Korona davek. Nelepo.2 leti stara ponudba za geosondo je bila ranga 25k eur. 10k je samo vrtanje.
Korona davek. Nelepo.2 leti stara ponudba za geosondo je bila ranga 25k eur. 10k je samo vrtanje.
Vrtanje z vgradnjo sonde cca 55/m, nabijalci so odsvetovali… še dobro da jih nisem poslušal in se odločil za vgradnjo. Prva zima je za nami, za 230 ogrevanih kvadratov je bil strošek elektrike 400€ za celo sezono s sanitarno vodo, drva cca 1700€. Po dobljeni subvenciji me je inv koštala cca 16 jurjev. Ena izmed boljših odločitev.
Lahko bi bil pa hvaležen, da niso v bajto privlekli 30 let stare peči na olje, ker "se bo itak ful malo nucala"...Ma ni šanse primerjava saj pravim. Sosedom sem pomagal pri investicijah, vrtina 6k (110-120m 2 leti nazaj, še svojo fasado sem pral, ko se je uscalo ven), TČ 17k na ključ (tudi 2 leti nazaj). Hiša isto NEH kot moja, v celem življenju ne bojo prinesli not tega mimosunka. Poraba ista kot moja ZV kitajka, kupljena, zmontirana za okoli 2,5k.
Vrtini 2x 100m…. Govorim iz prakse.Lepo zate. Vrtine drugače gredo bolj v rang 100-110m pa po metru se računajo.. Za druge pišem, pol smo pa tam![]()
Katero TČ pa imaš? Kakšen monoblok, in cevi pod zemljo, dobro izolirane, ne bi smelo bit izgub zaradi "lajtnge"...
Iz kakšne prakse? Vsaka vrtina se individualno dimenzionira glede na: (1) moč toplotne črpalke in (2) sestavo tal v tistem območju.Vrtini 2x 100m…. Govorim iz prakse.
Luftanje je zanimiv problem, v eni in drugi OŠ, zgrajeni v 50ih in 60ih ni na to nihče pomislil. Pač se je odprlo celo okno tudi med poukom, kar tudi ni bilo problematično zaradi večinsko pritličnih učilnic in vaškega okolja, kjer ni bilo hrupa.V šolah je drugi problem tudi če imaš zunanje senčenje. Šolo je treba luftat. maš v malem prostoru 20-30 ljudi konstantno. To porabi luft takoj.
In pol maš zunanja senčila, ki se na soncu lepo segrejejo, odpreš okno in ko ta pečka že tako vroč zrak še dodatno segrejej. Okno pa more bit odprto vsaj 50% časa, da ni slab zrak.