Katero toplotno črpalko

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
Ohlaja se verjetno zato ker doteka mrzla voda. Meni se po občutku vklopi enkrat do dvakrat na dan. Večinoma ko se zvečer spravimo tuširat, čez dan če se tople vode ne rabi se ne vklaplja. Notranja enota ecodan 190l.

Hm, a ni dotekanje mrzle vode vezano na porabo te sanitarne vode.. ta poraba vsekakor ni zvezna čez dan (enakomerna) ampak je intenzivna zjutraj in zvečer.. bojler pa se ohlaja v praktično popolnoma enakem ciklu 5 ur ? Se mi zdi, da če popolnoma nič izoliran ne bi bil, pa ne bi smelo toliko ohlajanja.. Ja verjetno pa je bojler tudi ecodan 300L (no ja v ponudbi je takole zapisano)
1609745414774.png

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Ja. Bojler imate verjetno v hladnem prostoru. Izolacija teh bojlerjev je bolj boga. Običajno 2cm trde pene na steni, kapa je lahko celo kakšna luknja. Domači bojler sem bistveno izboljšal, ko sem dal ženi zašiti 15cm steklene volne 1 x 1m v filc in sem izolacijo položil na vrh bojlerja. Se zelo pozna. Priporočam.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Kako hitro pa se vam ohlaja bojler za sanitarno? Moj 300L, na cca 5ur (in potem eno uro segreva - v tem času seveda ne greje prostorov). Ima pa 50 - 10 nastavitev. Imam sicer povratni vod (vedno topla voda v ceveh), ko sem ga imel zaprtega je pa bilo na 6 ur.
Se mi zdi da je to preveliko ohlajanje v bojlerju... Kakšna je vaša izkušnja..?

A to se ohlaja samo v casu kurilne sezone ali tudi ko ne ogrevas? Govorimo o bojlerju vgrajenem v notranjo enoto TC ali locen?

Tudi 1 ura segrevanja je kr dolgo...

Da tebi preklopni ventil ne deluje ok?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Če 14kw segreva eno uro, koliko kWh toplote naj bi v tem času proizvedla.
Ker 300l bojler segreti za 10C rabiš 3kw.
In če jo segreva vsakih 5 ur (5* dnevno) je to potem 15kw.
Če pošlje 3kwh v bojler v tisti uri. Če pošlje več potem samo visas izgube bojlerja.
Kar pa so nerealne.
Tale 300l bojler ima ob običajni 5cm izolaciji izgube do 1.6kwh dnevno pri delta T 45, kar pa je pri ogrevanju s TC in postavitvijo bojlerja na sobni temperaturi ne dosežete. Izguba se suče okoli kWh, ker imate delta T med 20 in 30.
Tako da tule je problem ali pa napaka nekje drugje.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
Če 14kw segreva eno uro, koliko kWh toplote naj bi v tem času proizvedla.
Ker 300l bojler segreti za 10C rabiš 3kw.
In če jo segreva vsakih 5 ur (5* dnevno) je to potem 15kw.
Če pošlje 3kwh v bojler v tisti uri. Če pošlje več potem samo visas izgube bojlerja.
Kar pa so nerealne.
Tale 300l bojler ima ob običajni 5cm izolaciji izgube do 1.6kwh dnevno pri delta T 45, kar pa je pri ogrevanju s TC in postavitvijo bojlerja na sobni temperaturi ne dosežete. Izguba se suče okoli kWh, ker imate delta T med 20 in 30.
Tako da tule je problem ali pa napaka nekje drugje.

uh se opravičujem..
ne razumem najbolje...sorry ? A je to problem v nastavitvi TČ (tu so verjetno nastavili nizko temperaturo ogrevanja) ali v izolaciji boljerja?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
uh se opravičujem..
ne razumem najbolje...sorry ? A je to problem v nastavitvi TČ (tu so verjetno nastavili nizko temperaturo ogrevanja) ali v izolaciji boljerja?
V tem da tebi toplota nekam uhaja. Bojlerju ne more v 5 urah pasti temperatura za 10 C, ne da ne bi tople pipe odprl. (recimo preko noči) . Razen če g aimaš brez izolacije.
A se ti kje beležijo temeprature bojlerja? imaš kake grafe temperature bojlerja.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
V tem da tebi toplota nekam uhaja. Bojlerju ne more v 5 urah pasti temperatura za 10 C, ne da ne bi tople pipe odprl. (recimo preko noči) . Razen če g aimaš brez izolacije.
A se ti kje beležijo temeprature bojlerja? imaš kake grafe temperature bojlerja.

Upam, da se vidi slika ? Sem jo kar s paste prilepil..

1609752428568.png

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje

Poglej priponko 40144

Še vedno pravim: Napačen preklopni ventil, pokvarjen preklopni ventil ali napačno nastavljen preklopni ventil!

Napiši nam podatke (ali pa poslikaj) bojler in preklopni ventil.
In pa ali res porabite vseh 300 litrov vode (senzor za temperaturo lahko namestiš praviloma na 3 različne nivoje. Čisto spodaj, sredina in zgoraj v bojlerju. Od tega je odvisna količina vode, ki jo segrevaš. Če lahko še to pogledaš kam imaš vtaknjen termistor.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
Še vedno pravim: Napačen preklopni ventil, pokvarjen preklopni ventil ali napačno nastavljen preklopni ventil!

Napiši nam podatke (ali pa poslikaj) bojler in preklopni ventil.
In pa ali res porabite vseh 300 litrov vode (senzor za temperaturo lahko namestiš praviloma na 3 različne nivoje. Čisto spodaj, sredina in zgoraj v bojlerju. Od tega je odvisna količina vode, ki jo segrevaš. Če lahko še to pogledaš kam imaš vtaknjen termistor.
Tisti beli kabel v sredini z leve strani bojlerja. Slika je en post višje.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
res je. In če ni pravi ali je v okvari ti ne preklaplja popolnoma. Se pravi ko ogrevaš hišo ti del vode vseeno kroži skozi bojler in ti ga ohlaja.

To je precej pogosta težava.

Sem že sitnaril izvajalcu,.. je prišel serviser, pogledal ta ventil (ga razmontiral) in pravi, da normalno preklaplja in zapira posamezne veje.. mi je potem namestil tale senzor malo globlje v plašč in krivuljo naredil 50-10 (prej je bila na -5 in je to na 3 h segrevalo)

situacija pa še naprej taka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici

Poglej priponko 40144
Legendo imaš za 6 krivulj v grafu imaš 4 krivulje.
Ti pišeš o bojlerju, krivulje imaš označeno za zalogovnik.
Upam, da pamet TC razume to različno poimenovanje.
Zakaj pa je tako mcgiversko poimenovano pa ne vem.
Zakaj nimaš ostalih dveh krivulj narisanih?
Najprej bi si rad prišel na jasno ali je tole na sliki zalogovnik, bojler ali all-in-one.
Deluje mi kot zalogovnik

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
A ob 16 in ob 21h si imel pa defrost? Al zakaj si imel povratek toplejši od pretoka.
Kaj se je pa proti jutru dogajalo s križanjem teh dveh krivulj.
Na žalost nimam TC, so mi pa malo jasni izrazi v.legendi in kaj je to(naj bi bilo) v kurilnici/hiši.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
zalogovnik je verjetno bojler sanitarne vode... drugega zalogovnika nimam v sistemu (mogoče bi dvojne krivulje delale če bi imel zalogovnik tudi za ogrevalni krog?)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek