Katero steklokeramično ploščo?

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Katere prednosti ima plin pred dobro indukcijo?
  • Če zmanjka elektrike sredi kuhanja, si končal s kuhanjem. Pri plinu brez težav nadaljuješ.
  • Ni potrebna namenska posoda. Torej vse kar je za kuhanje ustreza. Ne samo materialno, tudi oblikovno.
  • Ni hladnih con. Plin enostavno lepše segreva posodo. Tudi na najmanjšem gorilcu je velika posoda bolj enakomerno segreta in lahko kuhaš. Na indukciji moraš bolj paziti na velikost grelca in velikost posode. In če kombiniram s prejšnjo točko... konec koncev lahko na plin daš tudi kar navadno litoželezno plato in dobiš ven gorenc plata žar. Mogoče malo ekstremno, ampak zna biti hudo praktično. Torej plin je precej bolj univerzalni in prilagodljiv.
  • Cena. Bi rekel da ceneno plinsko kuhališče je dosti boljše kot cenena indukcija.
  • Robustnost! Ob nesreči, ti indukcijska plošča poči in si končal.
Sem absolutno za indukcijo, ker ima zame bistveno boljše prednosti. Ampak ja, plin ima tudi svoje. Idealno zame je pa itak indukcija kot primarna in dodatna montaža dveh plinskih polj. Torej oboje! :)
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Če zmanjka elektrike sredi kuhanja, si končal s kuhanjem. Pri plinu brez težav nadaljuješ.
Kolikokrat pa tebi zmanjka elektrike, da je to dejansko potencialna težava?

Ni potrebna namenska posoda. Torej vse kar je za kuhanje ustreza. Ne samo materialno, tudi oblikovno.
Načeloma drži, ampak večina že ima posodo, ki je ustrezna za indukcijo. Je pa res potrebno vzeti v obzir.

Ni hladnih con. Plin enostavno lepše segreva posodo.
Odvisno od kuhališča.
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Ni nujno, da ima iste funkcije. Lahko, da ima boljšo elektroniko od te "slovenske" in je zato lažje kuhati na njej (ne vklaplja/izklaplja kuhališč). Cena je res visoka, ampak se lahko dobi tudi po zelo ugodni, celo konkurenčni ceni.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Pa kaj ma kle veze plin. Je dec reku, da nima placa za jeklenko. Pol je indukcija pač edina prava izbira. Mogoče en plac steklokeramika, če so kake posode pr hiš, k še niso za stran.
 

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.380
3.475
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net

igi

Guru
13. okt 2007
5.618
1.215
113
Celje
No
Ali pa:

No tudi jaz bi počasi steklokeramiko vrgel ven in vzel indukcijo.

Jaz v 13 letih ne vem če sem 2x potreboval 4 kuhališča hkrati. Sem pa imel večkrat težave z velikostjo posod, ki sem jih želel naenkrat uporabljati in niso šle gor.

A ima kdo kaj z recimo tremi kuhalnimi ploščami?
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.226
6.766
113
A ima morda kdo izkušnje s temle:


Točno s to ne, imam pa 6 let staro boschevo serijo 8. Marsikateri problem iz teme o problemih z indukcijo mi je nepoznan... Segreva enakomerno, zadeve (v mojem primeru pribor) v predalu pod njo se ne segrevajo, saltanje je udobno in ni treba 15x tapknit, da kam prideš... Skuha se tudi tko, kot sem si zamislila. Tko da ne vem, sumasumarum zadovoljni in srečni vsi, ki imajo z njo opravka.
 

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.407
9.676
113
EU
  • Če zmanjka elektrike sredi kuhanja, si končal s kuhanjem. Pri plinu brez težav nadaljuješ.
  • Ni potrebna namenska posoda. Torej vse kar je za kuhanje ustreza. Ne samo materialno, tudi oblikovno.
  • Ni hladnih con. Plin enostavno lepše segreva posodo. Tudi na najmanjšem gorilcu je velika posoda bolj enakomerno segreta in lahko kuhaš. Na indukciji moraš bolj paziti na velikost grelca in velikost posode. In če kombiniram s prejšnjo točko... konec koncev lahko na plin daš tudi kar navadno litoželezno plato in dobiš ven gorenc plata žar. Mogoče malo ekstremno, ampak zna biti hudo praktično. Torej plin je precej bolj univerzalni in prilagodljiv.
  • Cena. Bi rekel da ceneno plinsko kuhališče je dosti boljše kot cenena indukcija.
  • Robustnost! Ob nesreči, ti indukcijska plošča poči in si končal.
Sem absolutno za indukcijo, ker ima zame bistveno boljše prednosti. Ampak ja, plin ima tudi svoje. Idealno zame je pa itak indukcija kot primarna in dodatna montaža dveh plinskih polj. Torej oboje! :)
Dodaj še: priključna moč hišne varovalke je lahko manjša.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.043
-8.679
113
40-50 let nazaj, kolikor je starost povprečnega bloka, štromarji nekako še niso imeli v mislih indukcije
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Pa jo imas kdaj v polnem obratovanju? Jaz imam Bosch z isto mocjo, pa nikoli ne obratuje na polni moci. Ne vem kaj bi moral kuhati, da bi potreboval toliko moci.
 
I

Izbrisan uporabnik 3287

to je max poraba v polni porabi. torej vse zasedeno in prizgano na polno. kaj bi moral kuhati? pojma nimam. se pa sigurno kdo najde, ki tudi to pocne. k
kateri bosch imas? tudi z vgrajeno napo?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
40-50 let nazaj, kolikor je starost povprečnega bloka, štromarji nekako še niso imeli v mislih indukcije
Jasna stvar. Sem že videl praktično novogradnje, v kuhinjo pa zvlečena sam ena faza o tem govorim. Nazadnje sva se z bratom cel popoldne je. Bala, da sva dobila še dve žili skoz.