Torej - kako je izgledala vojaščina v tistih časih?
Dobil si direkten feedback, kako je Slovenija lepa in organizirana.
Nikoli nisem hotel čina, če se že znajdeš v vojski, je še najbolje biti navaden vojak. Pa so me rinili - pa nisem hotel. Imam svoje cilje.
Pa so me dali na mejo. Pa še zagaman čas je bil, 81. leta. Dejstvo pa ostane, da si pahnjen med bagro, tu se moraš pa sam zase postavit.
Mislim da sem se stepel dvakrat ali morda trikrat. Vsakič je bilo zelo nutzen.
Najbolj delikaten je bil zadnji primer, ko sem orihtal kaplarja. Prišel je na karaulo pol leta za menoj, torej sem bil jaz že stara džomba. Marsikaj smo tudi že skozi dali, tako da - nema !
Torej, tip je bil desetar, makedonec, edini makedonec o katerem imam slabo mnenje. Ker makedonci so zelo častni ljudje, v mojih očeh bolj plemeniti kot mi. Slovenci smo namreč preračunljivi, makedonci pa častni. Sicer pa po naturi izjemno podobni, najbolj podobni od vseh balkanskih narodov.
Tip mi je takoj z nastopom službe na karavli začel slediti in hotel soliti pamet. Dokler ni bilo po kakih dveh tednih dovolj in sem ga na sredi piste vrgel ob tla in pokleknil na vrat. Vsi so gledali. Potem je čivknil, da : "ubiču te !"
Sem ga pograbil za kravateljc in odvlekel 20 m pred karaulo na cesto, mu s šuhom stopil za vrat, vzel tiča ven in ga poscal.
Potem je bil mir. Mislim da so fantje zadevo izčvekali staremu, ker sva bila kasneje morda samo enkrat .. morda dvakrat v patrulji. Držal se je par metrov stran, jaz sem pa že vedel kako in kaj, pa še mojega Luksa sem imel. Tu ni bilo šale, tip je pa tudi vedel zase, da ga je zasral.