katerga točno že?Zaradi takega mišljenja smo kjer smo.
katerga točno že?
10KW sisanja pri vseh porabnikih naenkrat je že mal bosa.
Koliko gledam statistiko imajo pa Finci dražjo elektriko kot mi. A imajo tolk visoki standard, ali so pač manj obremenjeni z BMW-ji, novimi fasadami po hišah, bazenčki pred njo, ter stanovanji za 500+ keur.+, kot smo mi? Ker mi gledamo da bi pri energentih (v zrak vržen denar) privarčevali maksimalno, da si lahko privoščimo druge materialne dobrine.Sva že pogruntala, da Finci nimajo problema, sam ti ne živiš na Finskem.
Koliko gledam statistiko imajo pa Finci dražjo elektriko kot mi. A imajo tolk visoki standard, ali so pač manj obremenjeni z BMW-ji, novimi fasadami po hišah, bazenčki pred njo, ter stanovanji za 500+ keur.+, kot smo mi? Ker mi gledamo da bi pri energentih (v zrak vržen denar) privarčevali maksimalno, da si lahko privoščimo druge materialne dobrine.
Je pa Ruusunen ob koncu še opozoril, da bi bile tako nizke cene lahko nevarne za prihodnje poslovanje operaterjev. "Če produkcija ni dobičkonosna, se jo po navadi umakne s trga."
Ravno sedaj sem bil na kavi z sodelavcem, ki mu pubec trenutno špila hokej na Finskem. On ravno trdi obratno, da na Finskem še nikoli ni zdržal v dnevni sobi, če ni imel oblečenega volnenega puloverja. Običajno imajo vsaj 2 stopinji hladnejše prostore, kot smo jih navajeni mi.Na Finskem imajo preveč elektrike: 'Prebivalcem bi lahko plačali za porabo' | 24ur.com
Medtem ko se večina Evrope še vedno sooča z visokimi cenami elektrike, so s Finske sporočili, da so njihove cene v sredo padle pod ničlo. Državi, ki se je še to zimo spopadala z mankom energije, je uspel presenetljiv obrat. Kako?www.24ur.com
Zanimiv je zadnji stavek:
Ker točno pojasnjuje, da je večina el distributerjev samo poskusila na lahek način zaslužiti.
Potem so zgleda samo za nas v apartmaju nastavili na termostat na 30. Ampak dvomim, je blo enako vroče tudi v šoping centrih, v restavracijah, še v santa parku bi se komot v kratkih rokavih sprehajal.Ravno sedaj sem bil na kavi z sodelavcem, ki mu pubec trenutno špila hokej na Finskem. On ravno trdi obratno, da na Finskem še nikoli ni zdržal v dnevni sobi, če ni imel oblečenega volnenega puloverja. Običajno imajo vsaj 2 stopinji hladnejše prostore, kot smo jih navajeni mi.
Ne, zadnji stavek pojasni, da so elektrodistributerji odvečni oz., da je konkurenca med njimi navidezna in namenjena ribarjenju v kalnem. Vsi bi z davkoplačevalskim denarjem gradili elektrarne, potem pa prek distribucijskih podjetij z mešetarjenjem kradli elektriko državljanom.Na Finskem imajo preveč elektrike: 'Prebivalcem bi lahko plačali za porabo' | 24ur.com
Medtem ko se večina Evrope še vedno sooča z visokimi cenami elektrike, so s Finske sporočili, da so njihove cene v sredo padle pod ničlo. Državi, ki se je še to zimo spopadala z mankom energije, je uspel presenetljiv obrat. Kako?www.24ur.com
Zanimiv je zadnji stavek:
Ker točno pojasnjuje, da je večina el distributerjev samo poskusila na lahek način zaslužiti.
Pričakujem od osebja foruma, da vsaj malce omejuje širjenje debate iz čisto eksplicitnega vprašanja v temi na vsesplošno "gostilniško" debato, ki je nepotrebna in uporabnikom, ki iščejo konkretne informacije, povzroča preglavice. Zakaj se ne odpre nova tema in je potem forum preglednejši?Vedno se lahko zraven postavi še nov trafo, ali pa se obstoječega zamenja za močnejšega. Ampak dokler na trafotu ne kurite varovalk ga ne bodo na zalogo šli menjavati...
No, da se vrnemo nazaj na TČ debato....
Kako široke imate notranje enote pri sistemih voda-voda/zemlja ? in visoke ? gre namest 60cm hladilnika do stropa ?
Ter če ima kdo zalogovnik vode zelo nizek in širok (da ga spravim pod stopnice). Jah v mali hiši živim.
(ja, da so pri voda-zrak notranje tako ugodni dimenzij 60cm že vem, a so me zasrbeli prsti za voda-voda/zemlja)
Problema v el.-en. omrežju sploh ne bi bilo, če ga ne bi šli uporabljat za nekaj, za kar se ga zadnjih 120 let, od kar se ga načrtuje, ni nikoli planiralo. Vedno je bil planiran z idejo večjih proizvodnih enot in množice malih porabnikov.Mi pa tudi če bi imeli še 5 JE, bi našli problem v el. omrežju.. ker pač tipično je npr v moji vasi kjer je cca 15 hiš , imamo en trafo na štangi, verjetno ni močnejši od 100kVA ? Kako nej bi to potem 15hiš cukala vsaka 10kW ?
Večinoma so širše. Vseh pač tudi ne poznam. Pa še dodatno vprašanje je bilo, tako da bodite uporabni,Saj imaš dimenzije vendar na internetu za vsako toplotno črpalko! Večinoma so vse takšne kot zrak-voda!