Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Meni to dvoje ne gre skupaj. Ker da se ti v 8ih urah hiša zadekana v 20cm izolacije shladi na mrzlo, nekaj konkretno ne štima.

Saj se ne. Pravim da bi se lahko... in zakaj bi takrat dogreval sistem in rabil kW in kWh ? se pa shladi ponoči ja, tiste dni ko -10C.
Če ti kaj pove, letos še nisem zakuril na plin.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Že pri vremensko vodeni regulaciji bilokerega sistema pozabi na razbeljene radiatorje in špice, koliko si star 80? Njim se težko dopove določene stvari. Ko sem pred velik leti vgradil vremensko vodeno regulacijo so ble pritožbe, da je mrzlo, da jih zebe. Kako zebe, če maš v dnevni 23 stopinj....radiatorji so mlačni to nič ne greje..... seveda so mlačni, če ti pa že celo popoldne sonce sije v stanovanje. Prej smo mel pa al vroče, al pa mraz, ko se je peč ugasnila. Poraba je šla pa pri mlačnih radiatorjih pa dol za eno tretjino, v bajti pa konstantno toplo. Tud pozim, ko je šla regulacija v nočni režim ni padlo do jutra niko za več kot 1,5 stopinje.
Mater ti maš zmešane hruške z avokadom. Toplotne izgube bajte so kakršne so in če ti bo morala TČ dvakrat na dan šopat, da ti bo pokrila špice, ki jih delaš pozabi na to. Zate so drva in nič drugega.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Saj se ne. Pravim da bi se lahko... in zakaj bi takrat dogreval sistem in rabil kW in kWh ? se pa shladi ponoči ja, tiste dni ko -10C.
Če ti kaj pove, letos še nisem zakuril na plin.
Ti nečesa ne razumeš - osnov. Zato, da imaš ti hišo ob željenih časovnih točkah toplo po tvojih željah, potem moraš v hišo dovesti x toplote. Ali to dovajaš točkovno ali enakomerno čez cel dan, je razlika relativno majhna. Razlika je le v temu, da je kw toplote pri toplotni konkretno cenejši kot pri plinu. Pa še cel dan imaš lepo ustrezno toplo hišo.

• Jezen sem
Reactions: Alesss

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Ti nečesa ne razumeš - osnov. Zato, da imaš ti hišo ob željenih časovnih točkah toplo po tvojih željah, potem moraš v hišo dovesti x toplote. Ali to dovajaš točkovno ali enakomerno čez cel dan, je razlika relativno majhna. Razlika je le v temu, da je kw toplote pri toplotni konkretno cenejši kot pri plinu. Pa še cel dan imaš lepo ustrezno toplo hišo.
Z razliko, da plin ko šopa pač šopa, toplotni se pa faktor konkretno zmanjša pri špicah. Pa še pri plinu špice niso OK.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28

Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !

Da sem pomešal vse sisteme ? Nisem. Le iščem cenejše sisteme, ker TČ za 12k€ to ziher ni !
Tudi bi vse zavtomatiziral, ker vidim da se da. Točno bi sprogramiral klimo, da takrat ko me ni dogreje, da dragemu plinu ni treba. Da bi pa zarad dragega plina (ki me morda itak samo SV jebe) kupoval drage in močne TČ me pa zaenkrat niste prepričali.

Tudio s tistimi mlačnimi radiatorji, ter da sem starček ne. Lepše se obnašajte v pisanju in raje 2x preberite kaj vam piše kdo. Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč ! Ko pa se odpelješ v službo, pa zaradi nehanja kroženja takoj pade nazaj na skoraj isto temp. kot je bila pred jutranjo hajcngo. TČ pa zato mora laufat celo noč (in še kdo si v službi) in kurit kWh in kW. Zakaj ? za 12k€ !? oprostite, to v 2025 ne bo pilo vode. Še sploh ker al ne razumete ali ne berete, a verjetno vam je razumljeno (ker ste taki stokovnjaki), da estriha pač ne bom šel razbijat in devat talno gretje namest radiatorjev. Torej radiatorji še vedno bodo. Mlačni. Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C :) Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C :)

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
" Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !"

Zato ti pa še petič povemo, da ne kupuj predimenzionirane TČ, katere moč je mojster ocenil čez palec in jo povišal za vsak primer.

Btw., eno tako debato smo že imeli na enem drugem forumu, pa se mi ne da pogledati imena spraševalca. Upam, da nisi od tam prišel še sem?

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: sad in Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Že pri vremensko vodeni regulaciji bilokerega sistema pozabi na razbeljene radiatorje in špice, koliko si star 80? Njim se težko dopove določene stvari. Ko sem pred velik leti vgradil vremensko vodeno regulacijo so ble pritožbe, da je mrzlo, da jih zebe. Kako zebe, če maš v dnevni 23 stopinj....radiatorji so mlačni to nič ne greje..... seveda so mlačni, če ti pa že celo popoldne sonce sije v stanovanje. Prej smo mel pa al vroče, al pa mraz, ko se je peč ugasnila. Poraba je šla pa pri mlačnih radiatorjih pa dol za eno tretjino, v bajti pa konstantno toplo. Tud pozim, ko je šla regulacija v nočni režim ni padlo do jutra niko za več kot 1,5 stopinje.
Mater ti maš zmešane hruške z avokadom. Toplotne izgube bajte so kakršne so in če ti bo morala TČ dvakrat na dan šopat, da ti bo pokrila špice, ki jih delaš pozabi na to. Zate so drva in nič drugega.

Ti samo preberi vse moje poste 2 strani nazaj, pa ti ne bo treba porabljat časa s tipkanjem, ki je zmešano z avokadi.
Na radiatorjih imam stopinje timer termostate in so vse sobe na točno take stopinje in točno tiste dele dneva kot uporabnik te sobe želi. Pri TČ pišete, da to ni možno, ker bo predolgo ogrevalo sobo. Sedaj pri plinu jo v 10 minutah na tiste stopinje kot uporabnik ali avtomatika termostata tiste sobe želi. O razbeljenih radiatorjih sem pisal samo zjutraj. Čez dan termostat radiator ugasne takoj, ko dotična soba doseže željeno temperaturo. Ne, ne želimo imeti vseh 24 ur v dotilni sobi 21-23C kot delate vi z TČ..... Zdaj pa brž brat celo zgodbo nazaj. Pozorno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
"Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C :) Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C :)"

Temperaturi zraka v objektu je za tvoje prepričanje vseeno. Kot je Covidu vseeno, če si brez cepiva bolj svoboden...

• Všeč mi je
Reactions: sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
kolko kWh in kolko kW moči ti je TČ za ta dva dni naredila. Ker pravite da mora itk delat 24/7 in je ni smotrno zagnat samo za tista dva dni ?
Nimam TČ ogrevam se na drva. Za ta dva dni je moj sistem pokuril eno švoh šajtergo drv ali zalogovnik vode 2000l segret na 75-80 stopinj. Tud ta hip se bajta še kar dogreva, pa je v zalogovniku švoh 35 stopinj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Ti samo preberi vse moje poste 2 strani nazaj, pa ti ne bo treba porabljat časa s tipkanjem, ki je zmešano z avokadi.
Na radiatorjih imam sotpjnje timer termostate in so vse sobe na točno take sotpinje in točno tiste dlee dnea kot uporabnik te sobe želi. O razbeljenih radiatorjih sem pisal samo zjutraj. Zdaj pa brež brat celo zgodbo nazaj. Pozorno.
Jest ti samo pravim, da če hočeš s TČ prihranek pozabi na dosedanjo logiko. In tud te špice ki si jih želiš te bodo po novem še bolj teple, tko da bodo sedaj tudi tisti, ki so s TČ delali to kar delaš ti preklopli na 24/7 režim. Tko da zate so drva, pozab na TČ. Tam te špice ne bodo teple, ker je ob polnjenju zalogovnika vedno na voljo 80 stopinj.

• Všeč mi je

Piton

Guru
11. apr 2022
1.771
-139
113
Alesss
Če ti zvečer u dveh urah pade temperatura za 2-3 stopinje, najprej zrihti izolacijo objekta, đabe ti TČ za tak kurnik
sicr pa ko berem tole temo, se mi zdi da trolaš

• Všeč mi je

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Jest ti samo pravim, da če hočeš s TČ prihranek pozabi na dosedanjo logiko. In tud te špice ki si jih želiš te bodo po novem še bolj teple, tko da bodo sedaj tudi tisti, ki so s TČ delali to kar delaš ti preklopli na 24/7 režim. Tko da zate so drva, pozab na TČ. Tam te špice ne bodo teple, ker je ob polnjenju zalogovnika vedno na voljo 80 stopinj.
zakaj bi imel drva. saj že imam plin. pogovarjamo se ali bi šel na TČ, ali ostal na plinu.