Kako težko bi bilo registrirati električni skuter?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Edino razdalja je malo majhna, ki jo narediš z enim polnjenjem.

Tu je naslednja tabelca:

Constant Speed Range
25 mph 65 miles
35 mph 54 miles
40 mph 48 miles
45 mph 44 miles
50 mph 36 miles
60 mph 20 miles

Se pravi pri 60mph (100kmh) narediš dobrih 30km.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Že poznam. Vendar realne izkušnje uporabnikov so boljše. Od cca. 50km - 80 km pri realni vožnji.
Na njihovi spletni strani so namenoma prikazane bolj konzervativne številke, da se ne bi zavajalo kupcev.

Za primer: en avstrijec iz Celovca se je z njim zapeljal na vrh hriba Magdalensberg, višinske razlike 650 m, 25 km razdalje narejene in je imel še pol akumulatorja polnega:
S5021536.jpg

S5021539.jpg

http://visforvoltage.org/forum/4112-vectrix-satisfaction-very-simple

Bom poročal, ko ga dobim (nekje 5. septembra, ker grem vmes na morje, pa nisem hotel, da mi ga dostavijo en teden pred odhodom
smirk-1.gif
).

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
346
83
Kras
www.mtl.si
Fancy zadeva. Čakamo na poročilo, ko dobiš.
Nekaj vprašanj.
1.) Kako je s servisiranjem? Kakšni so intervali, kaj je potrebno gledat?
2.) Kakšne posebne napake?
3.) Kdaj je potrebno baterije zamenjat?
4.) Koliko kW elektrike porabi pri enem polnjenju?

PS: Želim ti veliko živcev, ko boš urejal dokumentacijo za tole stvarco. Sploh na UE in pa pri zavarovanju zna biti pestro.
grin1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Seveda. V nedeljo grem na morje za 3 tedne s, od danes, popikanim avtom, ko pa pridem nazaj (1. september), bi me dokumenti morali že čakati na pošti, tako da bom lahko DDV šel takoj urejat. Motor bi moral dobiti 5. septembra, tako da upam, da bom DDV uspel urediti v 5 dneh. Ko ga dobim, pa preizkušne tablice, na LPP, potem urediti zavarovanje, pa registracija.

1. Trenutno sta najbližja servisa v Veroni in na Dunaju. Do konca leta naj bi odprli servis v Trstu. Dajo ga na računalnik (za redne preglede). Drugega ni. Cel motor ima 9 premikajočih delov, ker ima elektro motor na zadnji osi in planetarni sistem prenosa moči na kolo.
2. Ne. Edino, kar moraš narediti je to, da narediš 5 deep-discharge-ov, da se formira baterija za polno kapaciteto baterije. Verjetno si opazil pri napravah, ki uporabljajo NiMH baterije, kako se po cca. 5 polnjenjih kapaciteta le-teh poveča glede na prvo polnjenje.
3. 10 let ali 80.000km
4. NimH baterija je 3.7kWh, polnjenje pa porabi med 4-5kWh, odvisno od zunanje temperature. Bolj ko je vroče, slabši izkoristek polnjenja NiMH je. Idealna temperatura polnjenja je 20-25'C ima pa 2 ventilatorja za baterije, 2 za charger in enega za transformator, tako da ima sistem za nadzor in uravnavanje temeperature. V bateriji je 12 temperaturnih senzorjev.

Ne bi smelo biti problema ;-). Ima EU COC, tako da homologacijo opravim na LPP, za registracijo sem že zmenjen z mojim posrednikom, potem je pa samo še registracija, ki, če imaš zavarovano in homologirano, ne bi smela biti problematična. Pač, kot vsako motorno vozilo.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Jp. Samo da dobim še dokumente, ga homologiram, zavarujem in registriram, pa gasa
cheer.gif

Aja, windscreen sem tudi že gor dal in motor je lepotec.

Nazadnje urejeno:

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Čestitke upam, da si zadovoljen z nakupom!
cool-1.gif

Ko boš imel priložnost pa malo napiši kako se obnese, da boš mogoče še koga navdušil in se bo odločil za nakup!
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Danes sem naredil prve kilometre na cesti.
S pol baterije sem naredil 40km, vendar se z vsakim polnjenjem - prvih pet polnenj, doseg povečuje, ker se baterije ulafufajo in tudi gearbox se ulafua.
Vožnja je super, sedi se super udobno, z nakupom sem zelo zadovoljen.

Na cesti se pešci obračajo za mano, avtomobilisti vozijo vzporedno z mano in opazujejo motor. Skratka, špica.

Cena za prevoženih 40km? 20 centov elektrike :)

Osnovno zavarovanje = 25 EUR(s 45% bonusa)
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
346
83
Kras
www.mtl.si
Zakon ej
smile-1.gif
.
Ravno sem te mislil povprašat kako se kaj stvarca obnese in če si jo že zregistriral. Se priporočam za še dodatne bolj podrobnejše izkušnje
smile-1.gif
.

PS: Nekje sem zasledil, da naj bi občina Pivka dajala neke nepovratne subvencije ob nakupu električnih mopedov ali koles. Ve kdo kaj več o tem?
cheer.gif

EDIT: Že našel: http://www.pivka.si/povezava.aspx?id=340&pid=1677 Žal ni za fizične osebe
rolleyes-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Imam tudi v glavi en tak ''električen'' nakup. Doma imam dva skuterja, 125 in 500ccm, oba 4-taktna. Z malim imam samo lokalno letanje, največ 10km v eno stran, z velikim pa včasih tudi kaj dlje... in bi električna zadeva prišla še kako prav.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Eto, danes popoldne sem se vrnil s 80km dolge vožnje. NiMH baterijo je potrebno ulaufati s petimi cikli polnjenja in popolnega praznjenja (toliko, da se sem od sebe ne more več premikati (sem delal kroge okoli bloka ;-)). Stvar je podobna kot pri mobilnih telefonih z NiMH baterijami, kjer ob prvih parih polnjenjih zdrži baterija zelo malo časa, šele po nekaj polnjenjih dobi pravo kapaciteto. Tukaj je podobno. Z vsakim ciklanjem (a ne več kot 5) se naj bi kapaciteta povečevala, ker se naj bi baterije formirale. Poročam.
Zjutraj pa z njim v službo. Ta teden pa homologacija, plačilo DDV in registracija. Če bo vse posreči, še dobim ta staro, 15x15 tablico.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kaksni so bili potem komplet stroski in ali rabis A kategorijo ali ne?