Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.444
6.960
113
Nikoli. Če se ugasne, se čez dan... Razen predimenzionirane, ki žmigajo kar naprej.

Kot drugo, tole je ob 12h popoldne, ne ponoči. In tudi cela hiša, ne samo TČ.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Vsi zaspali :) ? Nihče ne ponudi svojih podatkov :( ?
....kdo razbere pri sebi na koliko minut/ur mu niha krivulja moči od TČ ? ker verjetno lahko po tem vidiš ali imaš pravilno dimenzionirano TČ ?
.....Koliko vam moči kW zaugajo defrosti pri VODA-ZRAK ? kej zlo skače moč (ko ste v službi, da ne motite meritev) ?
na kolk moči kW vam "tečejo" te dni VODA-VODA, VODA-ZEMLJA sistemi ? kej zlo skače moč ?
Navedite tudi, ali imate radiatorsko gretje ali talno. Hvala
(če vam aplikacija od TČ tega ne pokaže, poglejte na SE aplikacijo energymeter. Najbolje takrat ko niste doma, ali ponoči)

....Kolega ima Viessmann 7kW Voda-Zrak (in talno gretje) in mu tako lepe sinusoide 0-2.5kW dela, da je že prav kičasto.
A to je pravilno delovanje in dimenzioniranje TČ, da non-stop, 24 ur, dela krivulja od 0 do 2.5kW moči. Se nikdar ne ustavi. In tudi nikdar ne gre prek 2.5kW,
ter nikdar ne obstane na 0, niti na 2.5 za več kot 20 minut ? prav lepa krivulja je, nič odrezano. Celoten februar 2023.
Je pri radiatorskem sistemu tudi možno take lepe stalne krivulje moči dobiti ?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Tebe so dobro prestrašili s tem novim obračunavanjem omrežnin a?
Ne, ampak ker jo šele kupujem, bi rad kupil tako, ki bo pravilno dimenzionirana v kW, proizvajalec glede servisyiranja, in da bo prava sorta (voda, zrak, zemlja) za moje radiatorje, da se ne bom kasneje po glavi tepel, kaj nisem raje druge vzel.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
Sem ti enkrat že pisal pa bom še enkrat. Micka Zubadan 10Kw, zrak voda, ogrevanje radiatorji, brez grelcev, hiša cca 140m2. Da bi zaznal da mi ob defrostu poveča porabo še nisem (res pa da tudi nisem bil pozoren):

Poraba včeraj ter predvčerajšnjim ponoči (od polnoči do cca 08.00 zjutraj) ko je dejansko poleg hiše same delovala le TČ, žal iz energymetra, saj app od Micke tega ne omogoča:
6.1:
1704714288976.png

7.1:
1704714327309.png

Pa še včerajšnji celotni dan (btw, tele špice 4+kw so pri meni zelo redke, včeraj je naenkrat delalo več strojev - pralni, sušilni, tč, indukcija in mislim da pečica ). :
1704714393893.png

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ne, ampak ker jo šele kupujem, bi rad kupil tako, ki bo pravilno dimenzionirana v kW, proizvajalec glede servisyiranja, in da bo prava sorta (voda, zrak, zemlja) za moje radiatorje, da se ne bom kasneje po glavi tepel, kaj nisem raje druge vzel.

Glede na umotvore, ki so si jih namislili 'energetiki': Če imaš dobro izoliran objekt, se ti splača vzeti predimenzionirano in jo bolj uporabljaš v času MT ob hkratni nizki cene omrežnine zato (med 22 in 6 uro), da lahko miruje v času najvišjih cen (verjetno če se boš lahko izognil delovanju med 7 in 14 uro bo kar nekaj cenejše ogrevanje). Ostale termine minimalno dovajaš, da si zagotoviš želeno udobje (vsaj jaz to počnem že 10+ let, zdaj se bom še malo bolj prilagodil terminom visoke cene omrežnine).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
ampak energetiki so nagruntali od 1.1. bolj kot ne ET tak da tu več nisi zmagovalec.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Point je, če imaš zalogo, se lažje prilagodiš kot, če imaš zgolj za sproti.

(zmagovalcev tule žal ni in ne bo..bomo zgolj nategnjeni od impotentnih). Itak smo glupi, tako da...se bo to naredilo z nasmeškom
(pri nas se gre kolesarit, če nam nekdo ni všeč...in ne, glede na to kaj kdo naredi oz. bi moral).

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Glede na umotvore, ki so si jih namislili 'energetiki': Če imaš dobro izoliran objekt, se ti splača vzeti predimenzionirano in jo bolj uporabljaš v času MT ob hkratni nizki cene omrežnine zato (med 22 in 6 uro), da lahko miruje v času najvišjih cen (verjetno če se boš lahko izognil delovanju med 7 in 14 uro bo kar nekaj cenejše ogrevanje). Ostale termine minimalno dovajaš, da si zagotoviš želeno udobje (vsaj jaz to počnem že 10+ let, zdaj se bom še malo bolj prilagodil terminom visoke cene omrežnine).
Zanimiv način delovanja. Sem do sedaj bral, da bolje pustit TČ delal da deluja skoz in ne na zalogo, in ne s takimi skoki (kot smo jih vajeni pri plinskih pečeh)... a se bo oglasil kdo od zagovornikov "stalnega enakomernega 24/7" ?

B81

22. jul 2007
37.594
10.883
113
Nasa dela 24/7, pa menda od vecine tcjke tudi.
Konpa bo to sranje stopilo v veljavo, pa bo treba malo prilagodit.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.444
6.960
113
Čez dan predimenzionirana TČ pozimi itak sama, brez posegov, zmanjša, ker se preko noči voda bolj segreje (vremenska krivulja). Če pa tera pri -15 čez dan, pa itak ne boš zaloge ponoči delal in boš plačal tisti penal. Koliko ta bo, težko reči, ker takega dneva v 10 letih pri nas še ni bilo in se ne da napovedati, koliko časa bo tiščalo -15. Smo imeli -21 ali -22 ponoči, ampak čez dan je bila -5. To tisto toplo vodo od ponoči meša čez dan...

Piton

Guru
11. apr 2022
1.770
-139
113
Če imaš dobro izoliran objekt, se ti splača vzeti predimenzionirano in jo bolj uporabljaš v času MT ob hkratni nizki cene omrežnine zato (med 22 in 6 uro), da lahko miruje v času najvišjih cen (verjetno če se boš lahko izognil delovanju med 7 in 14 uro bo kar nekaj cenejše ogrevanje).
jok brate
če je bajta dobr izolirana, se ne boš jebal z večjo in dražjo TČ, k bo poraba štroma tako al tako majhna

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Drži in ne drži.

Važna je cena. Če bo šla (primer) cena energije 10 x gor, bo marsikdo pogledal ali bi bilo možno vse skupaj prilagoditi na bolj sprejemljive stroške.
Hkrati moraš upoštevat še nabavno ceno (razliko) močnejše ali švohnejše TČ. Definitivno ni za pretiravat v nobeno smer.

Jaz imam močnejšo, ker sem takrat ob nabavljanju cvikal, da ne bo dovolj in ker je premočna se lahko zdaj 'igram'.

Par let nazaj je bilo BV dajata dosti izolacije, pa BV kupovat TČ, ker je direktno el. ogrevanje cenejše ob nakupu, energija pa poceni...zdaj smo v parih letih prišli tako daleč, da se gleda ali se da že s TČ kaj prihranit.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
še en hiter reality check ogrevanja s TČ
ogrevalna sezona 21/22, 2616kwh -> cca 332 € (obračunano po povprečni ceni kwh za leto 22)
ogrevalna sezona 22/23, 2564 kwh -> cca 480 € (obračunano po povprečni ceni kwh za leto 23)

cca 45% podražitev pri praktično isti porabi, ... lepa scena (malo je sicer anomalije z 22 korona korekcijami računa elektrike a vseeno).

Piton

Guru
11. apr 2022
1.770
-139
113
point je, da bo močnejš TČ dražja
pa ponavad v času nižje tarife (ponoč) bolj mrzlo in maš zato nižji COP kot recimo podnev
u vsakem primeru morš u bajto nafilat enako količino toplote, a to delaš 24/7 al pa to delaš sam 12 ur na dan, nima veze
ta varainta se bi splačala edin, če bi blo razmerje MT in VT res veliko

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Da bi ponoči nabijal TČ in da bi podnevi počivala, da boš ''šparal''.
Ne vem no, ampak a se samo meni zdi, da se nekdo preveč ukvarja s to omrežnino?
Omrežnina.jpg

Torej, dejansko če se ogrevaš na toplotno črpalko je razlika pri variabili cca. 0,0011 EURa na kWh. Torej kaj? Pol EUR na mesec?
Dejansko lahko nekaj prihraniš na priključni moči, ampak to je potem kaj? Boš dal 4kw dol in prihranil recimo 11 EUR na mesec tistih par zimskih mesecev. Ob tem, da se boš moral cel čas zaj... s tem, kaj in kdaj boš laufal in ob tem, da če boš imel srečo, boš še kazen plačal za prekoračitev.
Hm? Mislim, da se je tukaj za vprašat za smiselnost tega početja.
Ob tem nisem niti dal v kalkulacijo, da lahko tako kurjenje verjetno vpliva na dolgoživost TČ in da je ponoči, ko je bolj mrzlo izkoristek TČ konkretno slabši in če nabijaš na višjo temperaturo predvidevam, da izkoristek spet pade. Sem kmet, nisem YT doktor, ampak to mi nekako ne pije vode.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.149
113
Smiselno je da pogledaš kdaj se špice ustvarjajo, zakaj in če jih lahko prestaviš v drug obračunki kvadrat. Jaz pravtako lahko prihranim 11 eur na ta način, ker mi špice 6 do 7 kW dela ravno gretje sanitarne vode. Skozi zimo, je to za eno družinsko kosilo, pa naj bo, ker ni nobenega prilagajanja, le par klikov po tastaturi TČjke je terjalo. Sma pa pri kolegu gledala njegove špice, in jih ima po 14kW, zaradi svojega ID3. Rekel sem mu če je malo pameten, pa lahko privarčuje tank mojega goriva vsak zimski mesec. Tukaj pa se že pozna...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.626
4.356
113
Smiselno je da pogledaš kdaj se špice ustvarjajo, zakaj in če jih lahko prestaviš v drug obračunki kvadrat. Jaz pravtako lahko prihranim 11 eur na ta način, ker mi špice 6 do 7 kW dela ravno gretje sanitarne vode. Skozi zimo, je to za eno družinsko kosilo, pa naj bo, ker ni nobenega prilagajanja, le par klikov po tastaturi TČjke je terjalo. Sma pa pri kolegu gledala njegove špice, in jih ima po 14kW, zaradi svojega ID3. Rekel sem mu če je malo pameten, pa lahko privarčuje tank mojega goriva vsak zimski mesec. Tukaj pa se že pozna...
Saj ID 3 pa res ne rabi filat v bloku 1

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

B81

22. jul 2007
37.594
10.883
113
Mimogrede, nasa TC (kronoterm) dela pri -5 st. zunaj s 3.9 kwh, vodo greje na 50 st. Tu se zdaj pozna neizolirana hisa.

Kako imate drugi v novejsih? Sploh laufa nonstop?

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe