Kam mi to rastemo?

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
vsaka generacija je višja in višja... bo treba koš pri košarki dvignit, da nekdo ne bo mogel zabiti
rolleyes-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
To bo še najmanjša težava
tongue-1.gif

edino za prihodnost ekip odbojke je to super trend
cheer.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Delno je to posledica boljše hrane , delno pa ostankov rastnih hormonov v hrani.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Pa v bistvu niti ni tako. Sam sem velik 185, pa ni veliko ljudi večjih od mene. Tudi ko grem včasih po mestu, vidim, da je nekje isto povprečje tudi pri starejših ljudeh. Eni, ki so stari že 40 ali 50 let, na primer. Mogoče, če si majhen 170cm, potem mogoče opaziš razliko, jaz je v bistvu ne opazim, ker je veliko ljudi manjših od mene, malo isto velikih, še manj pa večjih. Je pa res, da sem dva tedna nazaj videl pred BTCjem enega ... če ni ta imel 2m 10, pol pa ne vem.

Hrana je pa v bistvu vedno slabša, ker je vedno več hrane bio. Samo hrano primerjaj, kakšno si kupil pred 20-imi leti, ali pa danes.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Vzel si prekratko obdobje.
Poglej visino vrat v nekaj stoletij starih hisah. Dvomim da je bil kak drug razlog za nizka vrata kot visina ljudi.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Poglej visino vrat v nekaj stoletij starih hisah. Dvomim da je bil kak drug razlog za nizka vrata kot visina ljudi.
cena vrat...

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Skala, tako je. Moj foter je isto veliko kot jaz, 185, pa so doma imeli tako nizka vrata, da se je mogel kar prepogniti, da je prišel notri, če se ne motim, je pravil, da so vrata bila nekje 170cm visoka. Kot razlog je pa navedel prav ceno, ki si je niso mogli privoščiti.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ljudje smo povprečno višji kot nekoč, kar se najbolje vidi pri starih oblačilih, oklepih vojakov, okostjih...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Ljudje smo povprečno višji kot nekoč, kar se najbolje vidi pri starih oblačilih, oklepih vojakov, okostjih...

ni res. srednji vek:

Sebastian Payne, chief scientist for English Heritage, said evidence from the remains and those from other cemeteries showed the heights of adults has remained "very stable" across the centuries.

"The idea that people were dwarflike is just not true," he said.

"The perception comes partly from buildings having low doorways and partly from things like small bits of armour.

"The reason why you get small pieces of armour is they are the ones made for rich small kids which didn't get heavily used and so survived.

"Small doorways are more to do with heating efficiency than anything else."

Some differences did emerge in the Barton bones when scientists examined the skeletons of children.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/new...l#ixzz3ouoFOsNC

two-handed meci so dosegali dolzine od 170-190cm in tehtali od 3.5-preko 5kg in bi ga kaksen pritlikavec res tezko vihtel. sploh v polnem oklepu, ki so tehtali okoli 30kg. povprecna visina clovecka srednje evrope je bila takrat 170cm, kar je manj kot 5cm manj kot danes. zanemarljivo. severnjaki v obdobju predtem pa malce vecji, od 176cm.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Slovenci smo s 180,3 cm na desetem mestu lestvice najvišjih na svetu. Tik pred nami so s povprečno višino 180,5 pristali sosedje Hrvati, medtem ko so Srbi zasedli tretje mesto s povprečno višino 182 cm.

Prvo mesto si, upoštevajoč podatke, objavljene na Wikipediji, delijo Nizozemci in Črnogorci, ki imajo enako povprečno višino – 183,2 cm. Enak rezultat – 182,4 cm si na drugem mestu delijo tudi Danci in Norvežani.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.126
7.751
113
Mislim da imajo visoki ljudje nekoliko krajšo življensko dobo, kot ljudje nižje rasti. Lahko da se sicer motim, vendar se ne spomin, da bi kdaj videl res visokega starčka. Prav tako je z debeluhi.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
1. res visokih ljudi včasih ni bilo ravno veliko.
2. to bolj velja za res visoke 2m+. ti imajo več težav ponavadi...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
cena vrat...

Pa v starih časih, ko je bilop življenje bolj nevarno, je bilo fino, da se je morel tisti, ki je prišel v hišo, skloniti, da si mu lažje odsekal betico...

je pa tako, da so bili nekoč (recimo srednji vek, novi vek) ljudje dejansko manjši (posledica slabše prehrane predvsem), predvsem na kmetih, medtme ko so raznozrani fevdalci in bogatejši mešæani jedli bolje in so bili višji pa imeli večji bajceps pa trajceps, vsaj tisti, ki so vihteli meæe
evil.gif

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
Ksz
Vsi v moji žlahti so veliki. Že ded jih je imel čez 190 cm, sicer sinovi niso ravno dosegli njegovo višino ampak bratranci so pa vsi spet čez 190 največji je pa sin od sestrične, ki je velik 205 cm. Jaz z svojimi 173 cm skoraj spadam med palčice. Ta starejša hči ima pri 12,5 let že 169 cm. Aja, ded nikoli imel zdravstvenih problemov, ravno tako ne strici in tete. Vsi so kar kaveljci in korenine. Najstarejši stric je star že 90. Aja pa moj fotr me je imel pri 40-setih
wink-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.126
7.751
113
Citat:
Uporabnik barvica pravi:
Ksz
Vsi v moji žlahti so veliki. Že ded jih je imel čez 190 cm, sicer sinovi niso ravno dosegli njegovo višino ampak bratranci so pa vsi spet čez 190 največji je pa sin od sestrične, ki je velik 205 cm. Jaz z svojimi 173 cm skoraj spadam med palčice. Ta starejša hči ima pri 12,5 let že 169 cm. Aja, ded nikoli imel zdravstvenih problemov, ravno tako ne strici in tete. Vsi so kar kaveljci in korenine. Najstarejši stric je star že 90. Aja pa moj fotr me je imel pri 40-setih
wink-1.gif

In koliko je bil tale tvoj ded star, ko so ga dal v trugo? Stric, ki je star 90 let, pa je velik koliko?

Pac_Man

⋆Распут&
10. maj 2014
2.211
0
36
Samo hrana in boljša medicinska oskrba, rastni hormoni so v EU prepovedani pa tudi znanost okrog prepovedi je bolj tako-tako.

Enostavno ni praktično nihče prikrajšan hrane in lahko vsi zrastemo do maksimuma.

Manjši sestri sta 3 leta starejši

rs_634x1024-140220095459-634.olsens.lc.100611.jpg

ampak sta bili skoraj od rojstva pred kamero (treba bit luštna in "šlank" tudi, če imaš 5 let), kasneje so verjetno prišle še motnje hranjenja.