Kam po krvne teste?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne, tole je testiranje pred paleo "dieto", čeprav ni striktno paleo, ampak 30 20 50 razmerje, vseeno rabim nekaj OH
smile-1.gif
Ampak večina OH bo iz zelenjave/sadja, nič žitaric, stročnic ali škroba (edino sladki krompir).

Prej, torej tisti testi iz oktobra, nisem nič gledal na prehrano, jedel vse povprek. Tam nekje od novembra, decembra 2012, pa sem začel z bolj "zdravo" hrano, polnozrnate testenine, več jajc, sadni in zelenjavni šejki. Ampak počasi imam tega dovolj in zdaj je čas za pravo hrano
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne, paleo princip ampak s 30 20 50 razmerje. Pač meso, zelenjava, sadje, maščobe, brez žitaric, stročnic ali škroba (edino sladki krompir), brez mleka ali mlečnih izdelkov, torej bo kar razlika glede na to, kar sem zadnje 4 mesece.

Egg and bacon za zajtrk, ni boljšega
wink-1.gif

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
btw, kako človek izve, kateri tip krvi ima? Je zapisano na kartici in lahko recimo zdravnik "pogleda"?

Če to misliš "krvno skupino" - ne, ne piše na kartici.
Zastonj način, da jo izveš, je, da greš na krvodajalsko akcijo.
Ali pa če imaš npr. kako hudo poškodbo, pa potrebuješ transfuzijo - ti krvno skupino vedno določijo.
Sicer pa to delajo na zavodu za transfuzijo - samoplačniška zadeva.
Oz. na napotnico, če izvid potrebuješ za kak operativni poseg, kjer bi eventuelno potreboval transfuzijo.
Ženskam sicer krvno skupino določijo med nosečnostjo, ampka ta opcija zate odpade
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No, ampak kje pa je potem zapisana krvna skupina, ko se jo enkrat ugotovi? Kot otrok sem namreč bil na operaciji, in malo dvomim, da niso takrat ugotavljali katero skupino imam.

Ali se to potem vedno sproti ugotavlja, ko gre človek na operacijo? Bom šel dat enkrat kri, če bo dovolj dobra
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Pred posegom pri privatniku morem naredit teste
- hiv
- hepatitis c
- celo krvno sliko

Grem to lahko kje v Lj za đabe, morda samoplačniško?
Al morem it do svojga dohterja na drug konc slovenije?

Hvala!

Naj te ta privatnik poslje na preiskave in jih placa ce je tak privatnik.

On bi pobral denar za poseg, za vse ostalo pa mu se sladko jebe, oz bi lepo da javno zdravstvo njemu "pripravi" pacienta .

Tole je sicer star komentar, ampak je tema oæitno zašla na vrh, pa lahko povemo neko resnico, da ne bo nepotrebnega žolča. Privatniku je vseeno kdo mu "pripravi" pacienta. Lahko ga konec koncev tudi sam, vendar to ni v ceni posega, se pravi lahko računa dodatno. Če on sam ne opravlja teh storitev, bo cena toliko višja, ker bo za svoje delo "koordinatorja" tudi nekaj pobral, tisti, ki bo te preiskave opravil bo pa itak računal svojo običajno tarifo. Če pa se splošnjaki obnašajo kot branjevke na placu, da vsak lahko v ordinacijo uleti s "šoping" listkom, kaj bi rad, oni pa tako delujejo, je pa to problem javnega zdravstva. Če vidi potrebo, da se neka preiskava naredi, naj jo da narediti - če gre potem človek samoplačniško, toliko bolj razbremenilno za našo zdravstveno blagajno. Če potrebe za določene preiskave ne najde, naj mu pokaže vrata in naj si jih plača sam.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Pred posegom pri privatniku morem naredit teste
- hiv
- hepatitis c
- celo krvno sliko

Grem to lahko kje v Lj za đabe, morda samoplačniško?
Al morem it do svojga dohterja na drug konc slovenije?

Hvala!

Naj te ta privatnik poslje na preiskave in jih placa ce je tak privatnik.

On bi pobral denar za poseg, za vse ostalo pa mu se sladko jebe, oz bi lepo da javno zdravstvo njemu "pripravi" pacienta .

Tole je sicer star komentar, ampak je tema oæitno zašla na vrh, pa lahko povemo neko resnico, da ne bo nepotrebnega žolča. Privatniku je vseeno kdo mu "pripravi" pacienta. Lahko ga konec koncev tudi sam, vendar to ni v ceni posega, se pravi lahko računa dodatno. Če on sam ne opravlja teh storitev, bo cena toliko višja, ker bo za svoje delo "koordinatorja" tudi nekaj pobral, tisti, ki bo te preiskave opravil bo pa itak računal svojo običajno tarifo. Če pa se splošnjaki obnašajo kot branjevke na placu, da vsak lahko v ordinacijo uleti s "šoping" listkom, kaj bi rad, oni pa tako delujejo, je pa to problem javnega zdravstva. Če vidi potrebo, da se neka preiskava naredi, naj jo da narediti - če gre potem človek samoplačniško, toliko bolj razbremenilno za našo zdravstveno blagajno. Če potrebe za določene preiskave ne najde, naj mu pokaže vrata in naj si jih plača sam.

Zakon je jasen.

Zdravnik ki indicira preiskavo jo mora tudi omogociti. Vse ostalo je gobezdanje v prazno vkljucno z flancanjem o javnem zdravstvu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Najnovejsi rezultati:

celokupni holesterol: 5.92
HDL ("dobri holesterol", ki naj bi bil čim višji): 1.29
ldl ("slabi hol."): 4.38
trigliceridi: 0.55
glukoza: 3.8

komentar?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Najnovejsi rezultati:

celokupni holesterol: 5.92
HDL ("dobri holesterol", ki naj bi bil čim višji): 1.29
ldl ("slabi hol."): 4.38
trigliceridi: 0.55
glukoza: 3.8

komentar?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ker vem da rad prebiraš študije bi si lahko kakšno tudi o holesteroliu prebral, načeloma dobrega in slabega sploh ni....prav tako je pa bistvo velikost delcev LDL kar pa pri nas sploh ne merijo ampak računajo po splošnih formulah.
Nižje boš imel trigleciride, višji boš imel LDL (tp lahko opaziš tudi pri svojih merjenjih) ...na trigleciride vplivajo OH...več jih ješ, višji bodo, in nižji LDL...tako da je to "kar neki" sploh če se greš paleo ali keto. Sam sem sicer sedaj na keto...in čez mesec dva bo LDL na 7 kot nič....počutje,koncentracija,nenapihnjenost,3xmanj obrokov, boljše spanje, več energije, ni lakote, zgubil 2kg in 1cm v pasu v 3 tednih....telo pa v top formi....že vidim ko mi bo doktorca hotela turit kakšne tablete...hebemti farmacijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Res je, sem tudi sam hotel to napisati, pa prej ni bilo časa
smile-1.gif
Edino, kar se lahko povzame iz "naših" raziskav je razmerje TG/HDL, kar je pri meni 0.42, nižje kot je, boljše je. Pred par meseci sem imel to skoraj 1.0, torej je pozitiven napredek. Čeprav, kot si rekel, važna je samo velikost delcev.
Ko smo že pri tem, izvajajo kje pri nas merjenje velikosti delcev, če ja, kje, cena?

Za ThorZEN-a, in ostale, priporočam branje teh linkov:

http://eatingacademy.com/nutrition/what-is-cholesterol
http://eatingacademy.com/cholesterol-2/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i (sestavljeno iz 10 delov)

feler, kako pa zgleda tvoj tipični jedilnik?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kot sem sam okoli klical in prebiral po forumih nikjer pri nas tega ne merijo...zdej se malo pri študentkah medicine še menim če imajo kje na MF napravico oz. če je morda kje v zdravstvu ta opcija merjena da grem magari za poskusnega zajčka
smile-1.gif

Moj jedilnik, na hitro...tehtam niti ne več, včasih še kaj...zaradi občutka....jem sedaj 3 do max. 4x na dan...pač ko sem lačen in mi telo to pokaže...sem pa še nekako na prehodu na keto...bomo vidli kako bo v naprej.
Npr.
Zajtrk: 3 cela jajca, kos masla, polovica kosa kokosove kocke, olive, včasih še malo sladke smetane v jajca, slanina ipd.
Kosilo: 100g mesa, ribe (pišče,svinjina,postrv,morski sadeži, kakšna reberca, slanina, jetrca ipd.), mal popečenih bučk zalite z olivnim
smile-1.gif
, maslo, polovica kokosove kocke, kisla smetana, kakšna omakica iz avokada..
Večerja: enako kot zajtrk s tem da kombinacije menjam.
Pa žlica, dve ghee masla direkt v usta...pač čez dan, če začutim kakšno lakoto. Uporabljam tudi omega 3, whey samo še po treningu

Včasih čez dan še: makadamija oreščke+ghee maslo, keto junk: mascarpone+koksova moka+ malo wheya, tuna s kislo smetano olivami ipd, avokado + sol+kis+kisla smetana.....
Jedilnik je res raznolik, samo treba je pazit na razmerje M:B=70:30 oz. nekako tako okoli in potem prilagajaš. ...v glavnem top zadeva, OH sploh ne pogrešam, včasih me še zamikajo ampak to je pa vse....

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Razmerje je v %. Takšno zato...na hitro...takšno razmerje zato, da telo začne uporabljati za energijo ketone in ne glukoze, s takšnim razmerjem imaš pod kontrolo tudi apetit (ni lakote, boljše počutje, več energije ipd.), na googlu malo prečekiraj...vsekakor je dobro prvotno imeti manjše razmerje in opazuješ telo, testiraš razmerja in potem izbereš tisto katero ti je najbolj OK. Je pa tam nekje kot sem napisal.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Torej če ima nekdo 3000kcal dnevno, to pomeni 70% M in 30% B, kar bi bilo 2100kcal M (233g) in pa 900kcal B (225g)? Če ja, potem je to občutno preveč B, ker višek B se potem tudi pretvori v glukozo pa nisi naredil s tem nič
wink-1.gif

Tam nekje 1-1.5g B na lean body weight je dovolj, ostalo pa potem pač M.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
..do 20g je lahko OH katere se ponavadi ne računa (večina iz zelenjave ipd.)...probaj...potem boš videl...pusti že to teorijo in številke malo pri strani...
smile-1.gif
določeno količino B telo potrebuje v vsakem primeru, da optimizirano deluje. Tudi 3000kcal na keto bo preveč...verjetno nikoli ne boš tako lačen da jih boš dosegel....pri cik cak in običnem jedilniku si hitro na 3000kcal in še lačen...na keto mi je pa ponavadi pri 2100-2300 že vrh glave...čeprav niti ne računam več, jem ko sem lačen in ko telo to pokaže..to je pa 2-3x na dan max..vsake toliko časa sedaj na začetku se je potrebno zadržati ampak bo minilo.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To je ravno problem na keto, od kje dobiti hudičeve kalorije, ker če jem več mesa, gredo beljakovine "v nič"
wink-1.gif

No...kakšen kajmak, smetana, mascarpone...pa je rešena zadeva
wink-1.gif

2600kcal mi ni delalo težav, mogoče edino takrat ko sem poleg 250g jetr ruknil še 200g sira + kefir + kajmak, ampak je premalo...in zgubljam težo, zdaj štartam s 2800kcal, če pa bo še to premalo, pa bom moral še višje, potem pa je 3000 tu
smile-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kalorije 1,2,3 notri dobiš...cela jajca (jest jih po 6 na dan trenutno), maslo,kokosovo maslo (to vse lepo v usta in grizeš), makadamija oreščke, olive, slanina + to kar sem še napisal....na 3000 si hitro. Mesa imam max. 100g na dan, prej po 300-400g. VsaK dan mi bolj pašejo jacja in maslo...tudi želja po mesu gre počasi adio mio. Pa kkašne rastlinske maščobe odpadejo...več ali manj samo živalskega izvora.