Kaj naj pričakujem pri tem oldiju

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.099
455
83
45
dolenska
SEL

Že od plenic si želim takega dvanajstaka. Sej vem, da majo zelo veliko prevoženih in so zgarani, ampak jaz bi svojo željo potešil
tongue-1.gif
.
Avto bi dejansko rabil za kako nedeljo do tašče na kosilo in 2x naleto v Bovec.
A je sploh možno da je oldi in na kake začetniške stroške se naj pripravim?
Če pa kdo pozna ta avto pa še toliko boljše, če kaj pove.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
SEL

Že od plenic si želim takega dvanajstaka. Sej vem, da majo zelo veliko prevoženih in so zgarani, ampak jaz bi svojo željo potešil
tongue-1.gif
.

malo off topic ... avto naj bi bil letnik 1991. a ni meja za oldije 25let?

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.818
113
Baje se da tudi manj, če je avto tehnično zgodovinsko pomemben.
aplauz.gif

Drugače pa, kaj naj pričakuje kupec? Užitek, če bo pa karkoli crknilo pa suho denarnico. Ne spomnim se kdo mi je razlagal, da npr. komplet brisalcev, če crknejo, stane starih 2 MIO SIT, torej nekje 8500 EUR.
rolleyes-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ne spomnim se kdo mi je razlagal, da npr. komplet brisalcev, če crknejo, stane starih 2 MIO SIT, torej nekje 8500 EUR.
rolleyes-1.gif

Za MB 190 so par let nazaj stali okoli 200k SIT.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
zdaj ti ne morem na pamet povedat čigav je, je pa dejstvo da je redek (ene par samo v SLO) zato je tudi verjetno možakar lahko pridobil certifikat. Je pa še daleč od oldija. meja je še vedno 25 se mi zdi. Letni strošek zavarovanja in cestnine bo tako ene 120 € + cestnina...verjetno se vseeno potem bolj splača vozit s preizkušnjami.

Zdaj pa k stroškom. Takoj ko ga boš kupil bi osebno menjal vse tekočine, takole na oko 10l olja, 8 l menjalniškega olja, + svečke (12) filtri, to vse lahko sam poštimaš za recimo cca 300 do 400 €, Takšen serviš imaš potem na dve leti recimo. Potem preglej pnevmatike, da ne bo prvi strošek spet gume. 18ke so pač drage, rabljene so ponavadi vse "razjebane".. na tehničnih radi pregledajo do obisti starejše avtomobile, sploh pnevmatike in podvozje, zavore. Predvidevamo da je vse ostalo okej, kar verjetno ni, crkne kak senzor stikala itd... potem je lahko zračnost v difu, upaj da je menjalnik tipi topi itd.

Poraba bo 15 +, manj se ne bos vozil pa če boš še tako šparal. Deli pa so za 600ko precej dražji, ker ni tako razširjen, tudi rabljenih delov je dosti manj, precej butično. govorim predvsem za motor in to...ce bi bil 500 SEL maš dele na vsakem ovinku. A plus je, da na mercedes servisu dobiš vse kar ti srce poželi. Ampak €€€.

Drugače pa, če si pripravljen da boš imel pač na leto toliko in toliko stroškov (pomeni da boš avto vzdrževal približno tako kot se mora), pol le pojdi v nakup, ker boljši avto boš težko našel.

Sicer lahko tudi kupiš in tankaš, pa kako dolgo bo šel bo šel
smile-1.gif
tudi to je opcija.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:

ne, sedaj so dvignili na 30 let.
BODO dvignili naslednje leto z novo prometno zakonodajo, zaenkrat pa še niso. Pridejo tudi posebne modre registrske tablice za njih.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Poglej še malo v tujini za takim avtom, tudi ni nujno da so vsi zgarani in imajo veliko prevoženih, res pa je da ima očuvan tudi temu primerno ceno.
V tujini boš dobil lepše in bolj ohranjene kot pri nas, kar posledično pomeni tudi manj dela in manj nadaljnih stroškov.

Spodaj so linki iz angleškega Pistonheads, kar pomeni da je treba vse prestaviti, lahko da je preveč dela in se ti ne splača, lahko pa da ni tako hudo (nekateri avtomobili imajo že prepripravljeno vse in se samo zamenja armaturka, stopalke blabla...). Čeprav ne vem, kako je z uvozom zdaj...

Nekaj linkov:
SEL 600 1
SEL 600 2
SEL 600 3
SEL 600 4

Če ga hočeš avto kakorkoli obnavljat, seveda naredit servise, spravit v "perfect" stanje računaj, da boš dal na avto še skoraj toliko, kot boš zanj dal.
Pozanimaj se malo kako je z dobavljivostjo delov.
Če znaš sam narediti veliko, boš ogromno prišparal, če ti bo delal kdo drug boš ogromno plačeval.

Tak avto zna bit strošek, morda prevelik za 3 vožnje na leto in potešit željo. Vprašanje koliko je tržno zanimiv za nadaljno prodajo.

Če pa imaš denar, prostor in željo, da bi ga tudi obdržal potem pa si se odločil za super avto.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:

ne, sedaj so dvignili na 30 let.
BODO dvignili naslednje leto z novo prometno zakonodajo, zaenkrat pa še niso. Pridejo tudi posebne modre registrske tablice za njih.

Tako je, z 2011 bo moral biti avto za certifikat starodobnika star 30 let.
Čeprav tukaj je tako, leto gor dol...

Modre tablice???
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
OMG, ko mislis da vidis vse, ti ena genijalka predlaga da kupiš angleškega in ga greš predelovat v levi volan.... Mar bi mu predlagala da kupi model 190 za 500 € pa ga spremeni v 600 SEL ...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
In v čem je problem???

Če ima predprpiravo je to en dan dela
confused-1.gif

Zdaj sem pogledala bolje link iz avtoneta... če ti je do tega avta ga pojdi pogledat in lahko da so mu že dali certifikat starodobnika, ker vozilom, ki so redki pri nas in v dobrem stanju ga dajo tudi prej.
Avto zgleda lepo ohranjen in narejen kot je treba.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
OMG, ko mislis da vidis vse, ti ena genijalka predlaga da kupiš angleškega in ga greš predelovat v levi volan.... Mar bi mu predlagala da kupi model 190 za 500 € pa ga spremeni v 600 SEL ...

Ce bi kliknil na povezave, bi videl, da imajo (nekateri) volan na levi. Ocitno jih uvazajo iz kontinenta v VB.

Mene bi bolj skrbelo to, da je razpon cen +100%, torej mora biti s tistimi cenejsimi nekaj posteno narobe ali kaj ? Teh MBjev ne poznam, oznake mi ne pomenijo nic, morda je tudi v tem kaj razlike med njimi.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
V Angliji se najde dosti avtomobilov s smešno malo kilometri in takih ki so v tip top stanju ali zelo blizu temu, zato je tudi cena primerna. Če imajo volan na levi imajo tudi višjo ceno, ker je avto tržno zanimiv tudi za druge trge, ne le za njihovega.

Vsaj takšne izkušnje sem imela jaz pri E30.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
pa si ti videl cene? noben ni cenejši kot ta, torej, a zdej bo šel pa v anglijo po njega??? bolj gre za priloznostni nakup.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
sorry model, ampak če človek kupuje tako redek avto bo pogledal na vse konce in kraje je tako? sej ne kupuje cliota 2000 letnik.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
hm, on ne kupuje 600 SEL, ampak kupuje 600 SEL za dobrih 5k €, to je razlika.
se umikam od teme, ker je težko s tako pametnimi debatirati.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
SEL

tongue-1.gif
.

mah če ti hodi 6k€ preveč, ga kupi, pa furaj dokler dela. potem ga parkiraš in ga počasi rihtaš - če imaš plac. za 4 fure na mesec bi mogu delat še kar nekaj časa...
glede na to, da niso vpisani km, jih je verjetno kar nekaj.

če ne drugega, ga pejt vsaj pogledat, da se ne boš pol grizel, zakaj ga nisi kupil. Sicer pomoje bo tud dolgo tale oglas gor, ker tole se ne proda kar tako...

jest mam tud '91 letnik, pa še kar dela... pa ne skrbim lepo zanjga. Edino rja me bo požrla. Vse ostalo pa dela. Tole je MB, še malo boljše kot moj Subaru, tako da jest ne bi imel prevelikega strahu, da bo pol avto crknilo.

Nazadnje urejeno: