Kaj delam narobe?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.412
5.658
113
Citat:
Uporabnik m_k pravi:
Men se pa zdi 30m čist vredu. V avtošoli so učil, da približna varnostna razdalja je, hitrost deliš z deset in nato x 3. Torej 110 je 11 x 3, kar je 33m. Npr za 60 km/h 18m. Je priročna hitra formula.
.

100km/h deljeno z 3,6 = 27,7 m/s

27,7 m/s krat 3,6 = 100km/h............še lažja formula.....vozu nj bi pa z 3 sekundno varnostno....se prav 27,7 = cca 30 x 3 je 90m pr 100km/h

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik m_k pravi:
Se vozim po južni obvoznici. Ura malo čez 16h. Malo zgoščen promet. Sem na prehitevalnem pasu. Hitrost 110 km/h. Na prehitevalnem pasu se je nabrala kar lepa kolonica, saj 300m naprej nek tovornjnak prehiteva. Vsi vozijo 56cm en za drugim. Jaz imam cca. 30m varnostne razdalje. Desni vozni pas je cca. 100m naprej prazen. Na vozni pas ne grem, ker mi ni v navadi, da po desni prehitevam.
Naprej se mi od zadaj en prilepi na rit in čez nekaj časa začne prehitevati po desnem pasu in se naprej čez 100 m riniti na prehitevalni pas. Ok si mislim, pač tudi taki obstajajo. Potem naslednji za mano mi začne blendati.
KAJ ON SEDAJ HOČE?! Tuki mi ni čisto nič jasno.
Kaj naj naredim, ali naj grem na vozni pas in se mu umaknem in on bo potem ugotovil, glej ga zlomka, še eden je na prehitevalnem pasu. Mater mu a je kratkoviden in ne vid cele kolone pred sabo.
No potem se je opogumil in še on začel prehitevati po desni.

Vbistvu sem bil samo razkurjen in sem se s tem pisanjem malo olajšal.

Sčasoma se človek vsega navadi.
Da ti bo lažje lahko drugič, ko bo vštric daš desni žmigavec in rahlo zaviješ na desno ampak potem boš nekak na njegovem nivoju. Odsvetujem no.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Poudarek Če gledaš 5 avtov naprej. Ok, najprej ČE sploh vidiš 5 avtov naprej
rolleyes-1.gif

Se mi zdi da bolj malo voznikov gleda toliko naprej. Mogoče avto ali dva, ...nekdo mal cvikne po bremzi in sta hitro skupaj
smile-1.gif

Danes, ko je cel kup avtov s popolnoma zatemnjenimi stekli ... ali razni furogni in kobiji, kjer ne vidis skozi njega, je tezko videti za pet avtomobilov naprej... sploh ce si enemu zaliman cisto za ritjo
bonk.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik m_k pravi:
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
kakšen avto maš?

Citat:

jest sm se pa prejle na skretu....
fart.gif

A je važno ker avto je? Sem bil pa v saxo-ju. A si bil ti za mano v cliotu.

Ja dobro sranje lahko polepša dan.

Ne, nisem bil za tabo. Ampak mogoče to pojasni zakaj taki izpadi drugih. Nisi delal prav nič narobe, samo oni so bogi za tabo. pač so videl jajček za katerga majo v njihovih bolnih glavah predstavo da pač ne spada na prehitevalni pas kadarkoli...

Čeprav ne vem no, a jest tako hitro vozim al kaj, blendanje zadaj ne vem kdaj sem nazadnje doživel, pa tudi z nepremičnino kot je bla rjasta Fiesta 1.1....

Drugač sem pa ravno prejle prehiteval po desni, celo pred tunelom Golovec. Frajla je vzela očitno abonma na prehitevalni pas, čeprav je bil vozni povsem prazen. Ko sem šel mimo in ji pohupal, pa ji je očitno kliknilo in se je umaknila koloni ki jo je medtem naredila.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Poudarek Če gledaš 5 avtov naprej. Ok, najprej ČE sploh vidiš 5 avtov naprej
rolleyes-1.gif

Se mi zdi da bolj malo voznikov gleda toliko naprej. Mogoče avto ali dva, ...nekdo mal cvikne po bremzi in sta hitro skupaj
smile-1.gif

Danes, ko je cel kup avtov s popolnoma zatemnjenimi stekli ... ali razni furogni in kobiji, kjer ne vidis skozi njega, je tezko videti za pet avtomobilov naprej... sploh ce si enemu zaliman cisto za ritjo
bonk.gif
Tudi višji avtomobili, enoprostorci, džipi in podobni zidarski avtomobili, so zelo moteči, kar se razgleda skozi avto naprej po cesti tiče.

m_k

Pripravnik
3. okt 2007
32
0
6
90m varnostne za 100km/h je pa res prehuda. Če bi imal tako razdaljo bi resno tvegal, da bi me stisnili in vkomponirali v varnostno ograjo z avtom vred.
cool-1.gif

To je razlaga varnostne razdalje:

Reakcijski čas je čas od opaženja ovire do reagiranja. Pri povprečnem vozniku je ta čas 1 sekunda.

Reakcijska pot je pot, ki jo vozilo prevozi od trenutka, ko voznik zazna oviro pred vozilom, do trenutka, ko začne zavirati, torej pot, ki jo prevozi v reakcijskem času. Če predvidevamo, da vozilo pred nami zavira z enakim pojemkom kot naše vozilo, je minimalna varnostna razdalja enaka reakcijski poti

m_k

Pripravnik
3. okt 2007
32
0
6
Citat:
Uporabnik softi pravi:
najbl pametni so 'južnjaki'. oni živijo z desetleno varnostno razdaljo, pa gledajo kaj se dogaja razvitemu zahodu.

Če imaš preveliko varnostno razdaljo, je problem, ker te od uzadi v rit nabijejo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
lejte, sej pravim da je potrebna varnostna razdalja. Itak da je. Sam ne pa tok. Pa kakšnih 90m!!! V 90m se avto sam ustavi, če sam sklopko pritisnem, brez da bremzam!

Pa nič ne pametujem le na netu, sem naredil veeeeeeeliko km, pa še danes jih kr dost, tko da mam tud nekaj izkušenj. In kot sem že rekel, če se gremo strnenjo kolono pr 100km/h je treba bit max pozoren na vsako malenkost k se dogaja pred tabo. Opazovat je treba vse. Če se pa z radiem igraš, je pa hitro piz.darija ja. Tud to sm že spoznal... Ampak na srečo nikoli s karambolom. Tega ne počnem več in to je to.

Če me pa kdo prehiteva po desni, in da imam jest spredaj prostora za kakšen avto, takega pa težko spustim. Če se le da, dam gas, da mu lukno zaprem. Če ga pa dost hitro opazim, mu pa tud v desno cuknem, da se mal prestraši...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.412
5.658
113
1sekunda da skopčiš da morš bremzat

1sekunda da noga stop na bremzo

1sekunda za rezervo................tko nj bi blo!

prvi dve sta povprečen reakcijski čas povprečnega voznika.....3ja sekunda je sam za varnost!

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Pa kakšnih 90m!!! V 90m se avto sam ustavi, če sam sklopko pritisnem, brez da bremzam!

Nimaš predstave kolk je 90m?

Zgleda približno takole:
Citat:
Vozilo se bo na suhi cesti, pri hitrosti 100 km/h, zaustavilo na razdalji 56.24 m od začetka zaviranja.
Reakcijska pot znaša 27.8 m.
Pot ustavljanja torej znaša 84.04 m.

Zgornji primer seveda velja za 100 km/h.

Ker se pa po avtocesti vozi mal hitreje, varnostna razdalja pa ni nič drugačna, velja tole:

Citat:
Vozilo se bo na suhi cesti, pri hitrosti 130 km/h, zaustavilo na razdalji 95.04 m od začetka zaviranja.
Reakcijska pot znaša 36.14 m.
Pot ustavljanja torej znaša 131.18 m.

V dežju ni nič bolje, zavorna pot je pa še daljša:

Citat:
Vozilo se bo na mokri cesti, pri hitrosti 130 km/h, zaustavilo na razdalji 166.33 m od začetka zaviranja.
Reakcijska pot znaša 36.14 m.
Pot ustavljanja torej znaša 202.47 m.

Kot je nekdo napisal - po komentarjih (pa tudi po v praksi videnem) vas 90% ni za na cesto. V bistvu je čudn da ni še več nesreč.

To sva se s kolegom enkrat sredi noči zafrkavala.

Koliko časa potrebuje avto da se s 100km/h sam ustavi. Se pravi sva šla 100, potem je pa spustil vse skupaj in dal v ler, vse 4 prižgal in šel na odstavni pas. Mislim, da sva se kar peljala kakšen kilometer za šalo.

(aja, to da sta nas prehitela 2 kombija brez luči ni vredno omembe - ilegalci
grin1.gif
)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Mah sj na police academy so rekl.......pa kje ste lih na tega naletel...največji problem maker v LJ

Grem do asfalterjev......joj pa lih na to budalo si mogu naletet
smile-1.gif

a povzameš kdo te je hotel tepst. nimam cel dan čas aza branje bedarij.

Saj je vseeno.

Pobček je glasen tu po forumu, na cesti bi se pa usral, če bi iz avta stopil kdo velik metar i žilet.
hysterical-1.gif

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik m_k pravi:
Se vozim po južni obvoznici. Ura malo čez 16h. Malo zgoščen promet. Sem na prehitevalnem pasu. Hitrost 110 km/h. Na prehitevalnem pasu se je nabrala kar lepa kolonica, saj 300m naprej nek tovornjnak prehiteva. Vsi vozijo 56cm en za drugim. Jaz imam cca. 30m varnostne razdalje. Desni vozni pas je cca. 100m naprej prazen. Na vozni pas ne grem, ker mi ni v navadi, da po desni prehitevam.
Naprej se mi od zadaj en prilepi na rit in čez nekaj časa začne prehitevati po desnem pasu in se naprej čez 100 m riniti na prehitevalni pas. Ok si mislim, pač tudi taki obstajajo. Potem naslednji za mano mi začne blendati.
KAJ ON SEDAJ HOČE?! Tuki mi ni čisto nič jasno.
Kaj naj naredim, ali naj grem na vozni pas in se mu umaknem in on bo potem ugotovil, glej ga zlomka, še eden je na prehitevalnem pasu. Mater mu a je kratkoviden in ne vid cele kolone pred sabo.
No potem se je opogumil in še on začel prehitevati po desni.

Želel je, da se mu umakneš na vozni pas, ker pač nisi nič prehiteval.
Če so drugi nestrpni bodi sam boljši. V kolikor nisi strpen, nisi za na cesto (ostali niso odprli nove razprave). Če se umakneš na vozni pas, boš zaradi tega maksimalno kakšno minuto kasneje doma, v nasprotnem primeru pa se znaš na hitro zaplest po nepotrebnem.
Torej enostavno: pogledaš ogledala, vključiš desni smernik in varno zapelješ na vozni pas. Po desni ni dovoljeno prehitevanje, zato se pelješ lepo naprej po voznem pasu dokler ne dohitiš vozila od katerega si hitrejši (pa ne zdaj 2km/h). V tem primeru pogledaš v ogledala, vključiš levi smernik in ko je varno, zapelješ na prehitevalni pas in varno prehitiš.
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Torej, ko ga bo nestrpnež prehitel in se bo prehitevani znova postavil na prehitevalnega, se mu mora sedaj po tvoji logiki tudi nestrpnež umakniti, da ga prej prehiteni nazaj prehiti?
smirk-1.gif

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Mojo logiko sem napisal.
Kakšna je pa tvoja? Mogoče zaplet z njim?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Moja je, da bo lepo počakal za menoj, kajti tudi jaz čakam tistega pred mano, da ga prehitim.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Taka (večinska) logika rezultira v to, da maš na voznem pasu tri tovornjake na razdalji desetih kilometrov, na prehitevalnem pa strnjeno kolono en drugmu na odbijačih. Vsakodnevni pojav, od kar so vinjete.