Kam naložit denar ?

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
naloži še graf od 1975 dalje, da se ne bo kdo prehitro pognal v nakupe...
odseki so vedno lepi za videt, celotna slika je pa bolj klaverna
evil.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Kaj pa priporočaš ?
Pa mimogrede, graf od 1975 dalje lepo pokaže, da je glede na inflacijo, povsem realna možnost da gre zlato na 2000€.

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
to je res, pokaže pa tudi, da kdor je takrat v 77-78 kupoval zlato, še je danes praktično v izgubi.
cheer.gif

Sigurno je pametno imet del premoženja v zlatu, hočem samo rečt, da se bo večina verjetno spet nasankala, ko bo pričakovala nevem koliko % dobičke v kratkem času.

V tem trenutku dnar na banko pa vezat, mogoče kakšen vzajemni sklad, ko pokriva kakšne tuje blue čipe, ti že kažejo neko stabilnost v poslovanju, če pa že delnice, pa nikakor na SLO borzi...

Za zlato pa ne vem no, balon je balon in to meni diši po balonu. V kolikor se ta kriza umirja, verjamem da zlato ne bo več zanimivo in posledično zna cena past. Če pa se bo zadeva vlekla, po vzoru japonske ampak na globalni ravni potem zna bit solidna naložba.
Moral bi bit jasnovidec
cool-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Trenutno je bolj važno zaščiti premoženje kot pa gledati na donose. Razne delnice meni zato niso všeč, banke pa še manj zaradi inflacije.

Kakšen argument je pa to proti zlatu, če si ga kupil leta 1975 si na izgubi ? lol. Večina ljudi tukaj še toliko stara ni.

Pri zlatu sem pa poslušal na finance forumu in ostalih še ko je bil po 500€ kako je zlato balon, še dobro da jih nisem upošteval, bedakov enih.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Poskusi nabaviti unco zlata ali zlatnik, porocaj kdaj je dobavni rok. Kriza se umirja?
aplauz.gif
Kriza se je šele začela.

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
ne vem zate, ampak zame je to argument, da kupim nekaj kot naložbo in v 30 letih ne pridem niti na nulo. Če pa aktivno trguješ na kratke roke, potem je pa tak vseeno kaj si kupil. Še z vsako delnico se da narest + ali minus, če imaš čas, znanje in živce
cool-1.gif

O zlatu se pač sedaj ustvarja neka fama, da bo rastlo v neskončnost. Isto kot naše nepremičnine še pred zelo malo časa nazaj.

Pač zadeva ni trotl ziher, kot sedaj vsi pumpajo. Dobro je, da vidiš celotno sliko, kar se mene tiče, mi graf zgleda identično kot pri vrhu iz 78, zaključke pač naj vsak potegne zase.

Če si kupil, si kupil v pravem trenutku, sedaj je na tebi le še to , da prodaš v pravem trenutku.
smile-1.gif

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
ja sranje se dogaja in to z grčijo nas lahko še drago stane...

nisem imel v mislih balkanskega oddelka, te države niso ravno neki faktor v svetovnem gospodarstvu... problem pa je, če te papke rešujejo države, ki pa so faktor ( kot se dogaja sedaj )...

drugače pa, če si ravno omenil čakalno dobo za zlatnike... še en znak, da ko se vse ovce poženejo v eno smer, je čas za izstop...
smirk-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Nisem mislil Balkana.

Problem ni samo Grčija, Španija je dobila opozorilo IMFa, Portugalska, Italija ter še kdo ima resno krizo.

Rajši zlato kot pa ničvredna valuta, ki nima realne osnove. Jutri je lahko EUR=0, kar je lahko dejanski scenarij, če se zadeve ne bodo umirile.

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
ja rožnato ni nikjer, samo ne pozabi borza (zlato) deluje po principu kakšna so pričakovanja v prihodnosti in nima kaj dosti veze s trenutno situacijo . brookerji trdijo da nekje 6-9 mesec v naprej..

da bi pa se jutri zjutraj zbudil, pa da bi bil € = 0, pa se ne rabiš bat. Strah ima velike oči, sploh ko zadeve ne tečejo v pravo smer...

Če bi se vsi ti napovedani scenariji zgodili, bi morala ZDA že vsaj nekajkrat propast, z dolarjem pa bi morali koze futrat
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
ne vem zate, ampak zame je to argument, da kupim nekaj kot naložbo in v 30 letih ne pridem niti na nulo. Če pa aktivno trguješ na kratke roke, potem je pa tak vseeno kaj si kupil. Še z vsako delnico se da narest + ali minus, če imaš čas, znanje in živce
cool-1.gif

Čisto vsako delnico in sklad ti lahko pokažem na nek datum in rečem, evo kaj če si pa kupil točno tedaj, si še vedno na izgubi. To ni noben argument.

No sem šel še pogledati graf, žal je tvoj argument že zastaral kot kaže.

gold_all_data_o_usd.png

Poleg tega so dobički od zlata neobdavčeni, z malce truda je vse anonimno, pa še na nulo ne more nikdar pasti.

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
si prepričan ?

800 $ leta 80 bi bilo danes koliko ? ( nimam zdaj časa iskat, če se ti da, najdi revalorizirano vrednost na današnji dan )

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Eni so res smešni..

250$ leta 1975 je enako 1040 danes.
800$ leta 1980 pa recimo 2250

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kje najdem neke vrste kalkulator ki bi mi preračunaval te vrednosti različih valut?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
no, cifre razblinijo dilemo, menda
grin1.gif

Odvisno kako gledaš, tedaj je bila isto kriza, še manjša kot dandanes, torej se lahko zlato komot podraži še za 100%, pa bo komaj ujelo cene tedaj. Torej je zlato še poceni in ima ogromno prostora za rast.

P.S. še vedno čakam vaše 'ziher' ideje za donose.

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
ja saj se strinjam s tabo, lahko raste lahko pa da ne bo vec dolgo... kdo bi vedel...

tolazis se lahko s tem, da je na svetu kupe strokovnjakov, ki so se povrhu odlicno placani, pa ravno tako nimajo kaj dosti pojma kaj bo...

ideje sem napisal, mogoce si spregledal ( za vlaganje )

mogoce se ena, za katero se pac mora poklopit vec faktorjev in ni za vsakega > vlozis vase, ceprav je kriza, je cas idealen

z lahkoto handlas za material, vsak je srecen ce sploh kaj proda, dela v privat sektorju je dovolj in bo vedno dovolj... moras pac znat

kaj pocet in bit dovolj biznismena da prezivis
cool-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Walda imamo za tebe pravi produkt, vloži svoj denar v znanje, v izobraževanje, tu pa mislim da ne moreš falit, se ti v vsakem primeru obrestuje v življenju! Pa še ziher naložba je
hysterical-1.gif