Pod črto: ta forum je kot dom za ostarele. Sem nekaj časa mislil, da sem med strejšimi uporabniki, pa vidim, da se še kar dobro držim
Ne tole je pogosto prepricanje, ki pa je napacno.Demz , res si ga pihnil s tem. Ta tvoj znanec je verjetno ni tam doma. Oziroma, vsaj blizu ne. Bil sem na tem območju prav v teh letih, ki jih omenjaš. Tisti domačini, niso govorili nič, kaj se noter dogaja. Drugo kar je, Yugo vojska ni imela vstop v to območje oz. območje je bilo pod nadzorom TO in Policije. Kar je še danes.
Upam da ne dobim titulo metuzalem J
Leto pozneje, ko so bile vaje oz izpiti za oficirje smo podpirali 120mm minomete z eno čudežno mino , še sedaj se spomnim oznake NVP 120 – ne vem kaj pomeni, so pa bile to menda prve mine, ki so imele »nekaj« da so poknile nekih 10m nad živo silo, torej preden so padle na tla.
Lepo napisano, upam da dobiš titulo...
Komentar pa samo na mino - nič novega in nič čudežnega, vsaj predvidevam. Take granate so se uporabljale že vsaj v ww1, zarad mene lahko tud prej. Šrapnelske granate s tempirno glavo, kjer se je nastavilo po kakšnem času jo raznese. Glih za pobijanje pehote v jarkih. So preračunali kolk cajta nese do tja.
Kle je recimo ena taka s soške fronte:
Na slikci se vidi še prva oznaka K - karteča - to je blo pa uporabno, kadar je pehota prišla iz jarkov in preblizu topov...
Nisem malenkosten....sam a ni bolje, da tudi ti ves kako je bilo in ne nosis naprej zgodbic o dvoletnih miniranjih leta 95 =)ok. Pa bodimo malenkostni
V območje ni imela vstopa zvezna politika in zvezna vojska oz. generali in poveljujoči kader.
Vojaki redne vojske, ki menda niso smeli biti preveč bistri so stražili Matijo ja...
haloooo.... jaz nisem nobenih zgodbic nosil naprej o nekem dvoletnem miniranju. Od kod ti to?Nisem malenkosten....sam a ni bolje, da tudi ti ves kako je bilo in ne nosis naprej zgodbic o dvoletnih miniranjih leta 95 =)
Skozi vas se lahko pelješ, saj gre skozi cesta za Kočevsko Reko, pa tudi nikjer nisem videl znaka, da je prepovedano zaustavljanje.Gotenica ima enkrat letno dan odprtih vrat. Velja za vas (ki je trenutno zaprto obmocje), vidis lahko tudi vhod v enega izmed podzemnih objektov. Ce bo kdo kdaj sel, naj bo pozoren na skarp(ic)e, ki so pred vaskimi hiskami (te so predelane v bivalne enote in ucilnice)...vsake tok je namesto grobega kamna vmes kak povsem gladek. Gre za nagrobnike, ki so jih pobrali ko so unicili vasko pokopalisce in jim jih je bilo skoda vreci stran.... In so jih vgradili v skarpein ven gleda zadnja stran....
Ce gres kdaj mimo mas pa na drugi strani ceste komplet oskrbovalne objekte kjer so vzrejali in pridelovali hrano za zaprto obmocje.
Sej ni direkt nate letelohaloooo.... jaz nisem nobenih zgodbic nosil naprej o nekem dvoletnem miniranju. Od kod ti to?
To območje sem pa že videl....