Kam po krvne teste?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
ksz...

Kaj če se bi odprla nova tema, npr: Priporočljivi pregledi in bi tam not napisali vse preglede, katere bi bilo pametno, da bi odrasel človek opravil na vsake toliko časa glede na starost, pa naj bodo plačljivi ali samoplačljivi. Nekako imam občutek, da se za preventivo pri nas dela le v smeri "zdravo življenje", dejanskih testov pa se ne dela, kar pa vseeno ne bi bilo slabo, če bi se?

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ksz...

Mene pa zanima glede holesterola. Testi se lahko opravijo za tri vrednosti le-tega, eno bi naj bil "dober" holesterol, drugo pa "slab". Če grem samoplačniško naredit teste, kam se lahko potem obrnem z rezultati? Obstajajo kakšne tabele, kjer lahko človek to primerja, da sploh vidim kakšne so moje vrednosti, oz če je ok vse ali ne?

Okvirne, priporočljive vrednosti:
celokupni holesterol pod 5.0
HDL ("dobri holesterol", ki naj bi bil čim višji) nad 1.0
LDL ("slabi hol.") pod 3.0
trigliceridi pod 2.0

Če imaš katero od bolezni, ki so že same po sebi rizične za razvoj bolezni srca in ožilja (npr. sladkorna, po srčni / možganski kapi ipd.), so vrednosti še nižje - celokupni hol. pod 4.5, LDL pod 2.5.

Z rezultati se po moje obrneš na osebnega zdravnika ? Naj bi ti znal pomagati / svetovati ob patoloških vrednostih.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
kolk sm jaz svoje izvide gledal, je zraven pisalo tudi mislim da v oklepajih, kakšna naj bi bila normalna vrednost. Torej.... tvoja vrednost je x.x (x.x-x.x). Če si vmes...si dober. No, roseanne je pa očitno mal dohtarce.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Tako, sem končno šel dat kri, da preverijo vredosti holesterola, rezultati:

celokupni holesterol: 5.75
HDL ("dobri holesterol", ki naj bi bil čim višji): 0.99
LDL ("slabi hol."): 3.99
trigliceridi: 1.69

Glede na zgoraj napisano, so vrednosti malce nad "normalnimi". Komentarji ?

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
No ja, izvidi so malo nad priporočljivimi vrednostmi,
je pa treba gledati celoten kontekst - torej ali imaš še kakšno "srčno-žilnemu sistemu neprijazno stanje" (povišan pritisk, povišan krvni sladkor, družinsko nagnjenost k srčnožilnim boleznim, kajenje, morda že prebolelo kap (možgansko/srčno) .....).
Če je odgovor na vse "ne", potem ne rabiš kaj dosti storiti, razen kak popravek v življenjskem slogu (hrana, gibanje, stres) - tu imamo verjento vsi kakšno rezervo
smile-1.gif

Pa predvsem se ne sekirati zaradi teh mejnih vrednosti
smile-1.gif
- seveda to mislim v primeru, da nimaš kakšne pridružene bolezni, pri katerih bi bilo bližanje ciljnim vrednostim prpiporočljivo........

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne, nimam nič, v bistvu sem se šel testirat zaradi lastnega zanimanja, ne da bi bilo treba.

Občasno sicer kadim, ampak to je bolj, kako se reče, socialni kadilec, enako sem socialni pivec alkohola
wink-1.gif

Kako hitro pa se te vrednosti spremenijo? Saj ne da paničarim ali kaj, ampak vseeno bi čez čas šel spet pogledat, da vidim če se je kaj spremenilo, ker nameravam še več narediti za zdravje, predvsem gibanje + prehrana.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Prej kot čez par mesecev (tri, štiri, pet) ne hodi kontrolirat, ker se vrednosti ponavadi nižajo počasi - da ne izgubiš motivacije prehitro
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Potreboval bi te teste:

blood work:
Total cholesterol
HDL
LDL
Triglycerides
Glucose
LDL particle size
Glycated hemoglobin (Hba1c or just A1C)
C-reactive protein

Kako se to imenije pri nas? Mislim, da sem našel vse, razen LDL particle size in C-reactive protein. Kaj naj rečem v laboratorju, kaj mi naj testirajo, da dobim prave rezultate?

PS, ne me spraševat zakaj rabim
smile-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Adrialab, osnovni pregled ima večino tega če ne pa samo tole kar si napisal nesi tja in reči da to rabiš . Cena osnovnega pregleda je mislim da okol 25€ je pa tam še ogromne enih drugih zadev.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
wink-1.gif

Torej priporoča se, da človek ne pije/je nič vsaj 9 do 12 ur preden gre dat kri, razen vodo pač. Kako mi naj to rata, namreč zdaj je tako da pol ure pred spanjem še nekaj jem, drugače sem lačen.
Če pa se recimo napokam orenk 12 ur prej, pa to verjetno ne šteje, ker se itak hrana toliko dlje prebavlja?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.080
113
Daš kri v okviru redne krvodajalske akcije in te v roku dveh tednov obvestijo v primeru odstopanj oz. posebnosti.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tam pa res ne testirajo vsega živega. V glavnem jih zanimajo krvna telesca in sedimentacija. Seveda pa testirajo tudi na siflo in AIDS.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Total cholesterol, HDL, LDL, Triglycerides - lipidogram
Glucose - krvni sladkor
Glycated hemoglobin (Hba1c or just A1C) - glikiran hemoglobin
C-reactive protein - CRP

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

hehehe super si!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Nove vrednosti, od danes:

celokupni holesterol: 4.94
HDL ("dobri holesterol", ki naj bi bil čim višji): 1.06
LDL ("slabi hol."): 3.36
trigliceridi: 1.06

Še malo, pa bodo vrednosti normalne, upam
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
btw, kako človek izve, kateri tip krvi ima? Je zapisano na kartici in lahko recimo zdravnik "pogleda"?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
A tole se testiraš po paleo dieti, če sem nekje prov zasledil se sedaj tako prehranjuješ?
kako si se pa prej?