Kaj kupiti za mini PC za home server

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik peter_nn pravi:Želje: čim manjša poraba

50 W * 24 h * 365 d = 438 kWh / leto kar znese (trenutno) približno 48€ na leto.

Zakaj bi kupoval varčne žarnice in potratne računalnike?

Lp,
Peter

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Jaz sem si omislil strežniško matično ploščo z IPMI 2.0 (ima BMC in dostop do konzole čez LAN, ker je v kotu in se mi ne ljubi vleč in priklapljat zaslona in tipkovnice ter miške, še namestitev sem naredil čez LAN z virtualnim DVD) firme Super Micro. Na njej je Atom D510 (dve jedri in podpora za HT). Ima 4GiB pomnilnika, dve gigabitni Intel omrežni kartici, ICH9R s šestimi SATA vtičnicami. Skupaj z dvema 3,5 palčnima diskoma in DVD enoto sem jo postavil v majhno ITX ohišje (višine treh DVD enot). Zadeva dela. Služi kot web, mail (Zimbra), DLNA, DHCP, PXE boot, datotečni strežnik (NFS in SMB) in pregrada med Internetom ter notranjim omrežjem. Tudi torrenti se stekajo na ta strežnik. Res, da je Java včasih počasnejša na njem kot bi si želel, Atom namreč ni biser pri poganjanju 64 bitnih programov, vendar pomagata dve jedri in hyperthreading.

Osnova je pa čisto navaden 64 biten Red Hat Enterprise Linux 5. Dela pa seveda katerikoli drug OS. Gre torej za doma sestavljen računalnik. Če bi imel 19 palčno omaro, bi si pa omislil kaj takega.

tac

Pripravnik
25. sep 2007
152
0
16
Lblana
ksz
Tud jest nameravam nabavit en tak sistem, pa me zanima ali vas tanavadni diski nič ne motijo ? Meni se zdijo 3.5 " diski kar glasni, idejo mam ,da bi sistem laufal iz 4 al 8 GB flash-a. Za hranjenje in ostalo bi imel oddaljen disk preko usb (mam glih 5m preč en fajn plac za računalniško šaro).
Pa še eno vprašanje za znalce - al tanovi amd bodo že imel spodobno grafično za predvajat full hd?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik tac pravi:
ksz
Tud jest nameravam nabavit en tak sistem, pa me zanima ali vas tanavadni diski nič ne motijo ? Meni se zdijo 3.5 " diski kar glasni, idejo mam ,da bi sistem laufal iz 4 al 8 GB flash-a. Za hranjenje in ostalo bi imel oddaljen disk preko usb (mam glih 5m preč en fajn plac za računalniško šaro).
Pa še eno vprašanje za znalce - al tanovi amd bodo že imel spodobno grafično za predvajat full hd?

Ne ga biksat, diskov niti slišal ne boš. USB diske za strežnik pa pusti pri miru, če nočeš dobiti čira na želodcu.