem da se uporablja tudi "vodovodarska" ploščata tesnila, so še boljša ker jih lahko bolj zategneš kot o-ringe. Za zunanje o-ringe pa ne vem, morajo bit kar prave dimenzije. Meni je uspelo enega utrgat in sem potem testiral z tistim kar sem imel doma pa ni nobeno sedlo lepo, tudi če je sedlo je po parih natikanjih priklopov postalo zanič.

So pa zunanji tesnili na priklopih + glavno tesnilo na pokrovu večni če jih (na)mažeš z mastjo. Sam po slabi izkušnji ko sem potrgal enega zunanjega, ko sem natikal "na suho" sedaj vedno skrbim da je na tesnilih food-grade mast. Tudi tesni boljše, natika pa iztika se pa neprimerljivo bolj gladko (tudi če recimo poškropiš s starsanom ni isto).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
food-grade mast - olje, maslo, margarina?
smile-1.gif


Pa to ne pride do kakih okužb, če priklapljaš in odklapljaš kege, pa če ga ne porabiš ravno hitro?