Tudi ko vas ni doma prezracujes s to kolicino?Da. 30 je še idealno. Pri 20 pa dobimo suho kožo, zato dodatno vlažim. Na 20 pade, ker perilo suši sušilec in odvaja vlago v odtok, hkrati pa prezračujem hišo s 150m3 na uro.
Wtf
Tudi ko vas ni doma prezracujes s to kolicino?Da. 30 je še idealno. Pri 20 pa dobimo suho kožo, zato dodatno vlažim. Na 20 pade, ker perilo suši sušilec in odvaja vlago v odtok, hkrati pa prezračujem hišo s 150m3 na uro.
Ta podatek sem spregledal, da imaš vse ventile na polno odprte, se opravičujem.Hvala hvala hvala ker res ne vem kako naj drugače razložim da imam vse veje odprte na polno, temperatura po hiši nam ustreza, kopalnica je prehladna. In če želim kopalnico dvignit za npr. 4 stopinje bo treba celotno vodo v ceveh dogret za vsaj 5-6 stopinj, posledično bom moral ventile pripirat ker bo tudi drugje v hiši pekel. Vprašanje pa tudi kaj bi se zgodilo če bi začel pripirati ventile saj imam obtočno črpalko omejeno na 50% njene polne brzine zaradi hrupa. Kot sem že omenil, najbrž bi prišlo do dodatnega hrupa (šumenja) v sistemu, ni pa nujno. To je to.
Mislim da sploh ne upa odpret omarice talnega gretja in pogledat v njej kaksne ima pretoke na posameznih vejah. Kaj sele da bi kaj zapiral in odpiral.
Crpalka na 50% pa vse veje v celem stuku odprte, dvomim da je na vseh vejah polni pretok.n
(Imam pa Toshiba toplotno črpalko, ki naj bi imela zelo dober izkoristek pri manjši obremenitvi, z njenim delovanjem, predvsem neslišnostjo sem sicer super zadovoljen.)
Vedno, zelo cenim kvaliteten zrak v hiši (v vseh sobah). Sicer pa je to tudi uradno priporočilo, če imaš rekuperator.Tudi ko vas ni doma prezracujes s to kolicino?
Wtf
Prostori zahtevajo razlicno dovedeno moc ogrevanja. Ker imajo tudi razlicne izgube in različne zelje po notranjo temperaturi
Na radiatorjih so to urejali termostatski ventili, obstajajo tudi ze talno. Vendar niso cenovno enkaovredni radiatorskim.
Ker imas temperaturo medija enako za vse prostore, ti ostane najlazja varianta s pripranjem ventilov.
Ce imas vse ventile odprte in crpalko precej "zaprto", potem imas lahko veliko delta T med vodo ki gre v talno in tisto ki pride iz njega. Voda se ob pocasnem toku ima pac čas ohladiti..
Kar pa TC spet ne mara kot vem.
Lepo da si resil po letu in pol svoj problem z ogrevanjem kopalnice
Moja Toshiba Estia bo aprila stara 8 let, 11 kW (po projektu hiše bi bila dovolj okrog 5 kW), vzel sem jo ravno zato, ker je res neslišna.Imam tudi jaz Toshibo, Estio zadnje generacije. Sicer je to ena tehnološko bolj zaostalih črpalk, ampak kot si napisal, izkoristek je zelo dober ter najpomembneje, ne kvari se, zato sem jo izbral. Kar se pa tiče hrupa pa je tako, ima zagotovo najtišjo ali eno tišjih zunanjih enot, kar se pa tiče notranje enote pa se ne bova strinjala. Sicer nevem kje jo ti imaš montirano ampak če je ne slišiš potem imaš zagotovo omejeno kot jo imam jaz. Kot je Pbutec zgoraj omenil, Toshiba tega ne zna ali iz nekega razloga pač noče, torej ne zna sama uravnavati hitrosti obtočne črpalke oz. mislim da sem nekje prebral da ona to naredi +-10% ali 15%, ostalo pa jo moraš sam če te moti oz. lahko sam v servisnem meniju nastaviš. In ona pride nastavljena na 100% in če pustiš na 100% je to tank in nihče mi ne bo rekel da je to neslišno. Zato jo imam jaz omejeno na 50% in je res neslišna. Je pa res da nisem postopoma manjšal temveč sem jo s prve dal na 50% kot je rekel serviser. Bom ob priliki postopoma višal na 60 itd. do meje hrupnosti. Kar se pa tiče nastavitve vej, default nastavitev je takšna kot ti jo je nastavis serviser. Prvič slišim da ne bi bilo dobro da imaš veje odprte
Midva imava (če se prav spomnim) celo istega izvajalca, Ludvika .Drgace mam tudi jaz Estio 11kW. Zdaj bo stara 10 let oz bo dala skozi 10 zimo.
Jaz mam obtocno crpalko tudi na srednji hitrosti zaradi hrupa
Ne vem do kje ste že uspeli priti mogoče ste že o tem.
Pri talnem imaš obratno logiko regulacije kot pri radiatorjih.
Če želiš imeti v eni sobi več, moraš druge veje malo pripreti (s tem ne boš zmanjšal pretoka na obtočni črpalki ampak ga dvignil v nepriprtih vejah).
Predvidevam, da imaš v razdelilnih omaricah merilne lončke, kjer ti kaže pretok (med 1 in 3 litri na minuto so v povprečju).
Torej..če imaš spodaj bolj toplo, v tistih sobah/vejah pripri pretoke (inbus ključ). Za štart znižaš za 30 % (ne vem..če so zdaj 3.je litri, znižaj na 2), in počakaj kak dan, da se zadeva stabilizira. Če ne boš zadovoljen znižaš spodaj še malo...toliko časa se igraj, da boš nekako uravnovesil kot si želiš...tu je govora o 14-ih dneh, in vsak dan posebej kako minuto, dve 'dela' (ostalo čakaš). Ko boš enkrat ujel želene temeprature po celi hiši si dober do upepelitve.
Kar se krivulje ogrevanja tiče v povezavi z zunanjo temperaturo...bi ti svetoval, da krivuljo uravnaš ročno (ne da dvigneš komplet krivuljo). Ker npr. pri višjih zunanjih temepratrah (5 do 10 plusa) boš še vedno rabil v talnem npr. 26 stopinj dvižnega voda - DV (upoštevati je treba da imaš v tja stalen toplotni tok ne glede na zunanje temperature), a potem do globjega minusa (-8 ali manj) ne več kot 30 stopinj DV. Ekstremni mraz, je pa tako ali tako najbolje kar porezat...torej da vse kar je pod -10 stopinj nastaviš temp. dvižnega voda na 32 stopinj (ob izolirani hiši, je le ta dovolj dober vztrajnik da temepraturna špica ne ohladi pretirano prostorov, ti pa po nepotrebnem ne goniš TČ).
Spet..vse skupa je stvar 'igre' prvo zimo, da nekako uloviš preko vseh zunanjih temperatur, enako temperaturo znotraj hiše.
TOrej se zdajnajprej poigraj da imaš po celi hiši enakomerno (željeno) temepraturo..pripiraš pretoke. Potem pa sfriziraj krivuljo, da bojo temoperature ostale enake ne glede na zunanjo temperaturo.