Vincent, torej meniš da ta tovarniško postavljena krivulja ni optimalna oz. niti blizu temu?
Nič strokovno ti ne morem razložiti, zgolj lastno razmišljanje in izkušnje.
Ja, glede pripiranja vej je točno taka logika. Spodaj v štartu vse veje malo pripri (glej pretoke na merilnih lončkih! - tam bo merodajno). Posledično boš imel drugje večji pretok (zgornji štuk). Dobro je počakat 2 dni za stabilizacijo (en dan bo premalo).
Če boš zadovoljen s porazdelitvijo po nadstropjih se osredotoči na posamezno sobo..spet...če bi rad eno sobo toplejšo (v pritličju) moraš pripreti ostale 3, 4, 5 vej v pritličju (kar bo seveda tudi vplivalo na zgornji štuk
, tu je pač malo igranja).
Glede Estie, ker imamo enako zadevo (sicer že precej pozabil, ker več ne diram):
Jaz sem prilagodil krivuljo glede na našo hišo (možnost imaš določiti temp. vode v 4ih točkah (beri v 4ih zunanji temperaturah..ki jih tudi lahko določiš), vmes se zadeva linerano poveže (pa mislim da določiš še temp. vode za dve skrajni zun. temperaturi, ki sta v naprej določeni).
Po spominu imam nekako takole:
- zunaj +10 - temp vstopne vode 27 stopinj
- zunaj +2....temp 28 stopinj
- zunaj -5...temp 30 stopinj
- zunaj -10 temp 32 stopinj
Prii temp zraka -20 (te temp ne moreš korigirat)..imam limitirano na 32 stopinj (logika je taka: če je objekt izoliran (kar je), bo držal nekajurno špico, brez da bi jaz naganjal TČ v ekstremno delovanje za kar ni potrebe...bo 32 stopinj pona kapa).
Imam pa sam dano delovanje na urnike, dnevo mi TČ dela (na talnem, ker imam še radiatorje, kjer je drug režim, ki lavfa preko temperaure sanitarne vode) okoli 14 ur (se mi zdi), ker za več ni potrebe (ciljna temperatura stanovanju je okoli 23 stopinj) - dela mi prek noči na nizki tarifi (Od 22ih do 6ih), dopoldne se nekaj vklopi (že pozabil kdaj..če sploh
) ter okoli 2 ure do nekje 6ih zvečer.
Znotraj urnikov imam avtomastko delovanje preko krivulje.
Cca tako.
Tvoje 'težave' bi se sam lotil v tem vrstenm redu:
- uravnavanje temperature po etažah
- uravnavanje temperature določene sobe (če imaš koplanico o kateri teče debata v pritličju..na njej ne pripiraj nič !)
- določitev krivulje na TČ in/ali urnika delovanja.