Kam je izginila človečnost?

sad

Guru
24. avg 2007
21.293
9.913
113
Zadnjič se ustavim pri rdečem semaforju in pride ena starejša ženska do mene in me prosi, če jo zategnem do enega naselja naprej, ker se ji je avto pokvaril. Najprej sem pomislil, da se mi mudi in da ne grem tja in ji tako tudi odvrnil, da žal šibam samo še 200m naprej. Nakar speljem in se zamislim sam nad sabo.
Kam smo prišli, da smo pomoč nekomu v nesreči potisnili čisto na zadnje mesto podzavesti in da se morda zganemo zgolj, če nam to pomeni, da ne skrenemo niti za malo iz naše poti? Poleg tega sem zraven še pomislil, kaj hudiča hoče tale ženica od mene, a je klošarka, sedaj bo že pri nas isto kot v Srbiji, ko ti na križišču težijo (če imaš srečo, sicer ti še umažejo prednje steklo). Potem sem malce bolj pozorno opazoval te zadeve okrog sebe in sem opazil, da žal nisem edini.
Kaj se da naredit, da bo šla ta zadeva nazaj v prave tire in bo pomoč sočloveku na vrhu prioritet? Pa recimo, da se mi selitev v kakšen Madagaskar ne diši ravno.

sad

Guru
24. avg 2007
21.293
9.913
113
Jah, pravijo da če priznaš se ti že pol oprosti. Sam resno je to za razmislit, ker je zelo žalostno, kar se sedaj dogaja.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.639
215
63
Kranj
Jabolko ne pade daleč od drevesa.....take navade so ti starši in okolica uturili.....in take navade boš svojim otrokom dal.....slabše na slabše.....kot un film.....dumb and dumber......

sad

Guru
24. avg 2007
21.293
9.913
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Jabolko ne pade daleč od drevesa.....take navade so ti starši in okolica uturili.....in take navade boš svojim otrokom dal.....slabše na slabše.....kot un film.....dumb and dumber......
Fajn, analizo problema si naredil, sedaj pa nehaj z vdanostjo v usodo, pa najdi še rešitev. Jeb.ote Slovenceljn.
In glavno vprašanje je, kako zadevo spravit nazaj v prave tire.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.513
881
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Kar začni pri sebi! Namreč, to je odvisno od človeka in ne sklepat iz posamičnega na splošno in krivit družbo zdaj, ko te peče vest...če bi bil jaz v isti/enaki situaciji, bi jo zategnil, 100 posto, ne glede na to če mi je usput ali ne. No, enkrat sem bil v podobni situaciji, ko sem ponoči okoli 22 ure srečal staro žensko (80+) ki se je peš komaj premikala od dohtarja proti domu. Sem ustavil in ji ponudil prevoz. Ko sem jo pripeljal na vrata domov, je vrata odprl njen sin (cca 45, čil in zdrav z avtomobilom pred hišo)..ni dosti manjkalo, pa bi ga na gobec..ženska brez moje pomoči najbrž nebi prišla do doma tisti večer. Ja, zamislite se malo!
jezen.gif

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Precej je vzrok temu, ker je dandanes vse preveč nesramnega fehtanja okoli nas (cigani, romuni, klošarji, narkiči, delilci letakov, ulični in telefonski anketarji itd.), zato tiste, ki dejansko potrebujejo neko mimobežno pomoč (kot je bila ta ženska) avtomatsko spravimo v enega ot zgoraj navedenih predalčkov. Sam sem pri sebi že tudi opazil, da kdaj pa kdaj koga mogoče preveč nesramno zavrnem, a še vedno tudi pomagam. Dobro leto nazaj sem šel na prošnjo soseda parkrat v sosednje stanovanje dvignit obnemoglega starčka, ker se sicer nihče v bloku na to ni odzval (ker "ne more", "si ne upa", "pa saj so reševalci").

Ampak po drugi strani ne obupat, zgledi vlečejo. Namesto se nazaj držat, raje naprej stopit. Tudi sredi LJ je normalno, da ti kdo pristopi na pomoč pri praznem akumulatorju ali pa pri vleki avtomobila sredi glavne vpadnice. Ne nujno ravno prvi mimoidoči, a pridejo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Jaz sem zadnjič na parkiru samo vodo not tankal.... me je eden vprašal, če mi ne vžge, da ima kable.

Tko, da... nekaj jih je še
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

zadnjič tankam na petrolu, na dunajski. Ko natankam, grem malo na prej na prosti parking, kjer lepo pojem sendvič. Bil sem pa na poti na sestanek.

Prideta do mene dva mlajša, tko na uč študenta ( kar se je tudi kasneje izkazalo ). Bila sta azijca, vsak s svojim ruzakom na hrbtu.
Pa me vprašata za pot do neke ulice v ljubljani, mislim, da je bila Tomažičeva... Jaz pogledam v navigacijo in vidim, da je to na viču. Vič je bil pa v drugi smeri moje poti....

Ni problema, jih posadim v avto in peljem do špara, kar je praktično zraven. Vmes pa debata , pač regular chat. Vmes pa še en pribije, kolk je hud avto, bež usnje pa zadaj klima...hahahaha.

V glavnem bila sta južno korejca, v sloveniji kot Student exchange. Meni se je moja pomoč zdela kot nekaj nujnega, doma sem jih pa od ženke poslušal....:)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Precej je vzrok temu, ker je dandanes vse preveč nesramnega fehtanja okoli nas (cigani, romuni, klošarji, narkiči, delilci letakov, ulični in telefonski anketarji itd.), zato tiste, ki dejansko potrebujejo neko mimobežno pomoč (kot je bila ta ženska) avtomatsko spravimo v enega ot zgoraj navedenih predalčkov.

Se strinjam. Toliko je poročil o vseh teh fehtaših, ki ti iz avta potem ukradejo vse živo, da človek niti ustavit več ne upa. Pred leti če bi mi nekdo med vožnjo blinkal naj ustavim bi ustavil, ker je verjetno nekaj narobe z avtom, danes pa ni šanse.

Ali pa te nekdo prosi če mu posodiš telefon, da mora nujno poklicat nekam. Saj ne veš ali bi posodil ali ne, ti zbeži s 300€ vrednim telefonom...

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Za telefon isto mene skrbi. Alpa da si potem sebi naložijo dobroimetje (se je naredilo kolegu.)

Sem mel pa primer ko mi na parkingu od shopping centra šu akumulator pa hodim gor pa dol po parkingu, prosim folk če zapelje avto zraven, vse jaz nardim samo za minutko rabim njihov aku (sem mel svoje kable).
No vsakemu se je ful mudilo, ali pa so imeli ful slab akumulator.
Bil je pa eden ki je mel Senica(i think, pač nek enoprostorec) ki se je ponudil da bo pomagal vendar je potem povedal da ga ima nekje v avtu pa da mora precej umikat pa sem jaz rekel da tolk ga pa ne želim motit. Pa je vseeno tišal da bi pa nekaj razmišljal. Sem ga odslovil pa se zahvalil za pomoč, nočem mu pol ure časa vzemat če je to lahko rešeno v 3 minutah.
Vprašal sem pa ziher cca. 20 folka.

Nazadnje urejeno:

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Kaj se da naredit, da bo šla ta zadeva nazaj v prave tire in bo pomoč sočloveku na vrhu prioritet?

Lepo, da si samokritičen.

Je pa žal poleg človečnosti že vsaj pred desetimi leti izginila morala, etika in, kar je najbolj pomembno in pogubno: zdrava pamet.

Mnogo bolje, kot da ljudje iščemo po googlu, bi bilo, da iščemo (in najdemo) omenjene elemente (so)bivanja, brez katerih se človeštvu nedvomno zelo slabo piše.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Verjamem, da si bil jezen, ima pa ta plat, sploh pri starostnikih tudi drugo plat. To pa je, da velikokrat oni pravzaprav nočejo pomoči domačih, saj dokazujejo svojo vitalnost, samostojnost in ne vem kaj še. Ko ponudiš pomoč, da narediš eno stvar namesto njih takoj najdejo nekaj drugega, po možnosti še bol za*fukanega kot tisto kar si jim iz rok vzel.
Nemalokrat se tudi zgodi, da točno te taisti starostniki kar nekam zginejo, po možnosti brez telefona, pa z biciklom čeprav nimajo ravno več ravnotežja za se vozit z njim, s tem da potem seveda tovorijo vrečke kar njihovo stabilnost temu primerno zmanjša. Ko jih vprašaš zakaj pa ne povejo, pa seveda pride tako znameniti, nočemo motit, ja pa saj lahko sam itd.

V očeh drugih so seveda bolj bogi, in tudi pomoči drugih ne zavračajo tako kategorično kot tiste iz prve družinske vrste.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
to gre men pri tastarih na živce. Zakaj ne priznajo, da rabijo pomoč? In nekateri so prov nesramni, če jim hočeš pomagat. In tako sm se navadil, da se sploh ne trudim več.... Po drugi strani... enkrat peljeva z bratom eno gospo dam, in je kr skup padla vmes?! Valda, je bila že prej bohve kok dolg na soncu... In kaj zdej? sej na srečo ni bilo nič hujšega, sam a si predstavljate, da dobi kakšno kap v avtu?

Drugače sm pa jest tud že šel iz svoje smeri... tale je prov filmska! Štopa en vojak v uniformi. Mrzl, sneg pada, okol božiča, nikjer nobenga več, ker je bila že malo pozna ura... Se peljem mimo... se nama je s punco, tok zasmili, da sem obrnil, in ga peljal domov v Logatec.
Enga enkrat pa še dlje... tja do črnega vrha, če kdo ve kje je to... vglavnem veliko iz moje smeri.

načeloma pa ne pobiram štoparjev...

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
hysterical-1.gif

sad, no sej če si se zamislu si že nekaj naredu. Je pa to bolj problem nas kot naroda, ker smo prezaprti in nezaupljivi. Ne gre toliko za to, da nam je odveč nekaj narest,ampak za to, da smo nestrpni pa napsihirani. Včasih sem prav začudena kako folk reaigra, ko jih vprašaš npr. za uro ali za kakšen napotek. Najprej čisto zaprepaden pogled, hoja naprej, premislek ali naj ti pomaga in šele na to odgovor. Totoalno nezaupanje v druge.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.441
3.827
113
davorinm.wordpress.com
Problem je v nezaupanju. Sploh če se taka zadeva zgodi v kakšnem večjem mestu, kjer itak 99% folka ne poznaš.

A res hoče prevoz samo? A je kakšen trik tukaj?

Je pa tud od človeka do človeka odvisno. Jaz npr. ne pobiram štoparjev....drugi jih pač...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.024
1.934
113
sem pred kratkim pobral 2 štoparja, češka mozoljavca z misijo prit na štop do makarske. zanimivo, prvo kar sem pomislil ko se je en posadil zadaj, če imam kaj takega zadaj da mi lahko spyzdi. res smo nezaupljivi