Takole je, poznam dosti monterjev okoli in vsak hvali tisto kar najbolj pozna.
In ko sem jaz za svoje starše se odločal o primernosti, mi je en monter rekel eno zadevo, ki je res ZELO pomembna:
"Sam veš kako deluje TČ in da v osnovi to ni neka vesoljska tehnika. Vsaka ima nekaj prednosti in nekaj slabosti, najbolj pa stranka potrebuje monterja, ki pozna delovanje TČ, nastavitve in predvsem, DA GA DOBIŠ NA TELEFON TUDI NA BOŽIČNI VEČER. KER ČE BO ŠLO KAJ NAROBE, BO TO TOČNO TAKRAT, PA ŠE ZUNAJ BO -10 STOPINJ". Zato je tu res fino da vzameš pri nekomu, ki mu lahko zaupaš, oziroma, da ima proizvajalec res močno podporo.
Razlike pa seveda so med samimi modeli. Glasnost, regulacija, kvaliteta materialov. In na koncu se pač postaviš v pozicijo kolikor si lahko privoščiš.
Sami izkoristki, kolikor gledam sedaj se razlikujejo tam nekje v rangu 0,5 (kaj bi bilo, ko bi zategnila konkretna zima ne vem)
LG monoblok je ugoden in deluje. Kolega ga ima 2 meseca na novogradnji. Sam je po nasvetu "strokovnjakov" se odločil, da ne rabi zalogovnika in dodatnih električnih grelcev. Odtaljevanje je letos delal tudi 2x na uro, na koncu se je zaciklal in sam sebe zamrznil do točke, da je razneslo izmenjevalec... Po nekje mesecu dni so mu sedaj odobrili zamenjavo, ker se ne da popraviti. Še dobro da ni vseljen, ker bi bilo malce hladno...
Dober kolega s katerim sva včasih klime skupaj montirala, največ montira Mitsubishija. Ni večjih težav. Regulacija dobra, ogromno nastavitev, ki ji moraš poznati, da na koncu deluje kot je potrebno!
Daikin, ki sem ga vzel jaz pa tudi deluje. Je IZREDNO TIH. Regulacija vsega skupaj precej solidna, je pa ZELO MALO "posebnih" nastavitev. Jaz bi imel kakšno več, če bi lahko izbiral. Pa vodo imaš na zunanji enoti. To veliko uporabnikov odvrne od nakupa, ker jih monterji prestrašijo, da to lahko zmrzne če pride do okvare, izpada elektrike... Tu me je potolažil en drug monter, ki je rekel: "veš do sedaj sem samo 1x menjal TČ zaradi tega, ker je zmrznila zaradi zunanje temperature. Vsaj 10x pa sem jo menjal, ker je zmrznila sama sebe in se ubila..." / primer LGja zgoraj
Nibe je bil predrag, zato je izpadel. Pa ima tudi vodo zunaj
Pri odločitvi je bil pač postavljen cenovni okvir, preko katerega se naj nebi šlo. In Daikin je bil tisto, kar je še padlo not. Sem pa res iskal nekaj, kar lahko zagotovi dovolj visoko temperaturo DV (stari radiatorji), ker hiša je stara, popolnoma brez izolacije (in ni v planu da bi se delala).
Če bi delal recimo zase in da bi bila izolirana novogradnja, bi verjetno razmišljal o Mitsubishiju.
PAzite pa pri močeh, ker enih res ne razumem, ko izberejo tako šibke enote in se potem čudijo, ko leti cele dneve na 100% pa še vedno ne uspe segreti...