Kakšno ustekleničeno vodo pijete?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.420
1.272
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Še koga moti razmah raznoraznih avtomatov za ustekleničeno vodo? Zakaj se raje ne postavi filtrov in pretočnih hladilnikov in se vse skupaj priklopi na vodovodno omrežje?

Ker tam, kjer so ti avtomati, ponavadi ni vode blizu, da bi potegnil do aparata s filtrom. In je ceneje avtomat za ustekleničeno potsvit in imet kot vlečt še vodo (in ne, nekašne cevi, vržene v kot, ne štejejo, zgledat mora OK, to pa pomeni razbijanje stene ipd - in tega se ponekod, recimo v precej najetih poslovnih prosotrih, sploh ne sme počet).

Od ene 10 avtomatov z ustekleničeno, ki se jih ta hip spomnim, tudi samo eden stoji v prostoru, kjer bi sploh bil vodovodni priključek, pa še tam je ta nepraktično daleč stran in sredi prostora ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vidiš... pri nas še zdaleč ni tako. Voda je povsod, ampak vseeno stojijo naokoli avtomati.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.420
1.272
113
A v bolnišnici? Tam bolje da so na ustekleničeno, pretok do njih bi bil tako majhen, da bi ziher legionela not razsajala
grims-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, filtri so neka zasilna rešitev, pa tudi Jernejev pomislek o izločanju snovi iz plastike ni kar tako. Zadnje čase se o tem na veliko piše in kjer je dim, je ponavadi tudi ogenj.
Pri filtrih je zmanjšan pretok vode in bi v bistvu v bajti potreboval ekstra pipo za pitno vodo s svojim cevovodom.

Hotel sem pa opozoriti na slabo oskrbo s pitno vodo in mislim, da je večina slovenskih vodovodov starih in nekvalitetnih. Seveda, zadaj je veliko denarja, infrastruktura je iz 60. in 70. let, saj ne more drugače biti! V mojem mestu imamo še azbestne (salonitne) cevovode, ki vsepovsod puščajo. Mislim, da tako stanje ni samo pri nas.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Še koga moti razmah raznoraznih avtomatov za ustekleničeno vodo? Zakaj se raje ne postavi filtrov in pretočnih hladilnikov in se vse skupaj priklopi na vodovodno omrežje?

pri nas imamo to na šihtu po celi stavbi

pipo

Majstr
19. mar 2008
960
478
63
dobro bi bilo ugotovit, katera znamka se dejansko polni v kakšnih odročnih neonesnaženih krajih (če sploh),

ker z sodobno filtracijo ti lahko iz vsakega ribnika proizvedejo izvirsko vodo
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.228
-8.851
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Ko smo ravno pri vodah. V avtu sem pozabil 2 plastenki Coca Cole, plastenko Ode in plastenko Oaze. Pri -10 stopinjah je bila Oda in CocaCola močno zamrznjena, Oaza pa popolnoma brez ledu. Lani se mi je podobno zgodilo s plastenko Za Life. Pri več kot -12 ni zamrznila!

In to mi pijemo?!
To ni prav nič čudnega veš. Čista voda brez trdnih primesi se lahko podhladi globoko pod nulo, brez da bi zmrznila.
Bolj hecno je, ko nato želiš piti-en sam dotik vode, pa ti skoraj v trenutku zmrzne cela flaša
evil.gif

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/DpiUZI_3o8s"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/DpiUZI_3o8s" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Pri nas imamo avtomat na vsakem hodniku. Vsaj 1 balon gre na dan na vsakega. Cevi bi bilo potrebno potegnit cca 10m pri vsakem in glede na to, da so to lahko naredili kjer imamo kavne avtomate ne vidim razloga zakaj ne bi še to. Aja, naš "pogodbenik" ne ponuja drugačnih avtomatov
bonk.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
dobro bi bilo ugotovit, katera znamka se dejansko polni v kakšnih odročnih neonesnaženih krajih (če sploh),

ker z sodobno filtracijo ti lahko iz vsakega ribnika proizvedejo izvirsko vodo
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.461
7.156
113
pri taščici
ksz:
pred leti sem imel priložnost za džabe piti več vrst vode (tista s pipe mije bila težje dostopna, oziroma so dajali samo flaširano)
takrat mislim da je bila Oda, zala, tiha in Edina. Mogoče sem kako pozabil, ali kako narobe napisal.
najbolj mije ustrezala Oda. Takrat sem potem tudi raje na laškem
če pa moram sedaj vodo kupiti v trgovini, pa pogledam ceno nato pa znamko.
ponavadi se trgovskih znamk izogibam, fovoriziram pa costelo, dano, odo... zala je precej na zadnjem emstu.
voda z okusom: redko kdaj, raje navadno kateri dodam sok
doma pa pipa teče (ljubljana, starši in tašča pa lastni -vaški vodovod). čeprav tista pri tašči je nekam drugačnega okusa, vendar ji nekako zaupam, ker je zajeta sredi gozda in nad zajetjem ni "civilizacije"
Voda ima različne okuse predvsem zaradi snovi ki jih pobere po svoji poti skozi plasti zemlje.
Konkretno pir starših se to opazi po nekaj desetletjih na vodovodnih ceveh, ki se "zamašijo". Baje zaradi "železovih" oksidov? ki se nahajajo v plasteh "rdečega" laporja skozi katere teče voda pred zajetjem.
Zanima me kako bi se to odrazilo v raznih filtrih če bi jih namestili. bi strvar zadržali (in se redno mašili) ali bi stvar spustili naprej?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
A v bolnišnici? Tam bolje da so na ustekleničeno, pretok do njih bi bil tako majhen, da bi ziher legionela not razsajala
grims-1.gif
Seveda so avtomati kirurško higienični, a ne?
cheer.gif

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Sam sem pozabil, da še najraje pijem izvirsko. Imam srečo, da se lahko razvajam pri žlahti in jo zajemam kr z zajemalko.
smile-1.gif

Še posebej v zimskem času, ko je prijetno mrzla.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Voda ima različne okuse predvsem zaradi snovi ki jih pobere po svoji poti skozi plasti zemlje.
Konkretno pir starših se to opazi po nekaj desetletjih na vodovodnih ceveh, ki se "zamašijo". Baje zaradi "železovih" oksidov? ki se nahajajo v plasteh "rdečega" laporja skozi katere teče voda pred zajetjem.
Zanima me kako bi se to odrazilo v raznih filtrih če bi jih namestili. bi strvar zadržali (in se redno mašili) ali bi stvar spustili naprej?

Konkretno ta primer smo imeli pri nas doma, kjer sem odraščal. Zajetje je bilo v gozdu in očitno bolj plitvo, ker je bila mehka, 1 - 2 dH in rahlo kisla, pH 6,5. Po cca. 20 letih je bilo treba menjati komplet pocinkano napeljavo v hiši zaradi zabitih cevovodov. Zadeva naj bi bila bakterijskega izvora in isto se pojavlja v rečnih vodah pri nas. Konkretno v cevovodih v naših hidroelektrarnah.

Tiste usedline so bakterijske.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.420
1.272
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Pri nas imamo avtomat na vsakem hodniku. Vsaj 1 balon gre na dan na vsakega. Cevi bi bilo potrebno potegnit cca 10m pri vsakem in glede na to, da so to lahko naredili kjer imamo kavne avtomate ne vidim razloga zakaj ne bi še to. Aja, naš "pogodbenik" ne ponuja drugačnih avtomatov
bonk.gif

Za vskega bi razbijal steno da vlečeš cevi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.461
7.156
113
pri taščici
Od kje ti podatek o bakterijah?
So te bakterije nevarne tudi za ljudi ali samo za cevi?
Lahko na zs.
Pri nas se ze vsaj 2 stoletji pije iz tega vodnjaka - globina cca 5m pa nimam podatka da bi kdo zaradi tega resneje zbolel. Cevi pa so res zabite!

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Nimam uradnega podatka, to je informacija iz strani vzdrževalne službe Savskih elektrarn, kjer redno izvajamo vzdrževalna dela ob remontih. S tem problemom se srečujejo že desetletja in so pač ugotovili, da so naslage bakterijskega izvora. V 2. letih ti zabije 3/4 colsko cev! Zadeva je enaka tistemu, kar sem našel v domačih cevovodih : nove usedline so celo sluzaste, ko se pa posuši, je pa kot 100 let stara rja. Pravi problem in tudi drag problem!
O škodljivosti pa nimam pojma. Pol Slovenije se napaja iz takšnih zajetij, pa smo še kar nekako živi
smile-1.gif
.

Seveda bi si želel čisto vodo izpod 2000 m visokega hriba ...
Škoda je za Julijano, ki so jo tako zminirali zaradi fovšije. Po analizah je bila zelo kvalitetna.