Katero toplotno črpalko

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Da, če je sanitarna voda res dolgo stala v sistemu, kar pa se v redno naseljenih gospodinjstvih praktično nikoli ne zgodi. Če pa te pol leta ni doma, je pa res priporočljivo vodo segreti na 70° in izprazniti cel bojler skozi vse pipe v bajti.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek
19. jul 2007
2.888
1.604
113
Tudi če pustimo legionelo ob strani. Ob neuporabi vode nakaj časa (npr. teden dni) je priporočljivo da se sistem spere (na koncu veje se iztoči 10 L vode).
Npr. če je pametno zastavljen sistem imaš na koncu hladne veje WC kotliček in samo spustiš vodo.
Tudi v zelo kontroliranih sistemih je problem s mirujočo vodo - npr. vsak var se od znotraj vizualno preveri, da je gladek (na mikroskopskem nivoju), ker še tako majhna luknjica pomeni stoječo vodo - razrast mikroorganizmov.

• Všeč mi je
Reactions: novaa in tony

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Npr. če je pametno zastavljen sistem imaš na koncu hladne veje WC kotliček in samo spustiš vodo.
V tem grmu tiči zajec. Novodobna instant gradnja je pripeljala tako daleč, da se teh osnovnih pravil ne upošteva več, ker se špara na ceveh, pol mamo pa še izjave da je legionela mit, gretje sanitarne vode samo na 40 stopinj in lohk hitro pride do neumnosti, ker se poklopta dva pogoja za namnožitev legionele.

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Da, če je sanitarna voda res dolgo stala v sistemu, kar pa se v redno naseljenih gospodinjstvih praktično nikoli ne zgodi. Če pa te pol leta ni doma, je pa res priporočljivo vodo segreti na 70° in izprazniti cel bojler skozi vse pipe v bajti.
Ampak za mrzlo vodo pa tega ne moreš narediti. Ali se legionela v mrzli vodi ne razvije?

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Zdaj pa naredi anketo pa vprasaj upprabnike kako izgleda termo sok proti legioneli. Pa da vidimo ZKP pri izvajalcih termosokov.
In kaj bi s tem dosegel?
Nikoli nisem pomislil ali se ukvarjal z legionelo, ker ni bilo potrebe, ampak je... ZKP mi pa dela, da ne bi šel delat termošokov na tvoj način.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
Ko ste že omenjali segrevanje tople sanitarne vode v Micki - kje pa se nastavi urnik tega segrevanja? Meni se vklaplja ko pade pod določeno temperaturo...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
In kakšne temperature voda ti pride do pipe, če maš v bojlerju 70 stopinj? Al maš ti mešalno baterijo kar pri bojlerju?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
vmes se ze ohladi, oziroma takrat se v ceveh ne segreva ali. če bi se tole hotel, tako kot pišete, moraš poleg stat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ko se greš tuširat je poraba kar velika in zagotovo se cev segreje na 60 stopinj in če je inštalacija takšna kot mora bit, je kopalnica zadnja v veji in pa WC kotliček na konc. Se pravi komplet sistemu daš dva pogoja proti legioneli, stalen pretok in še temperaturo. Če je opuščen en (stalno gretje SV pod 50 stopinj) naj bi ostal drugi (stalen pretok). V novodobnih gradnjah se pa špara na ceveh in posledično padeta dva pogoja, ki preprečujeta legionelo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
In kakšne temperature voda ti pride do pipe, če maš v bojlerju 70 stopinj? Al maš ti mešalno baterijo kar pri bojlerju?
Imel mesalni ventil na izhodu iz bojlerja. Dokler ga po desetletju in jurja kubikih ni unicil "kamen in blato" v vodi.
Zdaj sem brez.
Je pa to poceni "termostatska" pipa za celo hišo. Na pipi imas vedno isto temperature vode ;)
Je pa res da sedaj tudi soncu ne pustim pogosto ogrevanja bojlerja na 60+.
Poleti sem kolektorjem senco naredil. ;)

• Haha
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.450
6.963
113
No, še za ogrevanje sem vkup vrgla... moj pocen fajrcajg je zahteval za ogrevanje hiše v 2023: 2111kWh, za ogrevanje SV: 1804kWh

točte vodo fantje, je cenej kot "stoječo" kar naprej vreti, da vas nau legionela...

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
da ponovim, na kar še nimamo (dovolj) feedbacka:

Koliko vam moči kW zaugajo defrosti pri VODA-ZRAK ? kej zlo skače moč (ko ste v službi, da ne motite meritev) ?
na kolk moči kW vam "tečejo" te dni VODA-VODA, VODA-ZEMLJA sistemi ? kej zlo skače moč ?
Navedite tudi, ali imate radiatorsko gretje ali talno. Hvala
(če vam aplikacija od TČ tega ne pokaže, poglejte na SE aplikacijo energymeter. Najbolje takrat ko niste doma, ali ponoči)

Kolega ima Viessmann 7kW Voda-Zrak (in talno gretje) in mu tako lepe sinusoide 0-2.5kW dela, da je že prav kičasto.
A to je pravilno delovanje in dimenzioniranje TČ, da non-stop, 24 ur, dela krivulja od 0 do 2.5kW moči. Se nikdar ne ustavi. In tudi nikdar ne gre prek 2.5kW,
ter nikdar ne obstane na 0, niti na 2.5 za več kot 20 minut ? prav lepa krivulja je, nič odrezano. Celoten februar 2023.
Je pri radiatorskem sistemu tudi možno take lepe stalne krivulje moči dobiti ?