No, 7 let je pa služil moj starate. Ko je izbruhnila prva svetovna, je služil 4 leta cesarju, potem pa še tri kralju. Ko je prišel ven, je bil star 36 let, šel po punco v hribovsko vas nad nami in se oženil ... imel 16 otrok. Moja mama in ena njena sestra sta še danes živi.
Jaz se ga še spomnim, bil je star 86 let ko je umrl, jaz pa štiri.
Ne vem kako puščobo ste vi imeli za časa vojaščine, toda nam se je toliko dogajalo, da lahko brez problema pišem dogodivščine. Pa so vse resnične, tot sicer vsak moj zapis. Če pišem v prvi osebi, je zadeva moja, oz. napišem, če je zadeva od znanca ... prijatelja.
Še en zapis, kaj naredi stres in preutrujenost . To je noro in ne razumeš, če ne doživiš sam.
Torej - stara vojska je šla domov, dobili smo novo vojsko na karavlo, ki bo smela iti na rejon šele po 14 dneh uvajanja. Za furanje karavle nas je tako ostalo
samo 12
. Po enem tednu dežurstev in patruliranj otopiš in zadeva postane skrajno smotana.
Ob 3h zjutraj, bil sem dežurni, je na telefonski centrali padel dol tisti jeziček - klical je stari iz baze v Titogradu. "V Prištini je detertiral vojak, ima orožje, ubil je stražarja, potem je taksista prisilil v vožnjo proti Črni Gori, v Ivangradu mu je prerezal vrat in ga odvrgel iz avta ... sledi so se izgubile v našem okrožju. Takoj zavarovati mejo!
Poslal sem patrulje, čez 3/4 ure je bil stari že tu. "Tovariš poročnik, prosim, jaz bi tudi šel na teren". - "Ne, ti si dežurni, potrebujem te tu". - "Prosim, crknil bom tule, naj se grem ven malo zluftat". - "Ok, pa pojdi".
In sva šla, z Njofro, (zagrebčan, tipični hrvat, ampak to je že druga zgodba
), pa moj Luks, na zgornji rejon. Doli v najinem privat bunkerju sva si nabrala za jest in pit in - gremo. Ta patrulja je trajala dva dni. Od 5h zjutraj do naslednjega dne o polnoči. Vmes sva na 8 ur prihajala domov nekaj pojest in po dveh urah nazaj. Torej 43 - 44 ur v enem zamahu.
Čisto sva bila iztrošena. Zvečer zadnji dan naju je poročnik poslal še enkrat, "do 2h zjutraj, potem bosta pa spala. " Kake 3 km od karavle sva se ustavila pri izviru in posedela med tistimi kamni. Pes je ležal 2 koraka stran od mene. Spodaj v dolini so se svetile luči od Titograda ... sicer pa zelo temna noč. Nisem vedel, da je Njofra zaspal ( ! ) . Zgoraj v hribu se je odkrušila skala, nekaj časa je ropotalo in potem zamrlo, Luks je samo dvignil ušesa, tudi vstal ni.
Potem slišim zraven sebe šklebetanje (
). Kaj je to?
- "Njofra, si ti?"
Nič !
- "Kaj se to sliši ?"
Nič.
Potem grem do njega - tako se je tresel, da je kar odletaval naslonjen na tisti kamen.
Zobje so šklebetali, da - kaj takega še nikoli, ne prej ne do danes nikoli !
- "Kaj je bilo?"
Nič.
Po kakih 15 minutah se je toliko pomiril, da je nekako povedal, da je v trenutku zaspal, potem se mu je pa sanjalo, da sva lovila tistega dezerterja, on je pa spustil skalo na naju
. Še kake pol ure sva bila tam, da so ga začele noge nosit, potem pa - nazaj domov. Sicer dve uri prej, ampak stari je drugi dan zadevo razumel.
Tistega begunca so pa naslednji dan dobili, ko se je hotel vkrcati v Baru na trajekt za Bari. Nikoli niso razkrili, katere narodnosti je bil, čeprav nas je zanimalo.