KSZ
Zanimivi argumenti z obeh strani. Verjetno je tudi res, da bi vlomilci bili bolj pripravljeni (vedno s pištolo recimo), ampak dejstvo je, da bi kar nekaj vlomilcev prenehalo s tem delom, saj je logika enostavna.
Sedaj:
- ukradeš ----) prodaš -----) keš
- če imaš res nesrečo in te dobijo (žal zelo zelo redko, sploh pri manjših tatvinah se lahko posloviš od stvari, če jih sam ne najdeš; toliko prvič o delovanju naših državnih služb), greš lepo za par mesecev na toplo ( in še to po ene 10-ih letih, če prideš na vrsto na sodišču in če te celo uspejo obsodit; delovanje državnih služb drugič), saj itak vse kazni skrajšajo, ker so zapori polni. Tisti polodprti oddelek je pa itak skoraj kot dopust (možno, da sem kaj zamešal, ker nisem ravno na tekočem s temi statusi v zaporu
).
Če bi recimo lahko imel doma orožje in vsiljivca mirno ustrelil:
- ukradeš ----) prodaš -----) keš
- če imaš srečo in te naknadno dobijo (žal zelo zelo redko, sploh pri manjših tatvinah se lahko posloviš od stvari, če jih sam ne najdeš; toliko prvič o delovanju naših državnih služb), greš lepo za par mesecev na toplo (in to po ene 10-ih letih, če prideš na vrsto na sodišču in če te celo uspejo obsodit; delovanje državnih služb drugič), saj itak vse kazni skrajšajo, ker so zapori polni. Tisti polodprti oddelek je pa itak skoraj kot dopust (možno, da sem kaj zamešal, ker nisem ravno na tekočem s temi statusi v zaporu
).
- če pa imaš nesrečo, te bo lastnik dobil in počil na mestu
Sem prepričan, da bi se kar precejšen odstotek trenutnih tatov malo zamislilo, saj vlamljanje kar naenkrat ne bi bilo več tako ''privlačno''. Po drugi strani sem pa tudi prepričan, da bi v takšnem Balkanu kot smo mi, takoj prišlo do zlorab. Nekomu nekaj zameriš, ga povabiš domov na kavo in mirno pihneš, češ lejga me je hotel oropat. Ali pa v smislu tistega atleta brez nog: sem se ustrašil in nisem vedel, da je ona (itak, v telesu pa 7 ali koliko že metkov).
Sam sem sicer bolj na strani tistih, ki pravijo, da pač vzameš pravico v svoje roke, vendar moraš ob tem obdržati nekaj racionalnosti. Zakaj, pa ne bi javno.
Mi je pa nekaj drugega zanimivo v tem avstrijskem primeru. Incident se je zgodil julija (
2013, da ne bo pomote ), zadeva je zaključena 2.1.2014. Kdaj bi pri nas takšna zadeva sploh prišla na sodišče: 2.12022? Ali morda že 2020?