kavbojci

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
gledam zdele potedniku...

kaj se to grejo primorci da kr zapirajo cesto skozi gozd, da se ne da nabira kostanja in gob zdele...

ccc....

I

Izbrisan uporabnik #9334

grims-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
hehee...

in pol se tm pojavijo starci v TO unifprmah k lajajo tja na folk k eni rednecki...

lovec se pritozuje da se divjad umika. on, ki jih pa strelja jih pa ne "umika", pa tud strel dobrdejno vpliva na zivez okoli...

ampak naceloma imajo radi turiste, take k se skozi vas peljajo in dajo 20€ v kaslc na glavnem trgu

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Lih vceraj poslusal da naj bi se dalo folku tezit v svoji hosti ce nabira drevesne plodove... Za gobe pa naj ne bi veljalo kar mi je mal funny... Se prav so lahko gobe ql izgovor
smile-1.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
KSZ
Nisem gledal, ampak zgolj par mojih centov...

Ni samo nabiranje problem, večji problem je ker nekateri mislijo da je vse njihovo. Ne brigajo jih ceste, po katerih je z znakom prepovedana vožnja, ampak njih ne zanima. Ne briga jih, da se s kolesi, motorji, avti (predvsem terenski) tako travniki kot poti uničujejo. Jaz sem košnjo na eni parceli opustil, ker se mi z njimi ni dalo več bost. Razen če mi potrdite, da se lahko vozijo po planinski poti, katero si med drugim tudi sami "ustvarjajo".
Zdaj kar se nabiranja "gozdnih sadežev" tiče, nekateri ne ločijo niti med tistimi domačimi in ograjenimi, tako da...
Zdaj če so se postavili jim sam dam zgolj in edino prav, še posebej če so v igri kakšni "zahodni sosedi". Pojdi ti k njim pa boš videl ogromno "proprieta privata", pa se dajaj z njimi...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
precej so govorili italjansko...

pa dobr, a ni tko da je gozd kot javno dobro, in se ne sme onemogocit dostopa?

pustmo par posameznikov k psč kradejo tud kej domacega... to se tud pri nas dogaja....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

V makaroniji imajo "dovolilnice" za nabirat gozdne sadeže, pa še hude kontrole in lepe kazni. Jasno da pridejo iz Trsta raje v slovensko šumo kjer je đabe pa še noben jih ne preverja, četudi bi slučajno jih kdo dobil so pa kazni smešne (usput na tankšteli prihranijo za tisto kazen).

V moji vukojebini imaš recimo gobarje. To pa so povečini fini ljubljančani, ki ne vedo da smeti sodijo v koš oz. še raje domov, vozil se ne pusti sredi vlake, pa dreka se ne pušča sredi poti ampak zaviješ srat vsaj v grm ipd.! Uradno jim nič ne moreš, pred zakonom si totalno nemočen.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
torej so bili v prekrsku... in to na kameri...

en se je celo spravil lovit motorista, kar se mi tud ne zdi glih zakonito...

zraven je bil se mestni redar... mislim, a v tej drzavi res lahko kr vsak po svoje nadzira druge? Redar bi po dolznosti moral poklicati policaje recimo...

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Dolocene ceste so "rezervirane" samo za lastnike ter upravljalce gozdov ali nekaj takega. Imam tablo cca. 30 metrov stran od hise pa lahko verjames da se nihce ne ozira na znak ki prepoveduje voznjo ostalim...

nacek

Guru
13. okt 2012
2.941
579
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

pa dobr, a ni tko da je gozd kot javno dobro, in se ne sme onemogocit dostopa?

pustmo par posameznikov k psč kradejo tud kej domacega... to se tud pri nas dogaja....

Kostanj lahko prosto nabiramo (z nekaj izjemami)

Kostanj lahko v zmernih količinah nabiramo v vseh slovenskih gozdovih. Z zakonom je tako določeno, da sme posamezni obiskovalec gozda na dan nabrati do 2 kg kostanja. Izjema so gozdovi, katerih lastniki so se odločili za pridelavo kostanja. Takšni gozdovi naj bi bili označeni. Kostanja tudi ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Pri nabiranju kostanja se držimo gozdnega bontona, ki velja za vse obiskovalce gozda.
http://www.gozd-les.com/novice/nabiranje-kostanja

13. jul 2011
2.677
626
113
Roko na srce, domačini so se stvari res lotili po kavbojsko (mogoče so bili zaradi kamere še malo bolj gajstni kot sicer). Tako pač je, ko je nadzor le mrtva črka na papirju in potem ljudstvo vzame pravico (oz. tisto, kar oni mislijo, da to je) v svoje roke.
Je pa resnica in pravica nekje vmes, oz. si tako nabiralci kot domačini stvari razlagajo po domače. Prvi se požvižgajo na pravila glede omejitev vožnje in količine nabranih gozdnih sadežev, drugi pa tudi očitno niso potegnili vseh potez, ki so v domeni lastnikov gozdov.
Tukaj piše, da lahko lastnik prepove nabiranje v svojem gozdu, če to uredi na občini in gozd, v katerem je prepovedano nabiranje, jasno označi. Lahko da so označbe (trakovi) sicer bile, vendar v prispevku jih ni bilo videti.
Vpiti na nekoga in ga preganjati iz gozda, če tega nisi prej jasno označil, je v najboljšem primeru primitivno. Enako ustavljati avtomobile na javni cesti ali preganjati motoriste. Tako da resnica je (kot skoraj vedno) nekje vmes in niso neotesanci samo plenilci, pač pa tudi preganjalci. Tistih, ki bi to stvar morali na kulturen in zakonit način urejati pa očitno ni.
Imamo pa očitno tudi pri nas prvo "no go" cono - Artviže v Brkinih
grin1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Enako ustavljati avtomobile na javni cesti ali preganjati motoriste.
Samo, da se bomo držali dejstev: gozdna cesta, na kateri so ustavljali avtomobile in preganjali motoriste je jasno označena z znakom prepovedan promet razen za lastnike, itd.
Tako da vsaj glede tega ni resnice nekje na pol.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
...........na kateri so ustavljali avtomobile in preganjali motoriste je jasno označena z znakom prepovedan promet razen za lastnike, itd.
.... s prometnim dovoljenjem hitr dokažeš, da si lastnik (vozila).
evil.gif

Nazadnje urejeno:
13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Samo, da se bomo držali dejstev: gozdna cesta, na kateri so ustavljali avtomobile in preganjali motoriste je jasno označena z znakom prepovedan promet razen za lastnike, itd.

Možno, čeprav iz posnetka sem dobil občutek, da so ustavljali na asfaltirani cesti, pred gozdno cesto. Možno, čeprav dvomim, da so ustavili le tiste, ki so hoteli zaviti na gozdno pot. Na gozdni cesti je ustavljala (najbrž naslednji dan, ko je bila v službi
evil.gif
) inšpektorica.
Brez zamere, ampak res so izpadli primitivni. Povsem razumem njihovo jezo, ampak - a ne bi mogli dati na gozdno cesto ene rampe? Potem ne bi bilo treba nikogar ustavljati. Ne bi bilo pa to potem toliko spektakularno za kamero.

13. jul 2011
2.677
626
113
Razumem, ampak, kaj si zakonodajalci mislijo o ustavljanju avtomobilov in zasliševanju ljudi? Sicer pa zakonodajalcev, oz. nadzornikov spoštovanja zakonov, očitno tako ali tako tam ni.
Manjše zlo bi bilo postaviti rampo - četudi samo začasno, magari samo za čas vaške straže. Potem ne bi bilo treba nikogar ustavljati.
Še enkrat, razumem njihov bes, vendar imam občutek, da tudi sami kot lastniki niso potegnili vseh potez, ki bi jih lahko, še preden jih popade sveta jeza.
Prejšnjo sončno nedeljo, isti dan, kot je nastal ta prispevek, smo se z družino vozili po "kozjih poteh" (javnih, ne gozdnih) med Korado in Kolovratom. Tudi tam je precej kostanja in nekateri so se ustavili in ga nabirali. Sami nismo imeli teh načrtov niti se mi ne zdi fer nabirati, če nisi prepričan, da s tem ne boš povzročil komu visokega pritiska. Smo se lepo samo vozili mimo, se sprehodili po nekaj pešpoteh in imeli fajn dan. Če bi se isti dan peljali po Brkinih, bi, nič kriv in nič dolžen, naletel na to vaško stražo in bi me ustavili in zasliševali - ne, hvala.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Najmanjše zlo bi bilo, če bi se vsi držali zakona. Torej težav tam ne bi bilo, ker nabiralci ne bi mogli čez. Če že to ne gre, bi bilo fajn, da so tam ustrezne uradne osebe, ki takšne ''nabiralce'' ustrezno opozorijo oz. jih kaznujejo.
Ker pa v Sloveniji to ne gre ravno, potem ljudje počasi znorijo. Sploh, ker po zakonu ne morejo ničesar narediti, temveč le mirno gledat, kako jim ''nabiralci'' vse uničujejo.
PS: Tudi jaz nisem za takšno reševanje, ampak to, da si nekdo nabere poln avto kostanja pač ni nabiranje, potem ti pusti še kup smeti za sabo, po možnosti še zapre pot do parcele.
Je pa res, da bi lahko zadevo speljali na drugačen način: že na izvozu z glavne ceste delili letake, kaj se sme in jih usmerjali na parkirišča, zraven pa lepo še kaj prodali. Oz. bi bila parkirišča zraven gostilne. Spet pa je res, da je skoraj nemogoče Slovence spravit skupaj proti enemu cilju, poleg tega pa spet zakaj bi si oni delali stroške? Eh.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:

Motoriste so nazijali sredi vasi na asfaltu, avtomobilista pa so ustavili za znakom na gozdni cesti

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Motorist je pa tja priletel po zraku ali se je pripeljal po točno tisti makadamski poti, kjer je prepovedano?
Za avtomobilista ne vem, tiste, ki sem jih jaz gledal, so jih ustavili v gozdu za znakom o prepovedi. Seveda so bili vsi nedolžni, ker ne razumejo znakov za prepoved.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:

Ni samo nabiranje problem, večji problem je ker nekateri mislijo da je vse njihovo....

Prigoda iz prejšnjega tedna: prijateljev oče je šel v svojo(!) hosto po kostanj. In tam ga en tip (popoln tujec) nadere da naj ****** iz njegovega gozda.
bonk.gif

V glavnem; tisti zadnji je moral na hitro spokat.
evil.gif

• Všeč mi je
Reactions: jurek1973