Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.993
7.434
113
Ni. Zato sem nekaterim obrazložil zgoraj. Ker mešajo obe zadevi. Izraz "solnica" se pa zelo uporablja ja, sem že celo vidle da so imenovali tako TČ "voda-solnica"

jaz že vem, da ni... sploh ne vem, zakaj je v to debato zašla voda/voda, razen za nepotrebno zmedo. Vsi akterji so govorili geosondi oziroma zemlja/voda.

Kakorkoli - res bi rada videla računico na bilokaki hiši za geosonda vs zrak voda. Mende so dali vsi ponudbe za vse ven. subvencija je bila kaka takrat za eno ali drugo. potratnost bomo v izogib slabi volji rekli, da je zrak/voda 1,5x bolj potratna od geosonde. čez koliko let smo na nuli, če se štom plačuje.

Seveda... to je samo matematična stran. Povsem vseeno je zakaj se kdo odloči za geosondo, da le ni razlog računica.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.703
4.932
113
jaz že vem, da ni... sploh ne vem, zakaj je v to debato zašla voda/voda, razen za nepotrebno zmedo. Vsi akterji so govorili geosondi oziroma zemlja/voda.

Kakorkoli - res bi rada videla računico na bilokaki hiši za geosonda vs zrak voda. Mende so dali vsi ponudbe za vse ven. subvencija je bila kaka takrat za eno ali drugo. potratnost bomo v izogib slabi volji rekli, da je zrak/voda 1,5x bolj potratna od geosonde. čez koliko let smo na nuli, če se štom plačuje.

Seveda... to je samo matematična stran. Povsem vseeno je zakaj se kdo odloči za geosondo, da le ni razlog računica.
Ko sem se odločal ali iti v TČ ali še ne, sem bil zelo proti TČ zrak zaradi hrupne zunanje enote. Nima veze katera firma je, čez čas začne vse ropotat in ker poslušam že sosedovo celo zimo, nimam nobene želje poslušat še svojo. Zato me je zanimala geosonda, za katero so sicer rekli, da pa ropota znotraj hiše.

Dobil sem tri ponudbe, klasična TČ zrak je bila ranga 15k eur. Geosondi pa 22k in 25k (razlika je bila v sami mašini, dražja je bil nek novi sistem, ki naj bi bil bolj natančen in še varčnejši). Sedaj pokurim 1300l olja na leto skupaj z vodo (+ sončni kolektor) in plačam okoli 1500 eur, takrat je bilo bližje 1300 eur. Izračun je bil, da bi za TČ zrak plačeval letno okoli 800 eur, geosonda pa 650 eur.
In sem rekel, da se mi še ne izplača. Poleg tega so komplicirali z dvojnim vodom (talno + radiatorji v kleti).

tony

Guru
23. jul 2007
10.076
1.716
113
Če notranji del TČ z geosondo postaviš v klet, te zagotovo ne bo motila. Morala bi tudi ropotati *veliko* manj od vsake zunanje enote.

(Opominjam, da so časi tako nori, da gradijo bloke, kjer ima vsako stanovanje V STANOVANJU svojo notranjo enoto, zunanje so pa na strehi objekta; pa nekako preživijo. Upam.)

Številke so sicer povedne, in štekam, zakaj si se odločil kot si se, manjka pa vsaj ocena toplotnih izgub objekta. Pred korona norijo so bile glavni vzrok previsokih cen napihovanje moči TČ "na zalogo" zaradi nenatančne ocene gradbene fizike objekta - si dal ta izračun narediti? (Ocena s porabo KO je le približno točna, iz različnih razlogov.)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.993
7.434
113
Dokler stara pec dela in to za tak denar nima smisla sploh nič, dokler ni treba...

Se pravi cca 10k€ razlike za 150€/letno razlike porabi....

Se enkrat govorimo samo o racunici, drugo pustimo. Mene ni hrup motil, sosedov blizu nimam, da bi njih, smo skatle so grde...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.068
7.550
113
pri taščici
V šolah je drugi problem tudi če imaš zunanje senčenje. Šolo je treba luftat. maš v malem prostoru 20-30 ljudi konstantno. To porabi luft takoj.
In pol maš zunanja senčila, ki se na soncu lepo segrejejo, odpreš okno in ko ta pečka že tako vroč zrak še dodatno segrejej. Okno pa more bit odprto vsaj 50% časa, da ni slab zrak.
Ima "vse" mozne rekuperacije. Res me zanima kdo bo to vzdrzeval in placeval filtre.