Torej poraba plina se ne pozna praktično nič ali je peč z ali brez zalogovnika (malim) za SV. Gre zgolj za udobje oziroma šparanje z vodo.
Če boš menjaval plinsko peč, potem pač ostaneš na enakem sistemu kot do sedaj - gretje in SV na plin, vse drugo je nepotrebno kompliciranje.
Če pa ti na SE hodi dosti preveč viška elektrike, meni trenutno ob isti situaciji kot pri tebi cca 6 MW viška hodi, si omisliš EloBlock od Vaillanta za 800€ + vgradnja in rešiš ogrevanje, za vodo pa kupiš navaden 100L bojler za 300€ pa je. Jaz bom imel tako to zimo elktrično peč + še vzporedno za back up s plinskim gretje, SV pa preko plina, če bo vse šlo normalno skozi pa pomladi vržem plinsko ven in dodam bojler.
Malo sumim, da si moj sosed tu okoli.
Imam ziher 20cm v stenah izolacije. 7MWh baje da rabi hiša na leto za ogrevanje (po specifikacijah pred gradnjo - montažna). Radiatorji pod vsemi okni v celotni dolžini. Kopalnica sedaj vredu pokrita, vroče ko hudič.
Še vedno mi tole delovanje TČ ne gre v glavo. Da 8 ur noči dogrevaš sistem, zato da ga zjutraj rabiš pol ure. In potem še 8ur ko si v službi, zato da si popoldne med tednom na toplem. To resno pije vodo ? in porabljaš kW moči, ki bodo pozimi po novem svijnsko dragi (ne kWh enerhgije. kW moči)
Bom malč razmišljal to zimo ali smo res tako navajeni tega sedanjega kampanjskega sistema. Nismo ponočnjaki, zato celo noč kamot mrzlo. 15 minut pred vstajanjem radiatorje plin tako zahajca, da se ful veseliš dneva. Potem 8 ur vse tiho, in 1 uro pred prihodom spet na fula radiatorji. Potem zanalšč se ugasnejo, in sami žarijo še več ur. Zvečer pa še ena urca dogretja, nekj ur pred spanjem. Tako sem videl da najmanj plina porabim. Stalno dogrevanje ali počasno višanje in več vklopov kot 3x dnevno, mi porabi 50-100% več plina. Zdi se mi, da plinska rabi enako in proprocionmlano koliko ur jo imaš na timerju, pa čist vseeno na koliko stopinj ogrevaš
Domnevam, da me muči samo sanitarna voda, ki jo bi rešil (če zgradim SE v 2024) z navadnim el.grelcem SV, malo pomagal z dvema klimama (a ne preveč, ker me moti zvok in presuh zrak), drgač pa za pomoč plinu dodal še dva premična električna radiatorja, ki si ga naj nese v sobo kdor želi. Prvo zimo. Potem pa bi se šele odločil za TČ, če bodo cene spet kaj padle pod 10k€. Ker meni tole ne pije vode, se mi zdi. Še posebej ker me bi (pri zastonjskih kWh iz SE netmeteringa) tepla moč kW od TČ. Če vzamem 9kW, bo pri COPu 2 to zaugalo 4.5kW ?! toliko imam sedaj celotne max.odjemen moči (izračun novih 5ih časovnih blokov).
S tem bi celo SE lahko prvih nekaj let poddimenzioniral in še tam prišparal.
Se kje motim v razmišljanju ?
Bom pa ziher preizskušal to zimo, na koliko stopinj celzijev, mi je še znosno imet radiatorje, da nas ne zebe. Ker vidim da to ful pomeni pri odločitvi
za moč TČ in izvedbo TČ. Nekateri celo trdite, da bi mi bila dovolj LT, in ni treba HT. Sam zaenkrat to dvomim, a upam da se motim. Temperature so seveda zadnja leta nenormalno visoke pozimi, a ker smo v kotlini se včasih kar veliko zaporednih dni zbudimo zjutraj pri -10C. Zjutraj ko najbolj paše zagret radiatorje, sam pa slučajno kupim TČ s COPom 1:1.5 v takih razmerah - potem nisem nič nardil, samo odjemno moč in novo položnico že samo v moči kW si bom povečal na 70€/mesec (brez porabljene energije kWh, ki recimo da bodo "zastonj" z netmeteringom)