kateri ima najboljše luči?

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
685
51
28
Servus!
Bolj so kratki dnevi, bolj pogosto človek opazi, kako bedne luči ima. In potem se sprašujem, kateri od trenutno razpoložljivih novih avtov ima najboljše luči. Najbolj mi je kritična vožnja po avtocesti. Na trgu je kar nekaj vozil, ki imajo (možnost) LED (leon, passat, astra...) So vsi približno tam/tam, ali kateri bistveno odstopa v pozitivni ali negativni smer? Je LED na splošno boljši od xenona ali ne?
Zaželena predvsem mnenja tistih, ki so luči že preizkusili v temi.
Aja, pa dajmo se omejiti na vozila do max 40k EUR.
hvala in lp!

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Sam se veliko vozim ponoci, avtocesta mi ni tak problem, kot regionalke, kjer se se crt ne vidi. Sploh po dezju.
Kolikor sem vspel probati led, xenon in po opazovanju, ko vozis za avtom ki xenon ali led, nekako xenon trenutno senima konkurence.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Enkrat je šel mimo mene ta novi Golf, pa je svetilo, kot za stavo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
meni je ksenon že vedno tako tako ... dvorezen meč. enostavno, ker če si v avtu, ki ima ksenonke, vidiš (načeloma) super, če pa si v avtu, ki se pelje nasproti ksenonašu, pa vidiš en K ...
tongue-1.gif

vem, da smo rekli, da se držimo do 40.000€ ranga, ampak enostavno ne morem mimo led luči v BMW serije 7 - enostavno vrhunsko, prilagajanje nasproti vozečim, vidno polje in vse ... zakaj to omenjam - ker naj bi nova Astra imela nekaj podobnega, in me res zanima, če bo zadeva funkcionirala podobno ...

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
V avtih za množice, je sedaj vsekakor astra favorit sem mel priliko testirati te adaptivne luči na astri in so super, sam imam na mondeotu tudi adaptivne led luči pa so se mi te od astre zdele malenkost boljše bolj nasičen in močen ter lepo ostro odrezan snop. lahko pa da je tudi samo okolica vplivala na to, osvetlitev cest. Saj je takrat tudi insignia veljala za top kar se luči tiče, sedaj ko so pa to stari avti pa vsakega preklinjam ko ma pokvarjeno to avtomatiko, ker mu kuj sveti vse na polno in povprek. Je pa bil enkrat en nemški test kjer je ford kuga prvi model zmagala med halogenskimi žarometi.
bmw 7 mislim da laserske luči ali nekaj takega.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
meni je ksenon že vedno tako tako ... dvorezen meč. enostavno, ker če si v avtu, ki ima ksenonke, vidiš (načeloma) super, če pa si v avtu, ki se pelje nasproti ksenonašu, pa vidiš en K ...
tongue-1.gif

vem, da smo rekli, da se držimo do 40.000€ ranga, ampak enostavno ne morem mimo led luči v BMW serije 7 - enostavno vrhunsko, prilagajanje nasproti vozečim, vidno polje in vse ... zakaj to omenjam - ker naj bi nova Astra imela nekaj podobnega, in me res zanima, če bo zadeva funkcionirala podobno ...

Matrix LED od Audija še vedno nima konkurence, meni osebno pa Astrine LED luči delajo enako dobro kot BMW 7 luči.

Skratka (če se omejim na tiste, ki so izstopali toliko, da so mi ostali v spominu): Astra ima fajn (in edina inteligentne), od ostalih pa Leon, recimo. Velika večina tistih, ki ima reflektorske LED (razni pežoji, mondeo ipd) meni niso fajn in so slabše od ksenonov. Predvsem moti zelo izražen vijoličasto-moder rob snopa.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Kakšna pa je točna tehnična razlika med reflektorskimi LED in tistimi LED,ki jih ima Astra ali Audi? A ima isto razliko tudi VW Passat (LED low vs. LED high)?

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
novi bmw 7 ima laserske luči ki se ne samo prilagajo višino snopa ampak tudi širino, krajši levi snop ipd....

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Ja ima laserske,ampak za doplačilo 3.500 eur. Sicer zanimivo,tudi LED prilagodljive luči so za doplačilo 2.000 eur pri novi sedmici. A serijsko so pa LED neprilagodljive?
tongue-1.gif

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
res je, sam sem imel golfa 7, bixenon, pa je svetil res fenomenalno.
po mojem občutku celo bolje od trenutnega passata z led-high lučmi.

legenda

Pripravnik
10. feb 2008
152
0
16
VW Passat : LED Low žarometi, ki prinašajo izboljšano osvetlitev (640 lumnov in 12 LED diod), in LED High, ki zagotavljajo boljšo svetilnost (1100 lumnov in 32 LED diod) ter sledenje vožnji.

Sam imam LED High z Dynamic light Asist in proti prejšnim xenonkam razlika ogromna v prid Led.
aplauz.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
novi bmw 7 ima laserske luči ki se ne samo prilagajo višino snopa ampak tudi širino, krajši levi snop ipd....
Kar se ne more primerjat z matričnim žarometom.
Bo pa zanimivo čez 1 ali dve generaciji: laser na matrico cca 64.000 premičnih zrcal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Kakšna pa je točna tehnična razlika med reflektorskimi LED in tistimi LED,ki jih ima Astra ali Audi? A ima isto razliko tudi VW Passat (LED low vs. LED high)?
Reflektorske led so čisto simpl, v bistvu je v luči za lečo namesto klasiæne žarnice ali ksenon žarnice kot vir pač LED vir svetlobe (pač par LED diod v enem svetilu). Leon ima recimo več malih parabol z led virom svetlobe, matrične so tu še (po številu segmentov in svetlobnih virov v njih) še par korakov naprej (kvaliteta njihovega delovanja pa je odvisna ravno od tega, koliko ločeno nadzirljivih virov svetlobe imajo in kakšni senzorji in računalnik jih krmilijo).

Evo, tule spodaj poglej pri dnu članka, je primerjava par avtov z halogenkami, biksenoni, projektorskimi LED, segmentnimi LED z več viri in Matrix LED, tudi s slikami: http://www.avto-magazin.si/aktualno/aktualno-avtomobilske-luci/

Nazadnje urejeno:

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
Kar se ne more primerjat z matričnim žarometom.
Bo pa zanimivo čez 1 ali dve generaciji: laser na matrico cca 64.000 premičnih zrcal.

Ti povem kaj bo: 64000 mehanskih zadev ki se lahko zjebejo. Kar je posledično vsem strojnikom in štromarjem jasno, da ne bo šlo v to smer. Igralo se bo s fiksnimi zadevami in samo še z količino in napajanjem LEDik.
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Razloži to razvojnikom, ki so si izmislili Matrix LED - trenutno se namreč taisti gospodje ukvarjajo tudi z matričnimi laserskimi žarometi. Na predstavitvi novega R8 je večina novinarjev besno stala v vrsti za na stezo, pa sem si čas vzel ze ene pol urce debate z enim od njih ( preden sem šel na stezo ) ...
Pa malce popravim oz dopolnim: vsako zrcalo ima le položaj on in off - pa ni nujno, da so fizično pomična.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Me pa zanima kako se bodo te led in laser zarnice menjale. Najbrz kar cela luc... Se bo pac razbila ko bo zavarovana. Sedaj si samo zarnico zamenjal za ceno enega piva.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
saj že pri starejših vw, ki majo zadaj led, moreš celo luč menjat. je bila tema na alterju, da mu na golfu sam pol luči dela...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Sem bral tisto storijo. Sedaj pa si predstavljal te fensi luči, ki stanejo pol clia kot dodatna oprema (kot rezervni del pa celega clia) ko bo ta cez x let zacelo crkovat. Ce bos imel zavarovano jih bos razbil, sicer pa.... Predelal na navadne ce bo mozno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Reflektorske led so čisto simpl, v bistvu je v luči za lečo namesto klasiæne žarnice ali ksenon žarnice kot vir pač LED vir svetlobe (pač par LED diod v enem svetilu). Leon ima recimo več malih parabol z led virom svetlobe, matrične so tu še (po številu segmentov in svetlobnih virov v njih) še par korakov naprej (kvaliteta njihovega delovanja pa je odvisna ravno od tega, koliko ločeno nadzirljivih virov svetlobe imajo in kakšni senzorji in računalnik jih krmilijo).

Evo, tule spodaj poglej pri dnu članka, je primerjava par avtov z halogenkami, biksenoni, projektorskimi LED, segmentnimi LED z več viri in Matrix LED, tudi s slikami: http://www.avto-magazin.si/aktualno/aktualno-avtomobilske-luci/

Super fotke
zmaga.gif

Še P.S.: tungsten je angleško ime za volfram
zmaga.gif