Kako preveriti internetno trgovino?

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
523
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
Dal sem kar sem, ker nisem vedel kam dat.

Skratka zanima me ali obstaja nacin preveritve varnosti poslovanja internetne trgovine - v mojem primeru na NL?

sprasujem se.gif

Hvala

mistique

Guru
16. jun 2009
14.166
1.954
113
Emona / Carnium
Preveriš lahko na več načinov. Prvo pravilo, ki se ga držim je to, da če zadeva deluje "čudno", potem ne kupujem. Čudno pomeni vsa odstopanja od nekega normalnega izgleda večine spletnih trgovin.
Trgovine, katerih url se ne začne s httpS niso ustrezno varovane.
Tretje pravilo, ki se ga držim je to, da preberem pogoje sodelovanja (kot jih imenujejo na alter.si) oz. privacy policy. Tu notri mora biti veliko napisanega o dolžnostih trgovine. Seveda tudi tvojih dolžnostih in pravicah. Na razumljiv način.
Četrto pravilo, ki se ga nekako poskušam držati je to, da ne klikam raznih popup oken ipd. Vse kar diši po neki vsiljivosti me ne zanima.
Petič, poskrbi, da imaš virus/spyware-free računalnik.

Happy shopping.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Ali pa: Naročiš čim več stvari (tem dražjih) in potem poročaš tu na alterju kako in kaj.

evil.gif

lp

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vse to, kar je napisal mistique plus, da poguglaš, kakšne izkušnje imajo drugi z dotično trgovino. Če Google ne najde nobenega zapisa o trgovini na forumih in blogih, je to razlog za dodatno pozornost. Prav tako poguglaš z "ime trgovine + scam", "ime trgovine + fraud", ipd. frazami.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.166
1.954
113
Emona / Carnium
"tem dražje" in alter ne gresta ravno skupaj
smile-1.gif

Preverjanje naslova je recimo tudi en način. Če je namesto ulice npr. nek poštni predal ali kaj takega, to diši po...Tudi telefonski kontakti, preverjanje podjetja...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Preveriš lahko na več načinov. Prvo pravilo, ki se ga držim je to, da če zadeva deluje "čudno", potem ne kupujem. Čudno pomeni vsa odstopanja od nekega normalnega izgleda večine spletnih trgovin.
Sem naročil snežno lopato iz Nemčije, videz spletne trgovine in način plačevanja (ni zahteval posebno trimestno kodo na Visi) je vse prej kot zbujala zaupanje. Ampak lopato sem iz Nemčije na dom dobil prej kot 24 ur po naročilu.
cheer.gif

Ker pa je zgledala drugače kar velika in znana reč, samo spletno bolj uboga, sem kar naročil in bil pozitivno presenečen. Videz spletne trgovine ni vse.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.166
1.954
113
Emona / Carnium
No, ravno komentarji in blog posti so lahko dvorezni meč. No, bolj kot blog komentarji na straneh spletne trgovine, ki so lahko umetno generirani in so tam ravno zato, da zavedejo.
@pinKing: daj link, če imajo kakšne fejst majice
wink-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.166
1.954
113
Emona / Carnium
Ne, nikakor ni vse, kot sem napisal. Je pa prvi vtis lahko odločilen
wink-1.gif

Problem, ki ga jaz vidim je npr. nepravilno shranjevanje podatkov kreditnih kartic uporabnikov oz. kupcev. Spletne trgovine postavljajo razno razni šalabajzki in potem se v najboljšem primeru zgodi, da te z banke kličejo, da ti bodo poslali novo kartico (zaradi zlorabe podatkov) ali pa ugibaš kam je šel denar, saj si bil cel mesec bogu iza nogu, kjer ni bankomatov
wink-1.gif

Še en nasvet: uporaba paypall-a.