kateri port uporablja utorrent?

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Na routerju imam možnost "Bandwidth Management ". Rad bi omejil upload za utorrent. Problem je, ker ne morem tega storiti za določen lokalni IP, ampak samo za določen port. Torej kateri port naj omejim?

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
v utorrentu greš pod options --> preferences --> connection.

Sicer pa, zakaj kompliciraš, če lahko že omejiš v samem utorrentu?

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
načeloma nimam dostopa do drugih računalnikov, torej ne morem namestiti programačka za omejevanje ali nastavitit direktno v utorrentu.
imam pa podatek o lokalnem ip-ju, ki pa mi pri mojem routerju ne pomaga, ker ima samo opcijo "omejevanje upload-a glede na port"

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Zakaj pa nisi takoj povedal, da do računalnikov nimaš direktnega dostopa? Poglej, če tvoj ruter podpira bandwith monitor. Tam lahko pogledaš, skozi kateri port poteka največ prometa.

EDIT: kaj pa port forward? Poglej kateri port je forwardiran.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nima veze, promet lahko teče po outgoing povezavah.

Številka porta je več ali manj "naključna".

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Tole bo yeba. A router podpira qos, da omejiš torrent promet?

Če ne bi jaz pogledal za alternativni fw za tvoj router. Tak, ki podpira omejitev hitrosti po IPjih in / ali qos.

Q: kaj pa je sploh razlika, če imaš za torrent odprt (forwardiran) tisti port? Nekje v spominu imam, da v tem primeru promet šiba precej hitreje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Koristi ti le QoS, ki prepozna tip prometa.

Za OpenWRT(v1.0) je recimo tak. Sicer je mali kaos na tem območju, ampak meni dela (sicer nisem ne vem kakih testov delal ....)

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Jasno, da mora prepoznat torrent traffic, drugače nima smisla.

Jest mam tudi precej solidne izkušnje s Tomatom. Razlika z ali brez qos je precejšnja. Torrenti mi na 8/1 šibajo do 940kB/s, če ni drugega prometa. Če pa je, se torrenti ustrezno shapeajo, voip, surfanje, vpn, remote access pri tem ne trpijo. Je sicer razlika pri hitrosti, ampak je še vedno sprejemljivo. Sem tudi imel pipo za torrente še bolj priprto, takrat pa razlike praktično ni bilo. Ampak je hudourniški film tudi hodil do mene več kot 15min
wink-1.gif

@alcazar: kaj imaš za en router? Mogoče zanj obstaja boljši fw.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Asus wl-500g deluxe
To imam jaz.
OpenWRT gor.
(razen če ima kdo boljši predlog, konfiguracija QoS je malo "amaterska" pri OpenWRT - v1.0)

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Sem skoraj ziher, da dd-wrt teče na tem Asusu.

Za Tomato pa piše takole glede podpore Asusa:
Asus WL500G Premium (no USB support), WL500GE, WL520GU (no USB support)

Njihovih modelov ne poznam in naj to dešifrira kdo drug.

To sta edina alternativna fw-ja, ki sem ju preizkusil. Razlika je predvsem, da ima dd-wrt ima več funkcij. Sam sem prestopil na Tomato, ker mi je deloval hitreje in bolj stabilno (že pred časom), poleg tega pa ima zelo dober QoS.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Potem je odgovor jasen. alcazar: naloži QoS ustreza.

Ni nobena kunšt, tudi web gui je precej enostven za uporabo. Priporočam pa, da si prej prebereš navodila, wiki, faq. Predvsem glede resetiranja routerja in brisanja nvram-a pred in po nadgradnji. To lahko povzroča največ težav.

B.