Boris Koprivnikar
May 2 at 4:56pm
Prebiram zapise v medijih ob prazniku dela, med drugim tudi: 'V svobodnih sindikatih opozarjajo na slabosti na trgu dela, saj sta redni zaposlitev in plača prej izjema kot pravilo' in povzetke poslanice predsednika vlade, ki opozarja na potrebo po novi kulturi dela. Ker smo tako zelo prezeti s pesimizmom, se mi zdi prav, da zapisem nekaj primerjav, ki vendarle kazejo, da nam ni tako slabo, kot bi se dalo sklepati iz stevilnih pavsalnih navedb.
Brezposelnost se vztrajno zmanjsuje, gospodarska rast je stabilna in dobro kaze tudi za prihodnja leta, ce ne bomo (spet) postali nepremisljeni. Mednarodne ocene so se bistveno izboljsale, tudi obrestne mere so obcutno padle, kar je pomembno, saj se vedno porabimo vec, kot ustvarimo, zato se moramo zadolzevati.
Kljub temu, da dobrih 800 tisoc zaposlenih placuje prispevke za ze vec kot 600 tisoc prejemnikov pokojnin, uspevamo tekoce izplacevati place javnim usluzbencem, pokojnine in socialne pravice. Ob obisku ceskega predsednika pred kratkim sem zasledil podatek, da imajo primerljiv bruto domaci proizvod na prebivalca, pa vseeno skoraj polovico nizje place. Klub tezki in dolgotrajni krizi smo ena najbolj uspesnih drzav, glede ohranjanja socialnih pravic. Kljub temu, da marsikje v evropi zasluzijo vec, pa tudi ustvarijo vec, kot ena redkih razvitih drzav ohranjamo tudi stevilne pravice delavcev, ki jih mnoge druge drzave ne poznajo (npr. stroski prihoda na delo, malica, celo dodatki na delovno dobo in stalnost, ...). Grde tajkunske zgodbe, ki so nam vzele voljo in zaupanje, se pocasi koncujejo na sodiscih, boleca sanacija bank pa se pocasi koncuje.
V stevilnih nisah smo v svetovnem vrhu, stevilni podjetniki so vrhunsko uspesni, posteni do svojih sodelavcev in pred novimi razvojnimi izzivi, za katere bodo potrebovali se vec pridnih in pametnih sodelavcev. Ne razmisljajo o subvencijah ampak terjajo urejeno okolje, da bodo lahko delali, ustvarjali, zasluzili in nagradili sodelavce.
Izboljsuje se preglednost placevanja prispevkov za zaposlene, zaostrujemo kriterije dostopa do javnih narocil za vse, ki ne spostujejo brezpogojno vseh obveznosti do delavcev.
Lahko bi se in se nasteval, da nismo tako slabi in da nam gre na bolje - zelim pa samo opozoriti, da, kljub temu, da je stevilnim se vedno zelo tezko, ni vse tako crno - poglejmo v trgovske centre, na ceste, prihranke ki rastejo ... Vem, vem, res je in tudi mene boli, ko se v moderni druzbi se vedno stevilni srecujejo z eksistencnimi problemi - vendar s stabilnimi socialnimi pomocmi uspevamo lajsati najhujse situacije, prizadevati pa si moramo predvsem, da bo imel vsak moznost s svojim delom zasluziti tudi za dostojno prezivetje.
Slovenci, posvetimo se delu, cenimo delo, zavzete in ustvarjalne delavce, nagradimo jih s priznanjem in materialno, iscimo in posnemajmo uspesne, pa bo vedno manj zlorab, lenobe in krivic. In verjemite mi, stevilne, ki trdo delajo, bolj, kot premajhna placa, boli dejstvo, da tisti, ki se ne potrudijo ali celo izogibajo delu - dobijo enako placilo ...