Ničenje je v osnovi ok, recimo pri nas po hiši ni ozemljitvenega vodnika nikjer. Nek del hiše je imel še stare vtičnice brez ozemljitve kjer itak nimaš kaj ničit, en del hiše ima ničenje. Kar sem včasih sam menjal sem tudi izvajal ničenje. Potem del vtičnic (kurilnica, garaža) ima ozemljitev potegnjeno z "vodovoda" ker je tudi veja ščitena z ločenim FIDom.
V praksi kjer so vtičnice ničene ne pride do tresenja naprav ki imajo ozemljeno ohišje, kjer ni ozemljitve včasih tudi kakšna ledica gori ves čas ipd.! Vse ok torej s tem ničenjem ... dokler ni elektro na glavnem preklopu 1x zamenjal faze in nule!
(in to če se to zgodi elektru se bo zgodilo tudi kakšnemu električistu pri napeljavi v hiši ali pa tebi ko boš kaj "šaril")
No zaključek zgodbe je da za naprave pa za vsakodnevno uporabo je ničenje dobro ker simulira vse dobre stvari ozemljitve, ko pridemo pa do varnosti pa je jasno da lahko ničenje pod določemimi pogoji postane smrtno nevarno. Ker sem sam tak teoretičen kiks doživel (zabavno ko imajo vse naprave fazo na ohišju) me ne prepričaš več da bi sploh razmišljal o ničenju kot o varni varianti, raje brez ozemljitve. Kjer sem delal kaj na novo sem ozemljitev potegnil in je trenutno vezana v luft dokler se ne uredi ozemljitvenega mesta (valjanec okoli hiše).
To da naprave ne delujejo brez ozemljitve pa še nisem doživel, kot rečeno imam kup naprav ki so prikjučene na take vtičnice pa delajo BP. So jasno kakšni stranki efekti ampak delovanje same naprave je brezhibno.