Kaj kupiti za mini PC za home server

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Posiljevanje z močnejšim procesorjem, ki ga absolutno ne potrebuje za naštete stvari pa pomaga komu?
confused-1.gif

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Za tisto kar je mož našteval, da bo potreboval, tudi jaz ne vidim smisla v kupovanju file serverja z nekim Win OS sistemom (ali pa klasičnim linuxom z grafičnim umesnikom). Je čisto dovolj kak NAS...

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Posiljevanje z močnejšim procesorjem, ki ga absolutno ne potrebuje za naštete stvari pa pomaga komu?
confused-1.gif

se strinjam. Atom je sicer res slab procesor vendar je za osnovni domači server več kot zadosti. Sam ga imam doma (Atom D510) in mi je popolnoma zadosti.
Pa poraba je nizka, to je tudi važno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Imel sem napisan odgovor 10+ vrstic, pa ga je nekaj pozrlo
frown-1.gif
Bom poskusal se enkrat zajeti vse:

Lepo, da se tebi zdi, da je to dovolj, a to ni bilo zacetno vprasanje. Avtor teme hoce imeti skatlo, na kateri bo socasno poganjal streaman video (enkrat vecinoma HD), v ozadju pa bodo tekli torrenti, pa se kaksna malenkost. To vse dela fino, dokler ne pride do kaksne zahtevne sekvence, strezbe podatkov mnogim koncnim tockam ali do direktnega napada. Bedarija je razmisljanje, da je procesor ranga 10+ let starega PIII dovolj dober - ce bi bil dovolj, obstajajo muzejski primerki, katere dobis zastonj ( www.podarimo.si , tudi jaz imam obcasno kaksno tako saro za oddajo ali odpad), so enako zmogljivi in priblizno enako pozresni, racunica je torej zelo pozitivna, ker ni nobene zacetne investicije.

Ce zelis brezpogojno odzivnost, jo ponujajo procesorji, ki so malo blizje temu, kar se zdaj masovno prodaja. Pri teh je za majhno ohisje ponavadi problem plata, a najdejo se take za LGA1156 in AM2/3 v miniITX formatu (torej to ni ovira), stroskovno so pa bolj ucinkovite tiste v uATX formatu. Nihce tukaj (razen jadota, ki v teh debatah itak ne sodeluje
grin1.gif
) ni asociiran z nobeno firmo ali stacuno, torej nam je vseeno kdo in kje kaj kupi. Ko jaz podam odgovor, gledam na situacijo tako, kot ce bi kupoval zase. Lahko, da sem pri tem pristranski, torej da gledam bolj na svojo korist, kot na korist tistega, ki vprasanje postavi, a do tega pride samo zato, ker je vprasanje postavljeno prevec butasto, torej prevec ohlapno in s premalo pojasnili. Brez skrbi, da nikomur ne prodajam necesa, od cesar bi jaz imel nevemkaksno korist. Danasnji Atomi so pac zalost od ponudbe, sam sem v Intelovem taboru, tako da brez skrbi da nikogar ne pljuvam zaradi kaksnih ideoloskih predsodkov, pac tako je (v obeh taboprih imajo zanic procesorje na to temo in na zalost zadeve serije Brazos [Ontario/Zacate] ne bodo nic kaj boljse, ampak samo isti drek v manj cipihin z marginalno manj porabe, kar pomeni lazjo izdelavo skatel, ki so zmogljivostno na ravni necesa izpred desetih let, oziroma enako, kar je Intel imel dve ali tri leta nazaj).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik peter_nn pravi:
Želje: čim manjša poraba, vgradnja vsaj dveh diskov (dva za RAID backup, en za torrente).
Na disku bi bile slike, dokumenti, hoby projekti, torrent odjemalec, dostop od zunaj.

Kje si ti tu videl streamanje videa?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Hm, dobro vprasanje, sveto sem bil preprican, da je to med zahtevami (DLNA za na TV), tako da niti nisem preverjal za nazaj. Vsi moji odgovori so napisani v tej luci. Ce to ni aktualno, je res dovolj tudi kaksen sekret od CPUja iz sredine 90ih, zgolj tehnolosko iz tistega casa za polnomastno ceno (= Atom) ali pa v resnici od takrat iz kaksne stare gajbe (= PIII 850 Mhz). Jaz sem pred par meseci vrgl eno tako delujoco plato vred s procesorjem in RAMom stran.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Pa daj, Radirko ti tud bedarije pišeš. Se sploh zavedaš kako procesorko moč imajo današnji procesorčki. Sam treba jo je znat izkoristit. Namenski dvd playerji uporabljajo 30-50Mhz procesorje. Ameriški spateshutlle uporablja preverjeno a vendar zastarelo penitum 386.

Če si vešč in pripravljen se igrati z zadevami in jih optimizirati, dobiš iz kakega atoma ogromno procesorske moči. Je pa res da, tukaj odpade windows in programi ki si jih navajen.

Drugače ti pa tudi sam priporočam kakšno močnejšo zadevo. Ker tak biser pa spet ni tale atom.

Post se nanaša na zadnjih 5 postov, z njim sem hotel samo povedati da se zadeve ne smejo posploševati , kar se tiče procesorjev, kajti procesor iz 90 let in kakšen atom sta si kot dan in noč

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem na kateri odgovor si repliciral, upam pa, da si vseeno prebral tistega tik pred tvojim sporocilom. Ti meni pokazi 386 procesor, ki lepo streama moderno kompresiran video (tudi odpustim tisti HD, dovolj bo kaksen "HD ready" format
wink-1.gif
), dobim jaz od tebe gajbo grenkega. Posteno ?

Ce ne, mi prihrani budalarije, ker je ravno danes Bozicek in te bo po riti, ce bos stresal neumnosti.

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
ojoj, ali ni 386 hudo stara zadeva. Za njo pride 486 in potem šele pentium 1 in nato 2 itd....vse skupaj pa je delalo na 66 mega ali pentiumi 1 na 100 mega. Pa sploh ni bilo PCI, samo vesa.....spomina pa cca 32 mega, kar je daleč od današnjih 2 Giga ( ali tu nekje)
Kolikor se spomnim je za internet bil modem za telefon na 14 kilo Herzov in se je vsaka stran nalagala nekaj sekund.
Morda pa se motim in sem samo sanjal.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Večkrat se omenja nizko porabo. Zakaj natančno je nizka poraba važna pri napravi, ki je priklopljena v 220V?
Tebi še mama plačuje elektriko ane?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Dej ne pretiravej no...
Enojederni Atom je res da primerljiv z 900MHz P3. Dvojederna zadeva pa nekako ne več. Po moči je nekako v rangu 1,6GHz P4-dovolj za enostaven serverček. Vsi pa tudi ne potrebujejo multimedija centra
smirk-1.gif

P.S. Tole pišem iz 1,6GHz enojedernega Atoma, ki opala, normalno predvaja večino 720p posnetkov, kar tvoj preljubi 850MHz P3 niti v sanjah ne zmore.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zakaj le vecino ? A ne spila normalno vseh (pa se FullHD za povrh) normalno ? Tako zmogljiv procesor pa take fore ...
cool-1.gif

A ce je malenkost manj slab kot zelo slab (glede na danasnjo ponudbo - recimo ce primerjas z najbolj oskubljenim najcenejsim dvo ali trijedrnikom od AMDja) slabih 10 let star procesor, je pa to smotrn nakup za danes in nekaj let naprej ?
confused-1.gif
No, kakor ti pase.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Radirko nehi klatit bedarije pa se nauč brat. Kje sem pa napisal da bom stremal hd vsebino na 386? TI PIŠEŠ da so današnji atomi isto sranje kot procesorji iz 90. Jaz pa ti skušam povedati da kot je že jest5 ugotovil se dvojederni atom in P3 ne more primejrat. pa če se na glavo postaviš. Če pa ne vrjameš ti demonstriram: PIII vs atom.
Z mojim postom sem želel povedati, da je danes hardwere svetlobna leta pred softwerom. Ko se bodo začeli pisati programe za večjedrne procesorje in x64, bo zadeva šele letela.

Z 386 pa sem hotel povedati, da DANES LETA 2010 še letijo v vesolje spaceshutlli z pentiumom 386, ki ima napram današnjim procesorjem banalno procesorsko moč. Ampak je zadeva optimizirana do potankosti, 100% preverjena ter vzdrži pogoje.

Pa lep dan!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pentium 386?

Ontopic: Sam sem nabavil tole: http://cgi.ebay.de/AMD-Athlon-...=item4cf1f3eb7d

Mala zadeva, not je plac za dva 3,5 diska in 5,25 enoto. Deluje super, ima 2 wlan anteni, lahko deluje kot router, ima usb 3.0, bluetooth in vgrajeno grafiko na plati, ki čisto zadošča za vse HD vsebine.

Dokupil sem disk, 4GB ram in pekača, kar me je prišlo okoli 100€.

Je pa res, da napajalnik ni ravno najtišji na svetu, jaz sicer lahko spim zraven, kak bolj občutljiv pa mogoče ne bo mogel. Je pa žal izbira teh malih napajalnikov majhna, tak da neke tihe alternative ni.

22. jul 2007
13.586
1.770
113
124
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Pentium 386?

Ontopic: Sam sem nabavil tole: http://cgi.ebay.de/AMD-Athlon-...=item4cf1f3eb7d

Mala zadeva, not je plac za dva 3,5 diska in 5,25 enoto. Deluje super, ima 2 wlan anteni, lahko deluje kot router, ima usb 3.0, bluetooth in vgrajeno grafiko na plati, ki čisto zadošča za vse HD vsebine.

Dokupil sem disk, 4GB ram in pekača, kar me je prišlo okoli 100€.

Je pa res, da napajalnik ni ravno najtišji na svetu, jaz sicer lahko spim zraven, kak bolj občutljiv pa mogoče ne bo mogel. Je pa žal izbira teh malih napajalnikov majhna, tak da neke tihe alternative ni.
a je glasnejši kot asrockov ion 330?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glasnost je nekje enaka, ampak je hrup 8 cm ventilatorja dosti lažje poslušat kot cviljenje 3 cm ventilatorja.

Na silentpcreview so sicer testirali en tih napajalnik (SFX form factor ali kako že), ampak 60€ ne mislim dat za njega - vsaj dokler me obstoječi ne moti.

Imam pa hitrost CPU ventilatorja nastavljeno na minimum (razen nad 70°C za vsak primer), tak da se vrti okoli 1700 rpm in se ga praktično ne sliši. CPU temperatura se kljub temu tudi med delom (recimo konvertiranje mp3-jev s vsemi štirimi jedri) ne povzpne nad 65°C, pa čeprav je kr fajn natlačeno vse not. Pri normalnem delu pa je okoli 40-45°C.