Kateri sušilni stroj?

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
95
196
33
V stanovanju, ki ga oddajamo, je Bosch serije 2. Brez ene same okvare že 12. leto. Kljub temu, da je entry-level model. Tako da moje dobre izkušnje so na strani Boscha.

Novega Gorenja pa se ne dotaknem več niti s palico. In kolikor slišim od kolegov, nisem edini s takim mnenjem o Gorenju. Niso to več mašine izpred 30+ let, ko si še lahko računal, da bo delalo 15+ let, in ko se je večino stvari še dalo enostavno popravit za majhen denar.

tony

Guru
23. jul 2007
11.258
1.968
113
Malo sem out? imam 15 let starega... hočeš reči, da so danes sušilci brez filtrov?!
Poceni rang Gorenje in Beko SŠ imajo samo tisti obični provizoriš filter v bobnu, pred kondenzatorjem pa ničesar.

Bosch za 650 EUR ima filter iz 2 cm debele pene, temu sistemu pravi EasyFilter. (Še dražji Bosch ima samočistilni kondezator, kot tvoj SŠ.)

V najemu sem nabasal na takega 8 let starega Gorenja brez filtra, znotraj ohišja stroja (zunaj bobna!) je bilo kilograme muck.

tony

Guru
23. jul 2007
11.258
1.968
113
Pa saj imaji vsi stroji filtre ki naj bi se jih čistilo po vsakem sušenju,....sicer kmalu praktično suši ne več ker ni
pretoka zraka.
Imamo še 1ga "precej starega nIzkocenovnega" in ima 2 filtra pred kondenzatorjem.
EasyFilter je nekaj drugega:

Karkoli samo pralno-sušilnega stroja Gorenje ne.

Nabavili smo pralno-sušilni stroj Gorenje (jebiga, selitev in vsi stroški, povezani z njo, takrat smo pač gledali na finance) in po cca. letu in pol je ribnil ležaj. Ne da se ga menjat, ker je zalit v kad. Celo kad menjat pa je menda ekonomsko neupravičeno, zato zamenjajo kar cel stroj. Najprej čakaš kot budala serviserja, da se prikaže in potrdi diagnozo ter da naprej nalog za zamenjavo. Novega potem pripeljejo točno na 45. dan, zadnji dan, ki ga imajo po zakonu. Vmes se znajdi kot veš in znaš.

Okej, prvič smola, drugi bo valda delal. Jok brate. Po cca. 2 letih crkne. Glede na izpisan error nekaj na elektroniki. Spet odločijo, da ne bodo popravljali, ampak menjali. In spet čakanje, da ga pripeljejo točno na 45. dan.

Tokrat sem po 1 tednu popeezdil. Njih ne zanima, kako boš teh 45 dni pral. Oni si lagano vzamejo ves čas, ki ga imajo po zakonu. Sem šel v Merkur in nabavil Bosch serije 6. Upam, da bo ta zdržal vsaj teh 5 let garancije brez okvare, ker Gorenje izgleda niti 5-letne garancije ne zdrži.

Na 45. dan potem pripeljejo novega Gorenje. Je še zapakiran v kleti. Sem ga hotel dat na Bolho, pa oklevam, ker ne bi rad, da me novi lastnik prekolne, če bo glede na naš dosedanji track record Gorenje pralno-sušilnih strojev tudi ta v 2 letih shodil.

Vsi trije so (bili) made in China.

Ne razumem njihovega poslovnega modela. Jasno mi je, da je Gorenje v zadnjih letih izgleda šel s kvaliteto po hribu navzdol. Ampak da stroj ne zdrži niti garancije in ga morajo vsakih par let menjati v garanciji ... kako se jim to sploh finančno izide?

Kakorkoli, Gorenje ne diram više ni štapom. Še ostalega, kar je od Gorenje v bajti (hladilnik, zamrzovalna omara, indukcija) postopoma zamenjujemo, ker jim ne zaupamo več. Zamrzovalna omara je že zamenjana, ker nočem en dan priti v klet in videti, da je šlo za par 100€ hrane v maloro.
Sem pred časom bral na velenje.com debato okrog teh zadev in je nekdo (očitno pozna špil) napisal da se v pomivalce vgrajujejo črpalke ki glih za glih (iz)črpajo vodo, tako da lahko tudi iz novega stroja ne dobiš povsem čiste posode ven. da pa stroj ribne v času garancije pa itak ni debate. Če grobo pogledaš Gorenje je ukinilo cel kup low cost brandov (mura, etna koerting, sidex, pa še kaj bi se našlo), to sedaj nadomeščata Hisense, gorenje, višje asko.

Glede politike, 3/4 robe dela kitajc samo broška je druga, nekaj delajo srbi, nekaj se pokupi po EUju in to je top. V Velenju se morda del kak Asko, pa kaka malenkost. No pa televizije sestavljajo

Že leta nazaj je en od njihovih serviserjev svetoval (tko v klepetih) naj raje posežejo po beku kot po gorenju ker jih bo maj bolelo

• Všeč mi je
Reactions: Silos in tony

tony

Guru
23. jul 2007
11.258
1.968
113
Moje razumevanje je, da imajo tole vsi SŠ (podobnega, le iz samo enega kosa, je imel tudi 30 let star Candy).

Nekateri pa nimajo ne samočistilnega kondenzatorja in ne penastega filtra pred kondezatorjem, ki sem ga linkal zgoraj. Tisti % muck, ki ga filter v bobnu (iz tvojega linka) ne ujame, se potem nabira znotraj ohišja SŠ.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe