Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Radiatorje moraš imeti čim večje, to je nujno za čim nižji DV. Seveda mora biti tudi hiša izolirana. Brez izolacije in s premajhnimi radiatorji se bo vsaka "klima" toplotna črpalka matrala.
preberi vse nazaj. imam vse tipitopi. Zdaj samo raziskujem ali bi res z nizko temperaturno zdržal, kot trdijo mnogi tukaj.
btw. kolko stopinj pa sploh pomeni nizko in kolko vioskotemperaturna ? verjento pri vsakem proizvajalcu druge C ?

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Nizkotemepraturna in visokotemperaturna sta tržna izraza. V resnici vsaki toplotni črpalki bolj ustrezajo nižje temperature DV. Če za ogrevanje potrebuješ višji DV, potem glej dražje toplotne črpalke s čim večjim uparjalnikom. Kakšen DV zares potrebuješ, lahko ugotoviš s testiranjem ogrevanja s plinskim kotlom pri različnih zunanjih temperaturah. Če v 90 % primerih zadoščajo temperature do 45 °C, lahko dovolj ugodno prideš skozi s "klima" TČ, ki imajo manjše uparjalnike. Če za želeno notranjo temperaturo večino zime potrebuješ DV nad 45 °C, glej dražje z večjim uparjalnikom. Če ti ni problem denar, v vsakem primeru kupi dražjo evropsko TČ z velikim uparjalnikom.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
A ti potem "furaš" TČ kot mi je bilo rečeno, da ni optimalno (Da mora TČ skoz delat enako in po malo)
// pa prvenstveno me zanimajo take hiše, ki imajo radiatorje, ne talno //
Ne, ker nimam TČ, ampak se grejem na sodobni sistem na drva, tko da jest si lahko boost privoščim, ker ne rabim gledat na učinkovitost, pa tega ne delam zaradi šparanja, ampak ker pašejo med spanjem mrzli radiatorji. Vse kar ponoč ne rab delat, oddela v boostu zjutraj, tko da šparanja ni. TČ pa boostov ne mara in boš moral met stalno vžgano.

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Zeblo ga ne bo, če s plinom naštima 21,5°, pa vemo, da so radiatorji pri plinu ali olju 3/4 časa mrzli, 1/4 časa pa do konca gas. Pri TČ bojo stalno 40 - 45°. Pri očetu imam naštimano 42°C DV in bi mu še lahko znižal na 40°. Sam nisem jaz pagare. Naslednjo zimo (omrežnine) bova na novo optimizirala, urnike že furava.
Kje si pa to slišal??? Še nisi slišal za mešalne ventile, ki z mešanjem vode iz povratnega voda in vroče vode s pomočjo avtomatike prilagajajo temperaturo vode, ki jo pošiljajo v radiatorje? To, kar opisuješ, je mogoče še iz kamene dobe.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.293
113
Nisem še slišal za termostatske ventile, res ne. Opisovanje mora biti plastično, preberi kaj sprašuje model že ene tri mesece.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Mešalni/termostatski....potato/tomato ;)

Zdaj piše, da goni v radiatorje 40 stopinj 24/7 in če mu pri teh temperaturah spodaj ne zleze čez 21,5 s to T ne bo šlo, ker je treba met vseen nekaj rezerve za nižje temperature. Tole ta hip je bolj boga zima. Bo treba višje, al pa zamenjat radiatorje v spodnjem štuku za večje, potem pa bo šlo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Jest zdej direktno vidim razliko v potrebah hiše. Ko nafilam zalogovnik, je zvečer ponavad poln nekje 80-90% in mi ga naslednji dan v temle dreku sprazne do 16. ure. Če je zunaj -5 in sonce, je še neki sokca not še ob 18 uri. Pri TČ je pa še v toplotni moči razlika, ker se ne paca če ni vlage.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
preberi vse nazaj. imam vse tipitopi. Zdaj samo raziskujem ali bi res z nizko temperaturno zdržal, kot trdijo mnogi tukaj.
btw. kolko stopinj pa sploh pomeni nizko in kolko vioskotemperaturna ? verjento pri vsakem proizvajalcu druge C ?

Ob ustrezni izolaciji nizka temperatura zadošča za ogrevanje. Pri nas je stalno pod 40 stopinj v radiatorjih pa je temperatura kakršna si jo zaželiš (v povprečju se giblje med 35 in 40 stopinjami).

• Všeč mi je
Reactions: sad

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
Pri aktualnem vremenu se bo TČ defrostala vsakih 30-45 min. To traja nekaj minut in potegne toploto iz radiatorjev. To se bo čutilo, sploh če hiša ni izolirana. Zato je potreben zalogovnik.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
kolk vam moči kW zaugajo defrosti pri VODA-ZRAK ? kej zlo skače moč (ko ste v službi, da ne motite meritev) ?
na kolk moči kW vam "tečejo" te dni VODA-VODA, VODA-ZEMLJA sistemi ? kej zlo skače moč ?
10 kW Zubadan lahko potegne slabih 6 kW glede na 15 minutni odčitek na moj elektro. To se lahko zmanjša z nočnim načinom. Ne vem pa, ali kje po defrostu ali SV.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
10 kW Zubadan lahko potegne slabih 6 kW glede na 15 minutni odčitek na moj elektro. To se lahko zmanjša z nočnim načinom. Ne vem pa, ali kje po defrostu ali SV.

Hvala za ta info ! kar veliko mi zgleda 6kW :( upam, da je napaka, ker tole zna pri novih omrežninah biti nevarno :(

Sporočite še drugi vaše kW, max., avg. !! in sorto TČja.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.293
113
5kW Ariston cukne max 2,5kW - v praksi nikoli. Toplotna moč pri -7° = 5kW, pri +7° = 7kW.
11kW Ariston 6,9kW (3 faze). V praksi nikoli. Pol manj vleče. Sploh pa ne v 15 minutnem bloku.