Kaminska peč

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Lep pozdrav!

Torej, v delno podkletenem stanovanju bi rad imel "dodatno gretje". Prostor se pozimi greje z dvema velikima radiatorjema, pa vendar bi rad nekaj za vmesno obdobje... In sem razmišljal o postavitvi kaminske peči. Prostor je velikosti 6,5 x 4,5 x 2,2 metra, kar znese cca. 65 kubičnih metrov. Poleg tega bi se lahko ogrevala še sosednja majhna kuhinjca in predsoba. Dimnik je tudi v prostoru. Okoli bajte, pa se vedno kaj najde za pokurit...

Gledal sem recimo kaminsko peč v Bauhausu za cca. 250€ moči 5 kW, za ogrevanje prostora do 110 m3. Ker gre za "začasen" bivalni prostor se v kaj večje stroške ne bi spuščal. menite da bi omenjena peč zadoščala? Zanimivo mi je to, da se te peči tako zelo cenovno razlikujejo...

Še eno vprašanje: po tleh so ploščice, preko njih pa je pluta. Je dovolj da se preko plute položi le steklena talna plošča? Plute namreč ne bi rad rezal...

Kakršen koli nasvet v tej smeri je zelo dobrodošel...
wink-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Po moje bo tole več kot dovolj.
Jaz imam v stanovanju kamin od Plamena. Ne vem sicer koliko kW, vendar kolikor sem gledal ostale modele in njihove specifikacije, bi rekel okrog 9kW.
Zadeva je super. Pozimi za ogrevanje uporabljava več ali manj samo kamin, čez dan je odprt samo en radiator, da se preveč ne razhladi. Uporablja se za ogrevanje dnevne sobe, jedilnice in kuhinje (v stvari je to en velik prostor), je pa vse skupaj mansarda in na sredini je ena precej visoka frčada, tako da se precej toplote "zadržuje" tam.
Mislim da je bilo kakšni dve leti nazaj, ob malček hujši zimi, ko sva čez popoldne pozabila zapret okno (v bistvu priprto, na kipanje) in odpret radiator. Zvečer ko sva prišla domov, je bilo noter mizernih 15 ali 16 stopinj. Takoj sem zakuril, v kakšni urici se je temperatura dvignila na 18 stopinj. Dokler sva povečerjala in zavzela pozicije na kavču, je bilo že proti 21 stopinjam.
Edina reč, ki zna včasih malo zezat je vzdrževanje temperature. Sploh, če nimaš pravih drv (kar se velikosti tiče). Jaz načeloma zakurim z drobižem, gor postavim eno malo večje drvo. Ko se zadeva fajn razgori, vržem gor še kakšni dve malček konkretnejši drvci, potem pa vzdržujem žerjavico z malo manjšimi kosi. Pri tem je pretok dimnika na minimumu.

Glede tega kaj gre spodaj pa ti bo kdo drug svetoval.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Sem danes malo letel v Lokaterm in ugotovil, da se kamini predvsem cenovno razlikujejo zaradi oblog, ki akumulirajo toploto. Vendar se mi te obloge zdijo prekleto predrage. No, nekaj je tudi stvar dizajna. Sem se pa odločil, da grem še malo v ogledovanje, ker so cene zares zelo različne.

Mislim pa, da bi zgoraj omenjeni kamin popolnoma zadostoval. Ne vem kakšne akumulacije ne potrebujem, saj v omenjenem prostoru ne spim, pa tudi cele dneve ne visim tam. Če pa že, bom pa že 2x zakuril...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jst sem tudi malo gledala Lokaterm kaminske peči...pa se na te stvari ne spoznam preveč. Mi doma smo pred leti imeli tako veliko litoželezno peč od Lokaterma in je bilo še zjutraj malo toplo, ker se je celo noč ohlajala in oddajala toploto [kuriti smo nehali, ko smo šli spat, t.j. okrog 22h zvečer]. Ali so te kaminske peči po istem principu narejene. Namreč, v novem domu se bova sicer ogrevala na centralno, vendar pa bi to kombinirala s kaminsko pečjo, ki bi jo postavila v dnevno sobo - imava pa potem odprt sistem, t.j. z oboki povezano dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Poleg tega iz jedilnice peljejo stopnice v mansardo in bo tudi odprt sistem. Predvidevam, da bo šla toplota potem tudi gor v hodnik masarde? Kako moč bi morala imeti, da bi zadevo čim bolj ogrelo...Spodnje nadstropje je cca. 60 m2 (te trije prostori)....verjetno bi bilo dovolj 9 kW?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
več kot zadosti je taka peč
sem z neko tako podobno pečjo, sicer lokaterm ( verjetno model Tamar - vsaj tako izgleda ) , brez težav ogreval vikend - soba okoli 30 kv metrov iz pod 5 stopinj na več kot 20 st v dobri uri in pa še hodnik in delno ena soba so se temperirali na okoli 15 st. stara bajta, brez izolacije enojna okna
sedaj pa sem to prestavil v novogradnjo in jo imam za prehodna obdobja- če sonce zataji, ogrejem bajto nad 25 zelo hitro, tako da moram prav paziti da ne naložim preveč

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ločiti je treba tri tipe

eno so 'kaminčki', železne posode za kurjenje
drugo so tolozračni kamini, železne dvoplaščne posode za kurjenje
tretje so akumulacijski kamini, železne posode za kurjenje oblečene v šamot, ki akumulira.

sam ima sredno izbiro. cel dan kurjenja..s knkretnimi drvmi, 80 kvadratov prostor na 30 stopinj..mansarda 100 kvadratov za dve tri stopinje gor..pa je obloga z zunanje strani komaj mlacna.

ko nehas kurit, se v dveh, treh urah ohladi in to je to.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
vprašanje ali ima has res zkoristek kuriva 81%. lokatermova naj bi imela 75% ima pa dodatno oblogo za akumulacijo
bi pa človek to moral v živo videti, da dobiš občutek kako je to narejeno, ker se recimo tiste iz teh obi in bau trgovin konkretno razlikujejo od recimo lokatermovih ( izdelava, materiali ). osnovan izvedba hasove je kar lažja od lokatermove - to pomeni tudi manj akumulacije.
dobi ponudbo za obe + tehnični list

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ohladi se kamin

kar je povsem normalno, sej se prostor ohladi za dve stopinji, ko odpreš vrata in začne toplota na polno uhajat v etažo višje.

toplozračni kamin ne akumulira. ni anrejen tako. vprašanje je kaj rabiš.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Evo, da "odgovorim sam sebi", mogoče komu pride prav...
wink-1.gif

Torej, kupil sem omenjeno zadevo v Ljubljanskem Baumaxu za 240 €. Potrebno je bilo dokupiti cevi, največjo izbiro dolžin in pravo barvo so imeli v Obiju (KR).
zmaga.gif
Da smeti ne bi letele pod ploščo, sem v Creini dobil za to namensko tesnilo za cca. 20 €.

In kako deluje v praksi? Naravnost odlično!
aplauz.gif
Najprej sem se malo lovil, kako sploh dobro zakuriti. Če dobro naložiš in če je gorenje dobro, se šamot lepo svetlo obarva, pa tudi dima ni in vlek je veliko boljši.

Na začetku uporabe kamina je potrebno kamin dodobra pregreti, saj je smrdela barva. V glavnem, nekje štiri ure sem polno nalagal in tako sem se znebil smradu po barvi. Pri tem je imel prostor z odprtim oknom celih 27 stopinj.
grin1.gif

Če kdo razmišlja tako kot sem jaz, je to prava odločitev... Občutek sedenja na naslonjaču ob kaminu je zakon.
zmaga.gif

Še fotka:

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Še en nasvet. Jest mam eno veliko od Lokaterm in težava pri teh pečeh je, da imajo premajhno akumulacijo, skratka premalo obloge. Zato sem nanjo naložil en kup šamotnih opek, kakih 150kg. Peč je še zjutraj ornk topla (prej je bila že hladna), pa ogreje se bolj enakomerno. Mogoče je smiselno probat na tvoji...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Kaj pa vem... Nimam potrebe po akumulaciji, ampak bolj po čimhitrejšem zagretju prostora... Pa še vpetja nimam za obloge...

Se mi pa zdi, da skoraj toliko toplote kot gre iz kamina, gre še iz dimnika, tako da se splača imeti čimdaljši dimnik...

S čim pa kaj kurite? In kako velike kose kaj gor mečete? Briketi proti drvom, itd?

MultiX

Pripravnik
14. nov 2007
31
0
6
Jaz imam peč od lokaterma in jo lahko samo pohvalim.Kurim pa mešano.Zakurim z treskami in drvmi, nato pa po potrebi vržem še kakšen briket.Mislim da je od briketov manj pepela.Je pa ena slaba lastnost.Redno je treba čistiti steklo od znotraj ker se po parih kurjenjih skoraj nič ne vidi skozi.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Malo pepela je lahko tudi od drv (seveda primerno suha), samo morajo met konstanten optimalen dotok zraka. Če jih pa kuriš z malo zraka je takoj več pepela in pa šipa rata hitreje črna.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ne rabiš vpenjat, jest sem samo cegle gor naložil. Res pa je, da je moja peč večja in ni okrogla.

Kurimo pa na drva, večinoma bukev, 30-40 cm dolgi kosi.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
@Baltazar: kje pa si dobil obloge, kakšne si dal in koliko so te koštale? Čisto informativno...

@sasosa: naslov je v Mariboru, verjetno imajo tam salon...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sej pravim, niso obloge. Kup šamotnih opek sem naložil na peč, čisto po domače.